Circusartiest en performer Camille Paycha: prikkelendedanspartner

Camille Paycha: “Oostende is een echte stad, maar ik vind er tegelijk ook rust.” (Foto Gus & Stella)©Gus & Stella
Camille Paycha: “Oostende is een echte stad, maar ik vind er tegelijk ook rust.” (Foto Gus & Stella)©Gus & Stella
Nancy Boerjan

Turnen was wat de jonge Camille Paycha het liefst van alles deed, maar het competitiegegeven van de sport lag haar een stuk minder.

Toen ze de creatievere mogelijkheden van de circuswereld en acrobatie ontdekte, sloeg ze resoluut die richting in. Ze werkt voor diverse gezelschappen, met Oostende als uitvalsbasis. “Van hieruit geraak ik overal, bovendien ben ik snel de grens over om mijn mama in Noord-Frankrijk te bezoeken. En als ik thuis ben, hou ik van rust om me heen. Oostende is een echte stad, maar ik vind er tegelijk ook rust”, legt ze haar keuze voor de badstad uit.

De aerial straps waarmee ze als circusartiest doorgaans werkt beschouwt Camille als een danspartner, ze speelt met de energie die deze discipline vergt en met de zwaartekracht. Maar ze laat de straps achterwege in haar eigen voorstelling Ice Skates And Other Cruelties die ze het voorbije jaar uitwerkte. “In een grote glazen kubus breng ik een performance met en rond stukken glas. We experimenteren met mixed media,licht en geluid en acrobatische beweging, rond begrippen als tijd, ruimte en vrijheid. In interactie met het glas probeer ik aan te geven dat iets wat zacht lijkt, net hard kan zijn. En omgekeerd. In die omgeving, mijn omgeving, gedij ik.” Met deze voorstelling wil Camille de verbeelding van haar publiek prikkelen, bevreemding oproepen, een soort frictie veroorzaken ook. Het wordt een zoektocht naar comfort, maar dan op een ongemakkelijke manier, die de kijker moet beroeren. De voorstelling werd al bekroond met de CircusNext 2020-2021, een Europees circuslabel waarbij makers worden geselecteerd op basis van hun creativiteit. (NB)

Wie is Camille Paycha?

Camille Paycha (28) werd geboren in Parijs en woont sinds vier jaar in Oostende. Ze studeerde af aan de Academy for Circus and Performance Art in Tilburg.

Ze werkt onder meer samen met choreograaf Janni Van Goor. Samen met beeldend kunstenaar Noortje Sanders vormt ze het artistieke collectief Radio Sancha. Ze richtte onlangs ook vzw Boegbeeld op.

De voorstelling Ice Skates And Other Cruelties zal dit najaar onder meer te zien zijn in De Grote Post in Oostende en Buda in Kortrijk.

www.camillepaycha.com

@campaycha

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten