Binnenkijken in de leukste logeeradresjes: Villa Pura Vida in Kortrijk
Voor Costa Ricanen staat het begrip ‘pura vida’ voor genieten en alles uit het leven halen, elke dag opnieuw. Die instelling vertaalt Liesbeth Vangheluwe sinds drie jaar in het logeerconcept dat ze haar gasten aanbiedt in Villa Pura Vida, een prachtig gerenoveerde villa uit de sixties in Kortrijk, waarin zelfs een stukje zee geïntegreerd werd.
Liesbeth Vangheluwe (32) volgde als jonge vrouw een master lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen en later opleidingen tot personal coach en yogalerares. Maar als student verbleef ze een tijdlang in een bed and breakfast op Rhodos, waar ze ook de smaak voor gasten ontvangen te pakken kreeg. Ze ontdekte de toeristische sector verder op onder meer de Dominicaanse Republiek, tot ze besloot terug te keren naar hometown Kortrijk om er haar skills en ervaring te bundelen in een eigen logeerconcept.
Geen haast geboden
De villa werd gebouwd in de jaren 60 door de familie Durieu, destijds actief in de textielververij. En die tijdgeest was er nog duidelijk aanwezig toen Liesbeth het pand onder ogen kreeg. “Er was een grondige renovatie nodig, muren en vloeren waren nog bekleed met lagen textiel die allemaal verwijderd moesten worden”, vertelt Liesbeth. “Maar het was ook meteen duidelijk dat het gebouw heel wat mogelijkheden bood. Zowel wat de ligging met de fiets amper een paar minuutjes van het stadscentrum verwijderd als wat de indeling betrof. Maar ook de sfeer trof me meteen: er ging een rust uit van deze villa, die mij aantrok. Want toen ik na jaren buitenland hier terugkeerde, viel het mij op hoe gejaagd mensen hier leven. Een plek aanbieden waar al die haast niet nodig is, waar je daadwerkelijk en echt tot rust kunt komen: dat leek me een mooie missie. Of het nu gaat om mensen die hier voor zaken verblijven of vakantie komen vieren: van zodra ze hier door de poort rijden, laten ze alle drukte achter zich.”
Wie door onze poort rijdt, laat alle drukte achter zich
Anderhalf jaar duurden de verbouwingen. De inrichting namen Liesbeth en haar mama voor hun rekening, in samenspraak met interieurexperten uit de regio. Met zachte kleuren en natuurlijke materialen streefden ze ook op dat vlak naar rust en harmonie. “We hebben ook geprobeerd om zoveel mogelijk elementen die naar de sixties verwijzen te behouden, omdat die nu net de bijzondere charme van het huis uitmaken.” Die elementen vind je al meteen terug in de imposante hal op het gelijkvloers. Een artistiek beschilderde schuifwand biedt toegang tot de ontbijtkamer annex loungeruimte. In die laatste eist een verzonken zithoek alle aandacht op: naar een idee van Liesbeths moeder kreeg elk kussen een andere bekleding met een originele, kleurrijke aanblik tot gevolg. “Ook hier zijn gasten welkom, ons concept vertrekt tenslotte uit het idee mi casa es su casa”, glimlacht Liesbeth.
1/4
© Pieter Clicteur
2/4
© Pieter Clicteur
3/4
© Pieter Clicteur
4/4
© Pieter Clicteur
1/4
© Pieter Clicteur
2/4
© Pieter Clicteur
3/4
© Pieter Clicteur
4/4
© Pieter Clicteur
Stukje zee in Kortrijk
Op de eerste verdieping werd het aantal kamers gereduceerd tot drie bijzonder ruime en luxueus ingerichte suites met elk een afzonderlijke toegang. In de bad- en doucheruimtes werd hout van het oude staketsel van Nieuwpoort verwerkt, een verwijzing naar de zeeverslaafdheid van Liesbeth, die ook nog elke zomer een maand als hoofdredder in Koksijde-Oostduinkerke aan de slag blijft. De voormalige naaikamer, waar heel veel lades getuigen van een leven vol garen, knopen en ritsen, werd geïntegreerd in een van de suites.
Het grote bijhuis, destijds bedoeld als paardenstalling, werd in de winter van 2019 gestript. Ook daar kunnen nu gasten logeren en werd een fitnessruimte met zwembad ingericht. Daar plant Liesbeth in de toekomst ook haar activiteiten als personal coach voort uit te bouwen, maar kunnen ook gasten zich zachtjes in het zweet werken. Want of het nu in de privacy van je luxueuze suite is, op een van de terrasjes in de grote parktuin die de villa omgeeft of in de sportzaal: hier kun je niet anders dan tot rust komen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier