Binnenkijken in een landelijke villa: Nostalgische jeugddroom

Het keukenblad uit blauwsteen werd met de hand gekapt. © Joke Couvreur
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Joke Couvreur was bij haar huizenjacht op zoek naar een doorleefd hoevetje. Uiteindelijk ging ze echter voor een ruime nieuwbouwwoning, die weliswaar oud lijkt. Enkele bewuste défauts doen het landelijke plaatje hier helemaal kloppen.

Joke Couvreur wist als prille twintiger al heel goed hoe ze later wilde wonen. “In mijn studentenjaren had ik een fotografieproject, waarbij ik bij oude boeren langsging. Die landelijke woonstijl sprak mij meteen aan. Toen de tijd rijp was om het ouderlijke nest te verlaten, ging ik dus op zoek naar zo’n klassieke landbouwerswoning”, vertelt ze.

Na een lange zoektocht stootte ze echter op een lap grond aan de dorpsrand van Oostnieuwkerke. “Niet volledig op de boerenbuiten, dus, al heb ik hier wel een kudde schapen als directe buren”, lacht ze. “Hier stond een huisje op dat klaar was voor de sloop. Na de afbraak begonnen we ook zelf aan de bouwwerken. Mijn vader is schrijnwerker en ik hielp hem als zijn assistente.”

Originele materialen

Joke schakelde ook een architect in die gespecialiseerd is in de landelijke woonstijl. “Ik had heel veel inspiratie opgedaan in magazines en mijn eigen fotoreportages, maar de realisatie van die losse ideeën doe je het best niet overhaast. Bepaal eerst de stijl, tot die in alle details klopt, en begin dan pas aan de uitwerking”, tipt ze.

Ik ben erg perfectionistisch, maar de materialen mochten juist níét te perfect zijn

Zo nam ze voor de materialen de tijd om tot in Nederland te gaan rondneuzen. “De eiken vloer en de Boomse dakpannen zijn gerecupereerd uit oude woningen, maar het hout van het keukenmeubilair en de trap is gloednieuw. Het is geborsteld en heeft veel knopen, waardoor het er ruw en doorleefd uitziet. Om diezelfde reden is het keukenblad met de hand gekapt”, toont Joke.

De gebogen ramen vergen veel poetswerk, maar daar ziet Joke niet tegenop.
De gebogen ramen vergen veel poetswerk, maar daar ziet Joke niet tegenop.© Joke Couvreur

Authentieke look

Het nastreven van die authentieke look gaat ver. “Tegen de buitengevel staan er steunberen, die echter geen enkele functie hebben. Er is zelfs een raam meteen dichtgemetst en mijn bureau is een voutekamer, terwijl daar helemaal geen kelder onder zit”, leidt ze ons verder rond.

“Allemaal fake dus, maar het draagt wel bij aan de charme”, vindt Joke. Het nabootsen draaide echter niet overal even goed uit. “Vooral aan mijn terras stoor ik mij wel eens, omdat ik dat tegelpatroon ietwat anders voor mij zag. Dat wordt dus wellicht nog opnieuw aangelegd, al stel ik daarvoor helemaal geen timing voorop. Stap voor stap!”

De bovenverdieping is nog niet afgewerkt. Die telt een badkamer en drie slaapkamers, waarvan er momenteel maar één gebruikt wordt. “Ik ben nu een happy single, maar ik zie wel wat er op mijn pad komt”, knipoogt Joke. “Sowieso is er hier plaats genoeg om een heel gezin te huisvesten. De beschikbare ruimte werd dus ineens volledig benut, met nog een grote tuin en een carport. Daardoor kruipt er weliswaar veel tijd in het onderhoud, maar dat doe ik met veel plezier.”

Woon-ID

Joke Couvreur (33) is afkomstig uit Roeselare. Sinds vijf jaar woont ze samen met haar hond Wolfje in Oostnieuwkerke.

Ze werkt als fotografe, onder meer voor deze krant.

De villa staat op een perceel van 1.365 m². De bewoonbare oppervlakte meet 200 m².

Do: “Neem een goeie architect onder de arm.”

Don’t: “Iets overhaast doen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.