https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Binnenkijken in een gerenoveerde plattelandswoning: strak met een zacht kantje

Aan het keukeneiland vinden bewoners en gasten een zitje met subliem uitzicht op Lissewege.©Pieter Clicteur
Aan het keukeneiland vinden bewoners en gasten een zitje met subliem uitzicht op Lissewege.©Pieter Clicteur
Nancy Boerjan

Een meer dan honderd jaar oude woning met een trits koterijen erachteraan bouwden Sofie Lobbestael en Dominiek De fauw om tot een gezellig, hedendaags verblijf waar het zicht op de in de weiden rondom dartelende paarden en de imposante kerktoren van het ‘witte dorp’ Lissewege meer dan ooit wordt uitgespeeld.

Zestien jaar geleden gingen Sofie Lobbestael en DominiekDe fauw op zoek naar een huis met een flink stuk grond erbij, waarop hij zijn bedrijf als tuinaannemer zou kunnenuitbouwen. In de rand van Lissewege vonden ze wat ze zochten: de ideale ruimte, waarop weliswaar een woning stond die al heel wat jaren op de teller had staan. “Maar de gevel sprak mij meteen aan”, herinnert Sofie zich. “En binnenin was het huis goed onderhouden, maar op het vlak van comfort weliswaar voorbijgestreefd. We zagen wel meteen dat er met de nodige verbouwing iets moois van te maken viel.”

1/19

2/19

3/19

Een tekening van de Lisseweegse kerktoren is een kerstgeschenk van Dominieks moeder. Zijn ouders kregen die op hun beurt cadeau van de Brugse kunstenaar André Deleu, die het werk in 1956 maakte.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

4/19

Een tekening van de Lisseweegse kerktoren is een kerstgeschenk van Dominieks moeder. Zijn ouders kregen die op hun beurt cadeau van de Brugse kunstenaar André Deleu, die het werk in 1956 maakte.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

5/19

6/19

7/19

Een tekening van de Lisseweegse kerktoren kregen ze als kerstgeschenk van Dominieks moeder. Haar ouders kregen die op hun beurt cadeau van de Brugse kunstenaar André Deleu die het werk in 1956 maakte.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

8/19

Een tekening van de Lisseweegse kerktoren kregen ze als kerstgeschenk van Dominieks moeder. Haar ouders kregen die op hun beurt cadeau van de Brugse kunstenaar André Deleu die het werk in 1956 maakte.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

Zwarte, Marokkaanse tegeltjes in de badkamer doorbreken de strakke lijnen.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

9/19

Zwarte, Marokkaanse tegeltjes in de badkamer doorbreken de strakke lijnen.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

Ella’s bureautje maakte Dominiek uit houten planken en het onderstel van een antiek kastje.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

10/19

Ella’s bureautje maakte Dominiek uit houten planken en het onderstel van een antiek kastje.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

11/19

12/19

Het gewei bovenaan vond Dominiek bij het aanleggen van de tuin. Ze vonden een tweede op een marktje in de Ardennen, en vulden het duo aan met een exemplaar van Hema.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

13/19

Het gewei bovenaan vond Dominiek bij het aanleggen van de tuin. Ze vonden een tweede op een marktje in de Ardennen, en vulden het duo aan met een exemplaar van Hema.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

14/19

15/19

16/19

17/19

18/19

19/19

1/19

2/19

3/19

Een tekening van de Lisseweegse kerktoren is een kerstgeschenk van Dominieks moeder. Zijn ouders kregen die op hun beurt cadeau van de Brugse kunstenaar André Deleu, die het werk in 1956 maakte.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

4/19

Een tekening van de Lisseweegse kerktoren is een kerstgeschenk van Dominieks moeder. Zijn ouders kregen die op hun beurt cadeau van de Brugse kunstenaar André Deleu, die het werk in 1956 maakte.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

5/19

6/19

7/19

Een tekening van de Lisseweegse kerktoren kregen ze als kerstgeschenk van Dominieks moeder. Haar ouders kregen die op hun beurt cadeau van de Brugse kunstenaar André Deleu die het werk in 1956 maakte.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

