Binnenkijken in een zelf gerenoveerd zeehuisje: Invloeden van Polen tot Bali

Inspiratie haalde Nathalie van Pinterest en uit woonmagazines, maar evenzeer uit de vele reizen die ze samen met Bert maakte. (Foto Pieter Clicteur)
Inspiratie haalde Nathalie van Pinterest en uit woonmagazines, maar evenzeer uit de vele reizen die ze samen met Bert maakte. (Foto Pieter Clicteur)
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Nathalie Martens en Bert Roelandts zijn allebei actief in de bouw: zij sinds kort als interieurdesigner, hij al langer als projectontwikkelaar. Als koppel pakken ze graag samen projecten aan. De verbouwing van hun droomwoning in Koksijde is alvast een geslaagde eerste test.

Als ouders van een nieuw samengesteld gezin pendelen Nathalie en Bert continu tussen Koksijde en Drongen. Daar lopen de drie jongste kinderen school en hebbenzij ook allebei hun eigen stek. Ze waren echter al even op zoek naar een nieuwe thuis, waar ook hun kroost samen kan overnachten tijdens de weekends en in de vakanties.

1/17

2/17

3/17

4/17

5/17

Het glas in lood in de voordeur en de kastdeuren is een eigen ontwerp van Nathalie.

6/17

Het glas in lood in de voordeur en de kastdeuren is een eigen ontwerp van Nathalie.

In de keuken kwam er een naadloze terrazzovloer. Ook het betonnen werkblad is ter plaatse gegoten.

7/17

In de keuken kwam er een naadloze terrazzovloer. Ook het betonnen werkblad is ter plaatse gegoten.

8/17

9/17

10/17

11/17

12/17

13/17

14/17

15/17

16/17

17/17

Het glas in lood in de voordeur en de kastdeuren is een eigen ontwerp van Nathalie.
Het glas in lood in de voordeur en de kastdeuren is een eigen ontwerp van Nathalie.
In de keuken kwam er een naadloze terrazzovloer. Ook het betonnen werkblad is ter plaatse gegoten.
In de keuken kwam er een naadloze terrazzovloer. Ook het betonnen werkblad is ter plaatse gegoten.

“Op een avond was ik op de terugweg naar Gent, toen ik in deze charmante villawijk een compleet verloederd huisje opmerkte. Het stond dan immers al tien jaar leeg, hoewel het iets sprookjesachtigs had. Ik greep mijn smartphone, stuurde een foto naar Nathalie en ook voor haar was het meteen coup de foudre ”, herinnert Bert zich.

Omgekeerde werkwijze

De witte woning dateert van 1928 en is – net als vele huizen errond – het werk van architect Gaston Lejeune. Vorig jaar stak het koppel hier samen de handen uit de mouwen voor de afbraak- en opkuiswerken, om zo het karakter van weleer opnieuw boven te halen. “De klimop groeide zelfs al naar binnen”, weet Nathalie. “Daarna volgde de wederopbouw, waarbij we langs weerszijden van het huis nog een stuk bijbouwden. De rieten daken bieden er nu onderdak aan de bureau en de keuken, wat hier meteen onze favoriete ruimtes zijn.”

Je vindt hier een mix van oude en hedendaagse materialen, die allemaal hun verhaal dragen

Bert maakte zelf de plannen op, diende de bouwvergunning in en volgde de werf op met zijn vertrouwde vakmannen.

Ondertussen stelde Nathalie een moodboard samen voor de inrichting, waar ze zich strikt aan hield. Inspiratie daarvoor haalde ze van Pinterest en woonmagazines, maar evenzeer uit de vele reizen die ze al samen maakten. “We hebben spullen gezocht tot we ze vonden”, lacht Bert. “We hebben ons overigens niet geschikt naar de aanwezige wanden,hoeken en leidingen, maar we hebben de afwerking juist gedaan in functie van de inrichting.”

Mix van oud en nieuw

Zo haalden ze bijvoorbeeld een buitendeurtje naar binnen, dat nu toegang biedt tot de berging onder de trap. Ook andere materialen werden geupcycled , maar die komen van veel verder. “Het blad onder de badkamerlavabo is een oude Chinese deur, het bedhoofd in onze slaapkamer was in een vorig leveneen Poolse turnmat en de kastdeurtjes ertegenover komen uit Bali”, leidt Nathalie ons rond.

Andere elementen zijn dan weer gloednieuw, maar wel op ambachtelijke wijze geproduceerd. Zoals de badkamertegeltjes die met de hand gemaakt zijn in een boerderijtje in Portugal, het glas in lood van de voordeur, of de naadloze terrazzovloer in de keuken en de badkamer. “Zo bekomen we een eclectische mix van oude en hedendaagse materialen, die allemaal hun verhaal dragen. Daarmee behouden we de warmte van de woning, zonder dat het geheel ouderwets aanvoelt”, stelt Bert.

De dochters van 11 en 13 jaar en het zoontje van 6 jaar zijn alvast laaiend enthousiast over hun nieuwe slaapkamers op de boven- en de zolderverdieping, waar elke vierkante centimeter optimaal benut werd. Zij hebben altijd een vakantiegevoel in hun zeehuisje en dat geldt evenzeer voor Nathalie en Bert. “Nu rest ons alleen nog de tuin en de gevels aan te pakken, zodat de woning opnieuw opgaat in het groen!”

Woon-ID

Nathalie Martens (38) werkt op de Koksijdse cultuurdienst en is fotografe en interieurdesigner in bijberoep. Bert Roelandts (49) doet aan projectontwikkeling in Gent. Met haar twee kinderen en zijn vier kinderen vormen ze een nieuw samengesteld gezin.

Bewoonbare oppervlakte: 180 m2.

Do: “Hou je vast aan je moodboard, zoek je interieurelementen en bouw je huis daar vervolgens rond in plaats van omgekeerd.”

Don’t: “Ga bij de inrichting niet met losse elementen aan de slag, maar hou het grotere geheel voor ogen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten