Binnenkijken in opvallende halfopen woning in de stadsrand: straf staaltje architectuur

Op de massieve bakstenen sokkel kwam een eerder luchtige bekroning in witte buitenpleisterafwerking. (Foto Annick Vernimmen)©Annick Vernimmen
Op de massieve bakstenen sokkel kwam een eerder luchtige bekroning in witte buitenpleisterafwerking. (Foto Annick Vernimmen)©Annick Vernimmen
Nancy Boerjan

Een hoekperceel in de Roeselaarse binnenstad waar schijnbaar niets mee aan te vangen viel, kreeg vorig jaar alsnog een nieuwe bestemming. Stefaan De Witte en Bart Verstraete lieten er een eigentijdse woning optrekken, waarvan de verrassende en doordachte architectuur meteen een opfrissing voor de hele buurt betekent.

Maandenlang stond een te renoveren woning, op de hoek van een drukke steenweg met een invalsweg naar het centrum van Roeselare, te koop. Geen mens leek geïnteresseerd te zijn in het compacte maar interessantgelegen huis met grond. Precies die ligging intrigeerde Bart, die er regelmatig op weg naar huis passeerde. Hier viel volgens Bart, die het principe van stadshernieuwing graag in daden omgezet ziet, wel iets van te maken. Na overleg met een bevriende architect die hem steunde in dat idee kocht hij het terrein samen met zijn man Stefaan, al even verknocht aan Roeselare als Bart zelf.

De zoektocht naar een concept verliep minder vlot dan Bart en Stefaan hadden verwacht, tot Klou Architecten hen een voorstel presenteerde dat wel degelijk aan al hun verwachtingen voldeed: een hedendaagse wo ning,licht en ruim, die tegelijk geborgenheid uitstraalt. Op een massieve bakstenen sokkel kwam een luchtigerebovenbouw afgewerkt met witte buitenpleister. Passanten krijgen er geen inkijk in de woning, terwijl de bewoners zelf wel zicht behouden op de levendige omgeving en het groen in het tegenoverliggende park.

Er werd bewust gekozen om het beperkte bouwperceel toch niet volledig te bebouwen, ook al gaven de bouwheren aan geen tuin te willen bij gebrek aan groenevingers. Op het gelijkvloers, aansluitend op de living, zorgt een buitenpatio van 60 vierkante meter nu voor een kleine oase, met grassen en wilde bloemen, waar de middagzon vrij spel heeft en een akoestische tuinmuur de privacy verzekert.

Op de massieve bakstenen sokkel kwam een eerder luchtige bekroning in witte buitenpleisterafwerking.©Annick Vernimmen

1/13

Op de massieve bakstenen sokkel kwam een eerder luchtige bekroning in witte buitenpleisterafwerking.©Annick Vernimmen

Woon-, kook- en eetgedeelte vormen een harmonieus geheel.©Annick Vernimmen

2/13

Woon-, kook- en eetgedeelte vormen een harmonieus geheel.©Annick Vernimmen

De werkplek op de eerste verdieping staat in verbinding met de woonkamer.©Annick Vernimmen

3/13

De werkplek op de eerste verdieping staat in verbinding met de woonkamer.©Annick Vernimmen

 ©Pieter Clicteur

4/13

©Pieter Clicteur

Kleuraccenten doorbreken de strakke vormgeving in de woning.©Pieter Clicteur

5/13

Kleuraccenten doorbreken de strakke vormgeving in de woning.©Pieter Clicteur

Aan elk stukje decoratie in huis bewaart het koppel een mooie herinnering.©Pieter Clicteur

6/13

Aan elk stukje decoratie in huis bewaart het koppel een mooie herinnering.©Pieter Clicteur

Het woon-, kook- en eetgedeelte lopen naadloos in elkaar over.©Pieter Clicteur

7/13

Het woon-, kook- en eetgedeelte lopen naadloos in elkaar over.©Pieter Clicteur

Stefaan en Bart verzoenden licht en ruimte met een uitgesproken gevoel van geborgenheid in hun nieuwe woning in de Roeselaarse stadsrand.©Pieter Clicteur

8/13

Stefaan en Bart verzoenden licht en ruimte met een uitgesproken gevoel van geborgenheid in hun nieuwe woning in de Roeselaarse stadsrand.©Pieter Clicteur

Een doordacht spel van lijnen laat de woning optisch ruimer lijken.©Pieter Clicteur

