Binnenkijken in een uniek logeeradresje: camping De Nachtegaal

In camping De Nachtegaal vinden vintage lovers, nieuwsgierige hipsters en toevallige passanten elkaar. (Foto's Pieter Clicteur) © Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
Nancy Boerjan

Alsof een teletijdmachine je heeft teruggeflitst naar halfweg vorige eeuw: die wonderlijke aanblik biedt camping De Nachtegaal in Westouter vandaag. Koen Hardeman en Annelies Caulier laten er hun gasten opnieuw – figuurlijk én letterlijk – proeven van het echte campingleven, in en rond de vintage caravans die ze er de voorbije jaren verzamelden.

Camping De Nachtegaal ontvangt ieder tentje of caravan met open armen, maar uitbaters Koen en Annelies koesteren zelf een voorliefde voor vintage caravans. Daar hebben ze er het jaar door enkele fraaie exemplaren van te huur, van de snoezige modelletjes van de Belgische merken Bourgeois en Constructam tot een paar majestueuze aluminium Airstreams. En door de jaren heen weten ook steeds meer bezitters van een retrocaravan hun domein te vinden. In De Nachtegaal vinden vintage lovers, nieuwsgierige hipsters en toevallige passanten elkaar, zowel op mooie zomeravonden – wanneer je er vanop de Rodeberg waarop het kampeerterrein gelegen is tot een flink stuk voorbij de Franse grens blikt – als tijdens druilerige dagen, rond de vuurkorven of in de gezellige serre. Koen en Annelies streven hier naar een herwaardering van het kampeerleven zoals dat ooit bedoeld was: een tijdelijke terugkeer naar een tragere, rustiger way of life. Even wat gas terugnemen.

Onvergetelijk

Want toen het koppel de brasserie annex typisch Belgische camping 16 jaar geleden van Koens ouders overnam, wisten ze met dat laatste aanvankelijk niet goed wat aan te vangen. De brasserie, volgestouwd met door de jaren heen verzamelde retromeubeltjes en decoratie, straalt een warme ambiance uit. De glorieperiode van de camping daarentegen bleek voorbij. Tot het oldtimer caravannetje waarmee een bezoeker van Folk Dranouter een paar jaar terug de weg naar De Nachtegaal vond, ook hen de weg wees: “We vonden die caravan zo charmant dat het ons op het idee bracht om zelf op zoek te gaan naar zulke caravans en er onze camping een nieuw elan mee te geven”, vertelt Koen. Sindsdien concentreren ze zich op het campinggebeuren en bouwen ze allerlei mogelijkheden uit om van kamperen hier een beleving te maken. “We beweren niet dat je in zo’n caravan de meest comfortabele nacht van je leven meemaakt, maar je zal de ervaring hoe dan ook nooit vergeten.”

We gaan voor pure buitenbeleving, goed omkaderd, in alle rust wat gas terugnemen

Vintage is nu de rode draad doorheen het hele domein. “De stijl sluit mooi aan bij de nostalgische, weemoedige sfeer die nog altijd door het Heuvelland en Frans-Vlaanderen waart”, vindt Koen. Zelfs in de wasruimte vind je retro-accenten terug: spiegels, kapstokjes en decospulletjes die er al meer dan één leven op zitten hebben.

In de caravans zelf waan je je letterlijk decennia terug in de tijd. De ruimte is beperkt maar optimaal benut, ingenieuze technische snufjes van toen – in de Zweedse SMV zit een ‘uitdraaibare’ badkamercabine geïntegreerd – zorgen voor de waw-factor, op de behangetjes geraak je niet uitgekeken.

Ontmoeting

Het idee om een grote serre als ontmoetingsruimte op hun domein in te planten, haalden ze bij een Nederlandse campinguitbater. Kampeerders kunnen er bij minder goed weer terecht bij elkaar, een spelletje spelen of boek lezen, ontbijten of hun eigen potje koken in het gemeenschappelijke keukengedeelte. Koen bouwde daartoe ook al een netwerk uit waarbij de gasten lokale voedingsproducten kunnen bestellen. Ook de serre ademt vintage, met rotanzeteltjes, retrotapijten en -kasten, een biljarttafel, oude publiciteitsborden en gecrocheerde plaids en kussens. “Tweedehands allemaal, en ook vaak gekregen van mensen die weten dat dit hier tot zijn recht komt”, vertelt Annelies.

Koen en Annelies laten hun project langzaam groeien. “We doen niets overhaast. We gaan voor de pure buitenbeleving, weliswaar goed omkaderd, in alle rust”, klinkt het. “Onze puzzel valt op die manier steeds beter in elkaar.”

www.indenachtegaal.com

Onderschrift. (foto Pieter Clicteur)

1/7

Onderschrift. (foto Pieter Clicteur)

2/7

3/7

4/7

5/7

6/7

7/7

Onderschrift. (foto Pieter Clicteur)

1/7

Onderschrift. (foto Pieter Clicteur)

2/7

3/7

4/7

5/7

6/7

7/7

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.