8/19

Een tekening van de Lisseweegse kerktoren kregen ze als kerstgeschenk van Dominieks moeder. Haar ouders kregen die op hun beurt cadeau van de Brugse kunstenaar André Deleu die het werk in 1956 maakte.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

Zwarte, Marokkaanse tegeltjes in de badkamer doorbreken de strakke lijnen.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

9/19

Zwarte, Marokkaanse tegeltjes in de badkamer doorbreken de strakke lijnen.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

Ella’s bureautje maakte Dominiek uit houten planken en het onderstel van een antiek kastje.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

10/19

Ella’s bureautje maakte Dominiek uit houten planken en het onderstel van een antiek kastje.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

11/19

12/19

Het gewei bovenaan vond Dominiek bij het aanleggen van de tuin. Ze vonden een tweede op een marktje in de Ardennen, en vulden het duo aan met een exemplaar van Hema.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

13/19

Het gewei bovenaan vond Dominiek bij het aanleggen van de tuin. Ze vonden een tweede op een marktje in de Ardennen, en vulden het duo aan met een exemplaar van Hema.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

14/19

15/19

16/19

17/19

18/19

19/19

Een tekening van de Lisseweegse kerktoren is een kerstgeschenk van Dominieks moeder. Zijn ouders kregen die op hun beurt cadeau van de Brugse kunstenaar André Deleu, die het werk in 1956 maakte.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
Een tekening van de Lisseweegse kerktoren is een kerstgeschenk van Dominieks moeder. Zijn ouders kregen die op hun beurt cadeau van de Brugse kunstenaar André Deleu, die het werk in 1956 maakte.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
Een tekening van de Lisseweegse kerktoren kregen ze als kerstgeschenk van Dominieks moeder. Haar ouders kregen die op hun beurt cadeau van de Brugse kunstenaar André Deleu die het werk in 1956 maakte.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
Een tekening van de Lisseweegse kerktoren kregen ze als kerstgeschenk van Dominieks moeder. Haar ouders kregen die op hun beurt cadeau van de Brugse kunstenaar André Deleu die het werk in 1956 maakte.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
Zwarte, Marokkaanse tegeltjes in de badkamer doorbreken de strakke lijnen.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
Zwarte, Marokkaanse tegeltjes in de badkamer doorbreken de strakke lijnen.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
Ella’s bureautje maakte Dominiek uit houten planken en het onderstel van een antiek kastje.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
Ella’s bureautje maakte Dominiek uit houten planken en het onderstel van een antiek kastje.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
Het gewei bovenaan vond Dominiek bij het aanleggen van de tuin. Ze vonden een tweede op een marktje in de Ardennen, en vulden het duo aan met een exemplaar van Hema.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
Het gewei bovenaan vond Dominiek bij het aanleggen van de tuin. Ze vonden een tweede op een marktje in de Ardennen, en vulden het duo aan met een exemplaar van Hema.©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur

Die verbouwing verliep in verschillende fasen, het huis werd volledig gestript en heropgebouwd. “Maar doordat we er eerst enkele jaren in woonden in de staat zoals het was, hebben we de kans gekregen om goed na te denken over de nieuwe indeling van de woning. Zo ontdekten we op zolder een prachtig ge binte.We hebben het volledig opengewerkt en er onzeslaapkamer in ondergebracht, wat aanvankelijk niet de bedoeling was. Bovendien hebben we nu ook vanuit ons bed zicht op de kerktoren.” Op de eerste verdiepingkwamen de badkamer, dressing en slaapkamer van dochtertje Ella.

Muurhoge glaspartijen zorgen voor een onbelemmerd zicht op de groene omgeving

Functioneel en praktisch aangepakt, maar met de nodige aandacht voor een warme inrich ting. En dat schetst de familie ten voeten uit: “Ik doe niets liever dan bezig zijn met ons huis en de inrichting ervan.Ik snuister in woonmagazines, bezoek graag woonwinkels, tijdens een fietstochtje kijk ik uit naar mooie huizen”, vertelt Sofie. “Zelfs de verbouwing hebben wij als een heel leuke tijd ervaren. We spraken vrienden uit de bouwsector aan met wie het prettig samenwerken was, anderen kwamen een handje toesteken bij de werken die we zelf konden uitvoeren… Nee, onze relatie is er niet door op de proef gesteld”, lacht ze.

Hart voor kunst

Ook de benedenverdieping kreeg een totale make-over. Het inkomhalletje werd behouden. Links ervan werden de voormalige keuken en woonkamer samengevoegd tot een grotere living. En ook hier verzacht Sofie een vrij strakke inrichting door er natuurlijke materialen en organische vormen in aan te brengen. “Ik hou van structuur en ordelijkheid, maar dat mag niet resulteren in een kille inrichting.” De vloer van gepolierd beton werd omlijst met houten plinten, ook in de meubels – een mix van designmerkenen zelfgemaakte stukken – komt veel hout terug en boven de tafel zorgen de lampen van Graypants, gemaakt uit gerecycleerd golfkarton, voor gefilterd licht. Aan de muren trekken enkele kunstwerken de aandacht. Een houten mozaïek in een box van plexiglas maakte het gezin zelf, met restjes van de plinten. “Het is nog een heel gepuzzel geworden, we zijn er uren zoet mee geweest. Het is helemaal iets van ons geworden”, lacht Sofie. Maar ook ‘echte’ kunst siert de woonkamer: “Ik ben geen kunstkenner maar ik heb wel een hart voor kunst. De tekeningen van Kat Klerks spreken me aan en komen hier mooi tot hun recht. Ook een werk van Ben Vautier kon ik op de kop tikken, daar hou ik ook erg van.”

Aan de andere kant van de hal kreeg een kleinere woonkamer een nieuwe functie als televisieruimte. “Daarin kon ik een beetje de sfeer van een lounge oproepen, die voor mij bij tv of film kijken past, met een knusse zetel en veel kussens. Ik vind het prettig om me daar af en toe helemaal in terug te trekken.”

Zonovergoten keuken

En waar vroeger de achtergevel de keuken afsloot, begintnu dé blikvanger van deze woning: een grote, open en door licht overspoelde keuken die naadloos aansluit op de woonkamer. Hier zocht Sofie naar een zo functioneel mogelijke inrichting: de kok van dienst heeft er alle ruimte en mogelijkheden maar aan het grote werkblad kunnen ze ook eten, of gasten kunnen er gezellig bijschuiven met een glas. De muurhoge glaspartijen zorgen voor een onbelemmerd zicht op de omgeving.

De televisieruimte ademt een loungesfeertje met een knusse zetel en veel kussens

Door een schuifraam stap je dan ook zo vanuit de keuken de tuin in waar een groot terras uitkijkt op het zwembad en op de groene omgeving. De keuze viel bewust op een biologisch zwembad, dat de voordelen van een zwembad combineert met de esthetiek van een vijver. “In de winter blijft de aanblik ervan mooi, er gaat geen zeil of rolluik overheen, en in de zomer trek ik er elke dag een kilometer baantjes in, in licht verwarmd, helder blauw water”, besluit Sofie.

Woon-ID

Sofie Lobbestael (40), Dominiek De fauw (40) en hun dochtertje Ella (10) wonen sinds 16 jaar in de rand van Lissewege.Sofie werkt bij KBC, Dominiek is tuinaan-nemer.

Oppervlakte grond: 2.500 m².

Do’s: “Richt de keuken naar de mooiste plek rond de woning. Ook een aanrader: we lieten de geluidsinstallatie meteen inbouwen in het plafond. Je ziet er amper iets van, maar creëert zo wel veel sfeer.”

Don’t: “Echt carrara-marmer in de keuken zou ik geen tweede keer kiezen. Zeker niet als je een pietje-precies bent, want je ziet er echt elke vlek op.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.