Binnenkijken in een compacte betonwoning in Lauwe: Kubus met een twist

Goedele Verrecas

Afgeschermd door hoge wintergroene paplaurieren wonen Bram en Jillis in een compacte betonwoning in Lauwe. In het midden van een atypisch perceel, met twee meter niveauverschil én een zwevende bouwstructuur. Hun achtertuin? Een filmische kijkdoos, inclusief overstromingsgebied en spoorweg.

Voorbijrijdende treinen, een drukke verbindingsweg en een perceel met een uitdagende hellingsgraad. Het glooiende heuvellandschap van Lauwe vraagt hier en daar de nodige improvisatie, doorzicht en durf. En dat hebben Bram Decroubele en zijn partner Jillis Herman duidelijk begrepen bij het zien van een apart stuk bouwgrond boven op Lauweberg. “Het atypische perceel en de groene omgeving hadden meteen onze aandacht. Een ideaal kader voor een gedroomde strakke betonwoning, met wilde tuin én een haalbare budgettaire piste. Iets dat heel complementair aanvoelde met ons vooropgestelde woonidee. En ook compleet anders was dan de sleutel-op-de-deurwoningen die we tijdens onze immozoektocht gezien hebben. Dat was hélemaal ons ding niet. Tijdens Openhuizendag – een initiatief van Mijn Huis Mijn Architect – zijn we een referentiewoning van architect Milos Van den Berge gaan bezoeken. En het was meteen duidelijk, met hem wilden we samenwerken. Zijn bouwprojecten hebben een industriële look met een ruwe uitstraling, betonplafonds en betonvloeren. Het is zijn niche. Je moet bij hem niet aankomen met de vraag naar een pastoriewoning. Hij weet wat hij doet en dat hebben we het hele traject gevoeld”, vertelt Jillis.

Carte blanche

Toen de architect de eerste keer het perceel zag, had hij net als Bram en Jillis een goeie klik. Met het volste vertrouwen kreeg hij carte blanche. “We hebben Milos eigenlijk maar drie parameters gegeven voor het bouwen van onze woning. De uitdaging van het terrein, het integreren van de omliggende natuur en onze grote wens voor een moderne, strakke kubuswoning met hoge plafonds en veel licht. Hij heeft er ons één gegeven, met een twist! Een architecturale vertaling.”

Onze kubus is eenvoudig maar doordacht, tijdloos én functioneel

“De kubus werd als het ware in tweeën gesplitst en geschrankt, waardoor er binnenruimtes gecreëerd zijn in een Z-formatie. Met betonnen panelen en een stalen draagstructuur is een budgetvriendelijke woning met betonlook gebouwd. Vanaf het begin heeft Milos het uitzicht op de spoorweg, de natuurlijke bufferzone ernaast en het coulisselandschap – populieren op één rij – mee opgenomen in zijn schetsen. En zo een blik op het achterliggende landschap ontworpen. Een vista van binnen naar buiten”, aldus Bram.

Architect Milos Van den Berge bouwde een lichte en compacte betonwoning met een afgestemd lijnenspel. Een kubus werd als het ware in tweeën gesplitst en geschrankt, waardoor er binnenruimtes gecreëerd zijn in een Z-formatie.

1/9

Architect Milos Van den Berge bouwde een lichte en compacte betonwoning met een afgestemd lijnenspel. Een kubus werd als het ware in tweeën gesplitst en geschrankt, waardoor er binnenruimtes gecreëerd zijn in een Z-formatie.

Plafondhoge ramen creëren een boeiend kijkveld met de tuin. De prachtige vintage vloerlamp vormt een mooi contrast met de sobere grijs- en wittinten van de open leefruimte.

2/9

Plafondhoge ramen creëren een boeiend kijkveld met de tuin. De prachtige vintage vloerlamp vormt een mooi contrast met de sobere grijs- en wittinten van de open leefruimte.

3/9

4/9

5/9

6/9

Architect Milos Van den Berge bouwde een lichte en compacte betonwoning met een afgestemd lijnenspel. Een kubus werd als het ware in tweeën gesplitst en geschrankt, waardoor er binnenruimtes gecreëerd zijn in een Z-formatie.

7/9

Architect Milos Van den Berge bouwde een lichte en compacte betonwoning met een afgestemd lijnenspel. Een kubus werd als het ware in tweeën gesplitst en geschrankt, waardoor er binnenruimtes gecreëerd zijn in een Z-formatie.

Bewoners Jillis Herman en Bram Decroubele.

8/9

Bewoners Jillis Herman en Bram Decroubele.

9/9

Architect Milos Van den Berge bouwde een lichte en compacte betonwoning met een afgestemd lijnenspel. Een kubus werd als het ware in tweeën gesplitst en geschrankt, waardoor er binnenruimtes gecreëerd zijn in een Z-formatie.

1/9

Architect Milos Van den Berge bouwde een lichte en compacte betonwoning met een afgestemd lijnenspel. Een kubus werd als het ware in tweeën gesplitst en geschrankt, waardoor er binnenruimtes gecreëerd zijn in een Z-formatie.

Plafondhoge ramen creëren een boeiend kijkveld met de tuin. De prachtige vintage vloerlamp vormt een mooi contrast met de sobere grijs- en wittinten van de open leefruimte.

2/9

Plafondhoge ramen creëren een boeiend kijkveld met de tuin. De prachtige vintage vloerlamp vormt een mooi contrast met de sobere grijs- en wittinten van de open leefruimte.

3/9

4/9

5/9

6/9

Architect Milos Van den Berge bouwde een lichte en compacte betonwoning met een afgestemd lijnenspel. Een kubus werd als het ware in tweeën gesplitst en geschrankt, waardoor er binnenruimtes gecreëerd zijn in een Z-formatie.

7/9

Architect Milos Van den Berge bouwde een lichte en compacte betonwoning met een afgestemd lijnenspel. Een kubus werd als het ware in tweeën gesplitst en geschrankt, waardoor er binnenruimtes gecreëerd zijn in een Z-formatie.

Bewoners Jillis Herman en Bram Decroubele.

8/9

Bewoners Jillis Herman en Bram Decroubele.

9/9

Natuurlijke buffer

Vooraan de woning vormen wintergroene paplaurieren een afscherming van de drukke verbindingsweg en zorgen ze samen met de positie van de kubus – tien meter diep op het perceel – voor een natuurlijke geluidsbuffer. “De voorgevel is een gesloten geheel met slechts één strategisch geplaatst raam voor de juiste lichtinval.”

“En daar heeft Milos doorheen de woning hard op gewerkt, om zo veel mogelijk natuurlijk licht binnen te trekken met plafondhoge ramen. Bijna nooit hebben wij overdag extra licht nodig. Wat een heel grote troef is van deze woning. Onze kubus is eenvoudig maar doordacht, tijdloos én functioneel. Met een boeiend eindbeeld en afgestemd lijnenspel als resultaat”, vertelt Jillis.

En met een wilde tuin rondom de woning die duidelijk de bewoners hun liefde voor een waardevolle biodiversiteit etaleert. Een plek waar Bram als landschapsarchitect zijn ideeën perfect kan testen en in de schijnwerpers kan zetten.

Rustpunten

“Wij houden van een strakke woning met een wilde en onderhoudsvriendelijke tuin. Een die zich beperkt tot het gazon maaien en het in toom houden van de uitbundige planten. En met veel aandacht voor een inheemse beplanting en planten die afgestemd zijn op de bodemvochtigheid hier. Het contrast tussen de moderne grijze betonwoning en de groene natuur vormt een clash die het voor ons spannend maakt”, legt Bram uit.

De gesloten voorgevel heeft slechts één strategisch geplaatst raam voor de juiste lichtinval

Het is een experimentele tuin die zich aanpast en blijft ontwikkelen op het ritme van de natuur. Wat boeiend is om te volgen via de verschillende entiteiten en het niveauverschil van de tuin. “Om ze optimaal te kunnen beleven, hebben we vier verschillende terrassen als losse elementen rond de woning voorzien, zodat het groen tot binnen kan komen en je rustpunten kan opzoeken. Waarvan er bewust maar twee terrassen een verharding hebben om het water zoveel mogelijk te laten infiltreren in de grond. De wisselwerking tussen de tuin en ons huis is belangrijk. Zo kijken we enorm uit naar de groei van de Gleditsia triacanthos-bomen aan de zuidkant van de woning. Ze worden tot 15 meter hoog en zullen op termijn het zonlicht filteren en een natuurlijk schaduwscherm vormen. En ons gevoel van thuiskomen in een rustige groene omgeving alleen maar versterken.”


Woon-ID

– Tuin- en landschaps-architect Bram Decroubele (33) woont samen met Jillis Herman (34) in Lauwe. Jillis is mede-uitbater van Reason Store in Lauwe.

– Pootafdruk: hond Storm en huiskat Bodil.

– Bouwjaar: 2016-2017.

– Bewoonbare oppervlakte: 150 m² op een perceel van 660 m².

– Architect: Milos Van den Berge, MVDB Architectuur.


Do’s & don’ts

Do: “Durf te kiezen voor een atypische bouwgrond. Ons perceel? Een afhellend terrein met twee meter niveau-verschil, in de vorm van een spie, grenzend aan een overstromingsgebied en met achterliggend zicht op de spoorweg.”

Don’t: “Kap niet meteen alle bomen op je bouwgrond. De waarde van grote oude bomen krijg je niet zomaar terug. Betrek vanaf het begin een tuin- en landschapsarchitect bij je project.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.