Chaotisch leven culinaire rust

© Kurt De Wit
Goedele Verrecas

Wanneer je geen poedel hebt die de restjes opeet of je vrienden vaak of verrassend (on)verwacht in aantocht zijn, doorblader dan zeker Het kookboek voor een heerlijk chaotisch leven. Een gulzige ode van Martena Duss en Laurence Roothooft aan ons chaotische leven.

Een kookboek vol kleuren, geuren en smaken. Auteurs Martena Duss en Laurence Roothooft maakten een boek dat bulkt van enthousiast keukengedruis en geurige culinaire ambities. Een geheugensteun, gids en doeboek ineen voor iedereen die volop wil proeven van het leven. Sommige recepten gaan al generaties mee, andere perfectioneerden ze soms dagenlang of zijn geïnspireerd op de kookkunsten van kennissen, familie en vrienden wereldwijd. Kort en krachtig, lekker en goed!


Linguine met tomaat

Dit heb je nodig

voor 4 personen

(Bereidingstijd 20 minuten)


-1,5 kg verse tomaten, in vieren gesneden (of kerstomaten)

– 5 el olijfolie

– 400 g linguine

– zout en peper


voor de afwerking

– Parmezaanse kaas of pecorino, fijngeraspt


Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200°C.

Schik de tomaten in een ovenschaal (waar later ook de pasta bij kan) en overgiet ze met een rijkelijke hoeveelheid olijfolie. Bestrooi ze met 1/2 tl zout en flink wat peper. Schuif de tomaten in de voorverwarmde oven en laat ze 10–15 minuten garen. Als de tomaten beginnen te barsten en sappig worden, mogen ze uit de oven.

Kook de linguine al dente in 1–1,5 liter water met 1 el zout. Je zult merken dat het een beetje proppen is met de linguine, maar het kookwater van de pasta wordt op deze manier heel zetmeelrijk, waardoor de saus later goed bindt. Roer af en toe door de linguine terwijl die kookt. Houd een kopje (ca. 200 ml) kookwater apart en giet de linguine af.

Stort de linguine over de tomaten, bestrooi met 1/4 tl zout en flink wat peper en hussel alles door elkaar. Dien op met wat fijngeraspte Parmezaanse kaas of pecorino.


© Kurt De Wit

Zalm met asperges en citroen

Dit heb je nodig

voor 4 personen

(Bereidingstijd 10 minuten, gaartijd 15 minuten)

– 4 el olijfolie

– 500 g zalmfilet

– 1 bos (500 g) groene asperges, onderkant verwijderd

– 100 g (diepvries)erwten

– 2 tenen knoflook, fijngeraspt

– handvol peterselie, fijngehakt

– 1 citroen, ene helft uitgeperst, andere helft in schijfjes

– zout en peper


Zo maak je het


Verwarm de oven voor op 220°C.

Bestrijk de bodem van een braadslede met 1 el olijfolie. Leg de zalmfilet in het midden, aan weerskanten de asperges en strooi de erwtjes over de asperges.

Wrijf de bovenkant van de zalmfilet in met de knoflook en peterselie en giet het sap van de halve citroen over de zalmfilet. Sprenkel 3 el olijfolie over de asperges, de erwtjes en de zalmfilet. Strooi 1/2 tl zout en flink wat peper over de hele schotel en leg ten slotte de schijfjes citroen op de zalmfilet.

Schuif de braadslede boven in de voorverwarmde oven en bak gedurende 15 minuten tot de asperges beetgaar zijn. De asperges mogen best veel bite hebben en de zalm mag rosé zijn. Dien op met rijst, brood of (geroosterde) aardappelen.


© Kurt De Wit

Romige pasta met paddenstoelen en spinazie

Dit heb je nodig

voor 4 personen

(Bereidingstijd 25 minuten)

– 1 el olijfolie

– 2 sjalotjes, in halve ringetjes gesneden

– 400 g pasta naar keuze

– 2 el boter

– 500 g kastanjechampignons of andere paddenstoelen, in plakjes gesneden

– 3 teentjes knoflook, fijngehakt

– 250 ml room (35% vetgehalte)

– 50 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt

– 200 g babyspinazie

– handje pijnboompitten, geroosterd

– 2 el peterselie, fijngehakt

– 1 citroen, zeste (optioneel)

– zout en peper


Zo maak je het


Verhit de olijfolie in een grote steelpan (waar later ook de pasta bij kan) en fruit hierin de sjalotjes gedurende 5 minuten.

Kook de pasta gaar in water met 1 el zout. Doe ondertussen de boter in de pan bij de sjalotjes en bak hierin de paddenstoelen tot ze goudbruin zijn. Meng de fijngehakte knoflook door de paddenstoelen en sjalotjes en bak 2 minuten mee tot de knoflook zijn heerlijke geur verspreidt. Voeg 1/2 tl zout en flink wat peper toe. Giet de room over de paddenstoelen, laat de room zachtjes koken en voeg 3 el kookwater van de pasta toe. Meng tot een mooi gebonden saus. Zet het vuur uit en meng de Parmezaanse kaas door de roomsaus.

Voeg de spinazie toe in drie keer. Wacht telkens tot de spinazie geslonken is voordat je een nieuw deel toevoegt. Dit vraagt een beetje geduld omdat het vuur al uit staat.

Giet de pasta af en houd een kopje van het kookwater apart. Meng de pasta voorzichtig door de saus. Voeg indien nodig een scheutje kookwater toe om de saus lopender te maken. Dien op met geroosterde pijnboompitten, verse peterselie en eventueel wat citroenzeste.


Kookboek voor een heerlijk chaotisch leven

Martena Duss is een Zwitserse make-upartieste, entrepreneur, moeder en knutselwonder. Laurence Roothooft is een Belgische actrice, performer, moeder én kookfreak. Breng hen samen en dan krijg je Kookboek voor een heerlijk chaotisch leven. Een boek vol heerlijke recepten die passen bij de herkenbare chaos van het dagelijkse leven, met hun teken- en keukentafel als inspirerende setting.

‘Kookboek voor een heerlijk chaotisch leven’, Uitgeverij Lannoo, 240 blz., 25,99 euro.