9/13

Een doordacht spel van lijnen laat de woning optisch ruimer lijken.©Pieter Clicteur

De betonnen trap in één stuk in de woning plaatsen, bleek een huzarenstukje.©Pieter Clicteur

10/13

De betonnen trap in één stuk in de woning plaatsen, bleek een huzarenstukje.©Pieter Clicteur

Strategisch gekozen glaspartijen geven de bewoners zicht op de omgeving, zonder inkijk van passanten.©Annick Vernimmen

11/13

Strategisch gekozen glaspartijen geven de bewoners zicht op de omgeving, zonder inkijk van passanten.©Annick Vernimmen

Kunst in bruikleen aan de muur in de woonkamer.©Pieter Clicteur

12/13

Kunst in bruikleen aan de muur in de woonkamer.©Pieter Clicteur

Op de massieve bakstenen sokkel kwam een eerder luchtige bekroning in witte buitenpleisterafwerking.©Annick Vernimmen

1/13

Op de massieve bakstenen sokkel kwam een eerder luchtige bekroning in witte buitenpleisterafwerking.©Annick Vernimmen

Woon-, kook- en eetgedeelte vormen een harmonieus geheel.©Annick Vernimmen

2/13

Woon-, kook- en eetgedeelte vormen een harmonieus geheel.©Annick Vernimmen

De werkplek op de eerste verdieping staat in verbinding met de woonkamer.©Annick Vernimmen

3/13

De werkplek op de eerste verdieping staat in verbinding met de woonkamer.©Annick Vernimmen

 ©Pieter Clicteur

4/13

©Pieter Clicteur

Kleuraccenten doorbreken de strakke vormgeving in de woning.©Pieter Clicteur

5/13

Kleuraccenten doorbreken de strakke vormgeving in de woning.©Pieter Clicteur

Aan elk stukje decoratie in huis bewaart het koppel een mooie herinnering.©Pieter Clicteur

6/13

Aan elk stukje decoratie in huis bewaart het koppel een mooie herinnering.©Pieter Clicteur

Het woon-, kook- en eetgedeelte lopen naadloos in elkaar over.©Pieter Clicteur

7/13

Het woon-, kook- en eetgedeelte lopen naadloos in elkaar over.©Pieter Clicteur

Stefaan en Bart verzoenden licht en ruimte met een uitgesproken gevoel van geborgenheid in hun nieuwe woning in de Roeselaarse stadsrand.©Pieter Clicteur

8/13

Stefaan en Bart verzoenden licht en ruimte met een uitgesproken gevoel van geborgenheid in hun nieuwe woning in de Roeselaarse stadsrand.©Pieter Clicteur

Een doordacht spel van lijnen laat de woning optisch ruimer lijken.©Pieter Clicteur

9/13

Een doordacht spel van lijnen laat de woning optisch ruimer lijken.©Pieter Clicteur

De betonnen trap in één stuk in de woning plaatsen, bleek een huzarenstukje.©Pieter Clicteur

10/13

De betonnen trap in één stuk in de woning plaatsen, bleek een huzarenstukje.©Pieter Clicteur

Strategisch gekozen glaspartijen geven de bewoners zicht op de omgeving, zonder inkijk van passanten.©Annick Vernimmen

11/13

Strategisch gekozen glaspartijen geven de bewoners zicht op de omgeving, zonder inkijk van passanten.©Annick Vernimmen

Kunst in bruikleen aan de muur in de woonkamer.©Pieter Clicteur

12/13

Kunst in bruikleen aan de muur in de woonkamer.©Pieter Clicteur

Spelen met kleuraccenten

Bart en Stefaan wonen sinds vorige zomer in de woning en dat bevalt hen bijzonder goed. “We zijn beiden stadsmensen in hart en nieren en vinden het dan ook belangrijk dat het woonpatrimonium van een stad op tijd hernieuwd wordt.” Vanzelfsprekend is dat niet. Renoveren is niet altijd de beste oplossing. Met sloop gecombineerd met nieuwbouw kan je vaak een veel beter resultaat bereiken. En dat was ook hier de beste optie. Sloop en heropbouw kan in Roeselare onder de 6%- regel en zo kon een deel van de extra kosten gerecupereerd worden. Bijvoorbeeld een stuk van de aankoop van de te slopen woning evenals de prijs voor het aan- en afsluiten van de nutsvoorzieningen.Die laatste hadden Bart en Stefaan ook onderschat.

Ook de compactheid van hun project zorgde af en toe voor spannende momenten. “Toen een kraan de betonnen platen voor de patio over de muur heen precies op hun plaats moest mikken, zorgde dat toch wel even voor een verhoogde belangstelling van de buren in de aangrenzende straat”, lacht Bart.

De ruimtes zijn licht en luchtig, maar tegelijk volledig af te sluiten van de buitenwereld

Wonen doen Bart en Stefaan op de gelijkvloerse verdieping. Daar vormen living, eetplaats en de open keuken een harmonieus geheel. In een strakke vormgeving, met witte muren die een warmer tegenwicht vinden in de parketvloer en ingewerkte kasten en opbergruimten.

“Binnen die structuur spelen we graag met kleuraccentenen decoratieve objecten waar veelal een persoonlijk verhaal aan vastzit”, vertelt Stefaan. En hoewel ze zichzelf niet als kunstkenners beschouwen, houden ze wel van een streepje kunst in huis. “We lenen werken bij Kunst in Huis, een soort bibliotheek met creaties van hedendaagse kunstenaars. Dat heeft als voordeel dat we regelmatig iets nieuws in huis kunnen halen, werk bovendien dat we anders niet zouden kunnen betalen ook.” Op de patio steelt dan weer een grote gele slak van Cracking Art Group de show, ‘s avonds blijkt het kunstwerk ook een functie als tuinverlichting te hebben.

Ingenieus gordijnsysteem

Een betonnen trap leidt naar de eerste verdieping, net als de zorgvuldig in de inkomhal geïntegreerde lift. Geen overbodige luxe vindt Bart: “Integendeel, we plannen hier zo lang mogelijk te blijven wonen en hebben dus ook nagedacht over manieren om daar nu al op in te spelen. We zijn nu veertigers, maar er komt een moment waarop we minder mobiel worden.D e lift betekende nu een extra investering maar zal dan zeker haar nut bewijzen.”

Boven geeft een terrasje uit op de straat, opnieuw een plekje waar de twee ‘s zomers van wat animo kunnen genieten. Ze hebben er ook elk een werkplek, en er werd een slaapkamer met aangrenzende badkamer voor gasten voorzien. Want dat het duo er – in coronavrije tijden – een druk sociaal leven opna houdt, blijkt ook al uit de stemmige foto’s die er de muren sieren. “Vrienden die verder in het land wonen kunnen hier dus altijd blijven logeren als ze ons bezoeken.” De ruimte werd ook hier optimaal benut door het gebruik van schuifdeuren en een ingenieus gordijnsysteem dat de overdag met licht overgoten kamer ‘s avonds in volledige duisternis en stiltehult. In de badkamer zorgen lichtkoepels voor extra klaarheid. Nog een verdieping hoger bevindt zich de slaapkamer van Bart en Stefaan, opnieuw met zicht op het stadsleven, die op hetzelfde principe terugvalt: licht en luchtig, maar tegelijk volledig af te sluiten van de buitenwereld.

Op het vlak van energie kozen Bart en Stefaan voor haalbaarheid. De woning is voldoende geïsoleerd om het verbruik van energie – voorzien via een condensatie ketel en zonnepanelen – minimaal te houden. ‘s Zomershoudt de uitgekiende zonnewering het huis koel. Ook wat domotica betreft kozen ze voor doordachte, eenvoudige oplossingen. “We kunnen bijvoorbeeld van op afstand de deuren openen, maar een functie als het bad laten vollopen terwijl je op weg bent naar huis, leek ons dan weer overdreven.”

Woon-ID

Bart Verstraete (48) en Stefaan De Witte (48) lieten i.s.m. Klou Architecten een compacte en toch luchtige woning verrijzen op een schijnbaar onmogelijk stukje grond in de Roeselaarse stadsrand.

Bewoonbare oppervlakte: 180 m².

Do: “Voorzie voldoende ruimte voor technische installaties zoals ventilatiesysteem, elektriciteitsvoorzieningen en verwarmingsketel.”

Don’t: “Hou rekening met de complexiteit van het aanvragen van de nutsvoorzieningen elektriciteit, water, gas en telecom. Heel wat papierwerk, tijd en centen wat onze planning helemaal overhoophaalde.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.