https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Binnenkijken in verbouwd achterhuis: Studentenhuis verandert in herenhuis

De woning ademt de sfeer van een herenhuis. © Pieter Clicteur
Stephanie Coorevits
Stephanie Coorevits Psychologe

Aan de achterkant van het station in Kortrijk herbergt een eerder onopvallende gevel een sprookjesachtig achterhuis. Nu roept een achterhuis doorgaans niet de meest positieve associaties op maar voor bewoners Simon en Margaux ligt het net iets anders. Vijf jaar geleden botste Simon, na wel twintig huizen te hebben bezichtigd, op deze verborgen ruwe diamant.

Het huis werd indertijd bewoond door drie studenten en de charme was ver te zoeken maar Simon, zelf interieurarchitect, kon door de lelijke vloer, de afgeleefde keuken en de vervallen badkamer kijken. Hij merkte vooral de hoge plafonds, de originele schouwen en de karaktervolle deuren op. Simon stak de handen zelf uit de mouwen en toverde het studentenhuis om tot wat het nu is: een originele en sfeervolle woning met de allures van een herenhuis.

Contrasten opzoeken

“Veel mensen vinden het moeilijk om ‘door’ iets te kijken. Ze zien enkel een tegelvloer die ze niet mooi vinden of ouderwets behangpapier. Maar als je je focust op de ruimtes, in gedachten de muren wit schildert en de tegels vervangt door parket, krijg je al een heel ander idee. In een huis als dit zouden veel mensen misschien kiezen voor een, klassieke eiken vloer maar ik zoek al eens graag het contrast op en daarom opteerde ik voor een donkere parketvloer in de leefruimte. De muren heb ik wit geschilderd en de keuken werd volledig gestript. Ik wilde kasten die het licht reflecteerden dus koos ik voor inox. Om rust te creëren, ging ik voor een egale mortexvloer”, vertelt Simon.

Het groene tapijt op de trap geeft thuis een hotelgevoel

Ook de trap is een eyecatcher vanwege het donkergroene tapijt en de dito leuning. “Ik wilde het hotelgevoel thuis nabootsen door een vast tapijt op de trap te leggen. Groen en meer bepaald jaguargreen, is mijn favoriete kleur en het is heerlijk om, als je uit bed komt, op blote voeten naar beneden te wandelen”, lacht Simon. De badkamer werd later gerenoveerd en ook hier speelde het koppel met licht door te kiezen voor mat zwart glas dat enerzijds het licht van buiten weerspiegelt en anderzijds voor de nodige privacy zorgt.

Simon speelt graag met licht door verschillende soorten lampen te combineren.
Simon speelt graag met licht door verschillende soorten lampen te combineren.© Pieter Clicteur

Spelen met licht

Verlichting is een van Simons stokpaardjes als interieurarchitect. “Licht is de nummer één sfeermaker. Ik probeer altijd te spelen met verschillende soorten: spots die je kan dimmen, staanlampen, indirecte verlichting, tafellampen… Het kan ook leuk zijn om bepaalde meubels of planten uit te lichten en zo een spanning tussen licht en donker te creëren.”

Door te spelen met de verlichting creëren we extra sfeer

“Voorts werk ik in mijn ontwerpen altijd met verschillende materialen. Steen, hout en metaal zijn mijn Heilige Drievuldigheid en daar probeer ik dan een goeie combo van te maken. Een marmeren tafel op een houten vloer bijvoorbeeld. Of, zoals in de keuken, inox kasten in combinatie met een aardse vloer.

Bali in België

Margaux’ favoriete ruimte is de eetplaats. Hoewel het koppel haast nooit aan tafel eet, is de eetkamer een echte blikvanger. Rond de imposante tafel staan feloranje, Amerikaanse schoolstoelen die Simon voor een prikje op de kop kon tikken en in de hoek prijkt een houten tafeltje dat Simons grootvader ooit zelf maakte. Ook op het groene terras is Margaux verliefd. “Pal in de stad en toch zo rustig en groen! Volgende zomer gaan we de patio een make-over geven. We dromen van een exotische secret garden met een houten terras, loungezetels, sfeervolle verlichting en heel veel jungleplanten”, vertelt ze. Een beetje Bali in Kortrijk dus, wat gezien de aanslepende pandemie zeker geen onverstandige investering lijkt.

Woon-ID

– Simon Adriaenssen (32) is interieurarchitect en vennoot van het interieurbureau Stay in Kortrijk. Hij deed projecten als Nude (Kortrijk), Va en Vient (Kortrijk) en Bichu Malu (Gent). Margaux Buyens (27) is instructeur zaal en coach bij sociaal restaurant VORK.

– Bewoonbare oppervlakte: 120 m² (plus zolder en kelder). Het hele grondperceel: 108 m².

– Do: personaliseer je interieur door er elementen aan toe te voegen die betekenisvol zijn voor jou: souvenirs van reizen of erfstukken bijvoorbeeld.

– Don’t: als je op zoek gaat naar een huis, knap dan niet af op de gedateerde elementen. Focus op de ruimtes en niet op de inrichting.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.