Boeketje droogbloemen

© GLO
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn. Hier verklapt ze hoe je kan blijven genieten van je favoriete bloemen.

Droogbloemen ouderwets en stoffig? In de jaren negentig misschien, maar anno 2020 zeker niet. De droogbloem is weer helemaal terug. Terecht: niets leukers dan je eigen bloemen te drogen en het hele jaar door en langer te genieten van een boeket. En het is nog ecologisch ook; in de koude wintermaanden hoef je geen boeket rozen uit Afrika te kopen. Een boeketje gedroogde zomerbloemen does the trick!

Wie een pluktuin heeft aangelegd om eigen bloemen te plukken, blijft in de winter natuurlijk wat op zijn honger zitten. Een ideale oplossing: plant in de zomer wat bloemen die goed drogen. Denk aan strobloemen, soorten grassen, lamsoor, kogeldistels, duizendblad, amarant, rozen… De zaaddozen van papavers zijn ook klassiekers, net als juffertje-in-het-groen. Kijk ook eens naar bloemen die in het wild groeien. Boerenwormkruid bijvoorbeeld: de gele kleur van de bloem blijft mooi bewaard na het drogen. Je plukt je bloemen om te drogen wanneer ze ongeveer voor drie vierde open zijn.

Zo droog je ze

De meeste bloemen kan je drogen door ze ondersteboven op te hangen in een droge, koele, kamer. Een zolder is ideaal. Bind de bloemen samen met een elastiekje, niet met een touwtje. Als ze drogen, krimpen de bloemen namelijk. Anders loop je het risico dat ze op de grond vallen.

Niet alle bloemsoorten drogen even mooi. De oplossing? Een bloemenpers! Haal de blaadjes van bijvoorbeeld een dahlia en schik ze mooi op een blad. Zo kan je met pakweg je trouwboeket nog een kunstwerkje maken. In tegenstelling tot wat je zou denken, blijven droogbloemen niet eeuwig goed. Een aantal tips helpen wel om langer toch zeker een aantal jaar van je boeket te genieten: zet je bloemen niet in fel zonlicht. Hou ze ook weg van vocht.

Dé ultieme tip voor droogbloemen? Experimenteer! Helemaal verliefd op een bloem? Probeer ze eens te drogen, wie weet heb je er fantastische resultaten mee. En zo kan je er extra lang van genieten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.