Binnenkijken in een gerenoveerde herenwoning: De zon in huis

Schuiframen tussen de keuken en het terras kan je volledig openschuiven om buitenruimte en binnenruimte te connecteren © Pieter Clicteur
Redactie KW

Heldere kleuren ontpoppen een intrigerend lijnenspel in de keuken. Zon in de ogen. De statige gerenoveerde herenwoning van Eva en Pieter in Kortrijk verenigt uitbundigheid en rust. Een harmonieuze verhouding tussen de oorspronkelijke interieurelementen uit 1909, vintage vondsten en een eigenzinnig, creatieve keukenuitbouw.

Een combinatie van online zoeken en onverwacht ontdekken. Zo staan Eva en Pieter twee jaar geleden klaar voor een woningbezoek in Kortrijk. Geen ambitie om te kopen, wel een bezoek uit liefhebberij en vooral nieuwsgierigheid naar hun toekomstige woonmogelijkheden. Een eerste sprong, met tegenvallend resultaat. Achter de voordeur van huisnummer zes schuilt een bouwvallig krot.

Maar tijdens het wachten op de makelaar is de mooie gevel van huisnummer acht hen niet ontgaan. Zintuigen op scherp, want ook daar een immobord ‘te koop’én nergens online terug te vinden. Het bezoek is een voltreffer, de verkoopprijs te hoog. Althans op dat moment. Een paar maanden later waagt Eva nog eens haar kans, ze kan de woning niet vergeten. Een lucky shot, de prijs is gezakt en niet veel later volgen de renovatie van hun woning én de start van hun toekomst.

Funky frivoliteit

Laat de kleuren van de keuken je smaken. Wellustig in creativiteit hebben Eva en Pieter het design van hun keuken laten ontwerpen door Dries Otten. Speels schrijnwerk, funky formica, groene betonplex, messing details, een zomers gele dampkap en een elegante teakhouten keukenkast etaleren de no-nonsenseaanpak van de ontwerper. Heldere vormen op zoek naar het archetype.

De uitgesproken sfeer van het herenhuis wilden we behouden

“Voor ons was het belangrijk dat het nieuwe deel aan ons huis een surplus zou worden en niet louter functioneel. De uitgesproken en frivole sfeer van het herenhuis hebben we niet teniet willen doen door er pakweg simpel een witte keuken in te plaatsen. Net zoals vroeger hebben we een woning willen creëren die 100% volgens de wensen van – ons – de bouwheren is, waarbij je voelt dat het huis helemaal voor en door ons is verbouwd”, vertelt Eva.

Duurzame objecten

Ondanks de verwoestingen van twee wereldoorlogen heeft de woning statig standgehouden. Een overwinning, mét originele interieurelementen die Eva en Pieter in waarde koesteren. “De rosacen en moluren, de gedetailleerde mozaïekvloer in de leefruimte, het oude schrijnwerk. Voor ons was de grote uitdaging om het oude harmonieus samen te brengen met onze persoonlijke interieursmaak en een evenwicht te creëren in de lichtbeleving van de woning. Zelfs op een druilerige dag slaagt de zon er altijd in onze eetkamer te bespelen. De bomen in het park achter onze tuin zorgen dan voor een leuk licht- en schaduwspel door onze keuken”, vult Pieter aan.

De kleurrijke keuken straalt vrolijkheid uit

“Ooit willen we nog een appartement uit de jaren 60 of 70 aan de kust of in de duinen helemaal onderdompelen in de sfeer en interieurstijl van toen. Maar nu is het genieten van dit nieuwe avontuur”, besluit het koppel. Volgens de esthetiek van hun woning zoeken Eva en Pieter voort naar duurzame vintage objecten die hun stijl vinden, een verhaal brengen en de woning charmeren. (Goedele Verrecas)

Eva en Pieter behielden veel van de originele interieurelementen zoals de gedetailleerde mozaïekvloer in de leefruimte.
Eva en Pieter behielden veel van de originele interieurelementen zoals de gedetailleerde mozaïekvloer in de leefruimte.© Pieter Clicteur

Woon-ID

– Eva Vanhoutteghem (25) en Pieter Beulque (27) wonen sinds twee maanden met hun Berner sennen Rebel (2) in Kortrijk. Pieter werkt als front-end developer bij Baremetrics, Eva is opticien-optometrist en enthousiast werkzoekende.

– Bewoonbare oppervlakte: 192 m².

– Architecte: Valerie Doutreluigne van Atelier Toekomst, de keuken is een ontwerp van Dries Otten.

– Do: “Dwing geen stijl op aan een woning als die stijl er niet is.”

– Don’t: “Vernieuwbouw.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten