Binnenkijken in een minimalistische bungalow in Westouter: Natuurlijk perspectief

Goedele Verrecas

Eindeloze velden en kleurrijke seizoenswissels nestelen zich in het Heuvelland rond de woning van architect Jens Theuwen en interieurarchitecte Gaëlle Vervaeke. Een elegant uitgesproken minimalistische bungalow, met geometrische verticale houten gevels, betonstructuur en grote raampartijen. Waar de glinstering van het licht en het landschap hoog scoren, in lijn met de eigenheid en identiteit van TOOP Architectuur en TUS atelier.

Een zachte zomerbries waakt behoedzaam over de hoppevelden wanneer de woning van Jens en Gaëlle in zicht komt. Een bijzondere woon- en werkplek in Westouter, waar de atypische vorm van het bouwperceel connecteert met de natuur én waar de verfijnde esthetiek een opmerkzame architecturale opzet kent. Een plek die onverwacht in het immoaanbod gespot werd. “We ontdekten dit perceel met een oud wit huis erop eerder per toeval”, vertelt Jens. “Want onze zoektocht startte in Kortrijk, Wevelgem en later ook Ieper. Ons budget was daar echter ontoereikend om er iets te verwezenlijken. De streek hier kennen we door vrienden en ik kwam hier vroeger ook vaak paardrijden aan de Rodeberg en in de omgeving van Westouter.”

Onze woning lieten we helemaal opgaan in de weidse omgeving

“Na de immoklik en het bezoek zijn we meteen verliefd geworden op de eindeloos reikende woonomgeving. De oorspronkelijke woning stond al lang te koop, wat ons ruimte gaf om in gesprek te treden met de verkopers. En met wat duw-en-trekwerk is het ons gelukt.”

Bijna-energieneutraal

Tijd voor een boeiend persoonlijk woonproject, zowel als koppel als vakkundige architecten. Jens runt TOOP Architectuur en Gaëlle leidt als interieurarchitecte TUS atelier. “We hebben elk ons bedrijf,” aldus Gaëlle, “maar we werken graag aan projecten waarbij het exterieur en het interieur als één geheel opgezet worden en mooi samenvloeien in karakter en stijl. We zijn elkaars klankbord met twee aparte dynamieken.”

Voor hun eigen woning beslisten ze het vervallen pand volledig af te breken om een veredelde verbouwing te vermijden en een BEN (bijna-energieneutrale) nieuwbouw te construeren. “We hebben heel wat maquettes en realistische 3D-renderings gemaakt in voorontwerp, om zo onze bouwplannen duidelijk te maken voor de dienst Stedenbouw van het Heuvelland”, legt Jens uit. “Wij wilden niet de gebruikelijke woning met een rood hellend dak, maar wel een woning die opgaat in het landschap. Waarbij de beeldvorming en de biotoop van het huis prioritair zijn. Een verjonging in het lokale architectuurlandschap.”

Een perspectief dat ze met de juiste argumentatie bereikten. “We hebben een woning met een beleving gecreëerd, geënt op de omgeving. We hanteren isolatienormen, het huis kent een beleid van het vermijden van oververhitting via de raamoriëntatie en we gebruiken hernieuwbare energie. Er is water en elektriciteit, we hebben geen riolering en geen gas, maar wel een warmtepomp in combinatie met esthetisch ingewerkte zonnepanelen op het platte dak. En het betonnen plafond zorgt dan weer voor een regulering van de warmtemassa, via passieve ventilatie.”

 © Michaël Depestele

1/7

© Michaël Depestele

 © Tim Van de Velde

2/7

© Tim Van de Velde

 © Tim Van de Velde

3/7

© Tim Van de Velde

 © Tim Van de Velde

4/7

© Tim Van de Velde

 © Tim Van de Velde

5/7

© Tim Van de Velde

 © Tim Van de Velde

6/7

© Tim Van de Velde

 © Tim Van de Velde

7/7

© Tim Van de Velde

 © Michaël Depestele

1/7

© Michaël Depestele

 © Tim Van de Velde

2/7

© Tim Van de Velde

 © Tim Van de Velde

3/7

© Tim Van de Velde

 © Tim Van de Velde

4/7

© Tim Van de Velde

 © Tim Van de Velde

5/7

© Tim Van de Velde

 © Tim Van de Velde

6/7

© Tim Van de Velde

 © Tim Van de Velde

7/7

© Tim Van de Velde

Tijdloos canvas

Zowel de stijl van de woning als het interieur draagt een minimalistische signatuur. “Waar Jens start vanuit mathematisch denken, ga ik graag gevoelsmatig te werk”, vertelt Gaëlle. “Ik hou ervan het interieur als een tijdloos canvas te zien en aan te kleden met een warme ondertoon, met aandacht voor materialiteit en tactiliteit. Als je de basis neutraal houdt, dan kan je de interieuraccenten rekening laten houden met het veranderlijke. We hebben bewust gekozen voor beton, maar niet alles hoeft beton te zijn. Zo hebben we het bijvoorbeeld gecombineerd met warmere tinten van onder meer het houten parket. De indirecte verlichting doorheen de woning is ook een bewuste beslissing om sfeer en gezelligheid te creëren, net zoals het esthetisch wegwerken van zoveel mogelijk items in huis. Elke ruimte wordt optimaal benut en is doordacht uitgetekend. We willen geen verloren ruimtes die enkel dienstdoen als circulatie.”

Elke ruimte wordt optimaal benut en is doordacht uitgetekend

Zelf vertoeft Gaëlle het liefste in de keuken, waar de zon zowel vanuit het oosten als het westen haar weg vindt. “Ik kook hier graag of lees hier een boek en zie vanuit de keuken de kindjes bezig in de leefruimte. “En,” vullen Jens en Gaëlle aan, “er is een geweldige directe connectie met onze centrale patio, waar het afgeschermd van de wind zalig zitten is.” Maar als het even kan en mag, dan verkiest Jens toch de douche met het vlakke dakvenster als zijn lievelingsruimte in huis. Waar het licht je zomaar natuurlijk overvalt en vogels onbedeesd overvliegen. “Het binnenlicht blijft altijd uit waardoor ik rustig wakker kan worden onder het natuurlijk binnenvallende licht.” Wat meer kan je je wensen?

Woon-ID

– Jens Theuwen (34) is architect en eigenaar van TOOP Architectuur, Gaëlle Vervaeke (34) is interieurarchitecte en eigenares van TUS atelier. Ze hebben samen twee kinderen, Len (4) en Mòris (1).

– Bewoonbare oppervlakte: 200 m², perceeloppervlakte: 1.200 m².

– Do: “Kies voor de schoonheid van indirecte verlichting en focus op ruimtelijkheid. Denk goed na en creëer multifunctionele circulaire ruimtes.”

– Don’t: “Gebruik Pinterest niet om alles in detail te kopiëren, maar wel om te ontdekken welke woonsfeer je graag ziet.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.