Bij Onism in Blankenberge: streekproducten in een wereldjasje

Chef-kok Korneel Vandermeersch dompelt zijn gasten onder in een bad van smaken. © Michael Dehaspe Westtoer
Nancy Boerjan

Onism betekent zoveel als dat we in ons hele leven maar een klein deeltje van de wereld zullen zien. Een gedachte die chef-kok Korneel en gastvrouw Stefanie ertoe inspireerde om de wereld dan maar zelf op tafel te brengen.

Een jaar geleden openden Korneel Vandermeersch en zijn vrouw Stefanie Lippens tapasbar Onism, vlak bij het Blankenbergse casino. In hetzelfde pand baatten ze eerder jarenlang een bruine kroeg uit, maar tijdens de lockdown rijpte het plan om er een volledig vernieuwd concept in onder te brengen: “We droomden er allebei van om de wereld te zien. Maar als ouders van twee kinderen en met een druk professioneel leven is dat er nooit echt van gekomen. Wij reizen dus vooral in ons hoofd, en in de boeken die we over al die mooie plaatsen en culturen lezen”, lacht Korneel. Een mooie gedachte die ze ombogen naar een restaurantconcept waarin de wereld tot bij hen en hun gasten komt.

En daar slaagden ze in met glans. We vallen er zo binnen in een warm nest, smaakvol ingericht zonder dat het bestudeerd aanvoelt, levendig zonder luid te zijn. De bedrijvigheid in de open keuken en achter de gezellige bar verhoogt dat huiselijke gevoel alleen maar.

Intrigerende smaken

Er wordt een Menu Grande met acht of de kortere versie met zes gerechtjes voorgesteld al of niet aan te vullen met kazen of dessert -, of je maakt een eigen keuze uit de tapaskaart. Hoe dan ook een opeenvolging van verschillende en intrigerende smaken die letterlijk de wereld op ons bord brengen. Er komt zelfgemaakt zuurdesembrood op tafel, maar ook drie Japans geïnspireerde amuses vóór elk menu en zoete versnaperingen uit eigen keuken bij de thee of koffie. “Ik gebruik zoveel mogelijk streekproducten maar steek die graag in een wereldjasje”, zo omschrijft Korneel zijn visie op koken. Hij leerde de stiel aan Hotelschool Spermalie en deed ervaring op in de keukens van onder meer Cuines 33 in Knokke-Heist, Tête Pressée en Kok au Vin in Brugge. Regelmatig wisselen de gerechten op zijn kaart, “maar er staat altijd vis op, en zeker schelpjes, we zitten hier tenslotte vlak bij de Noordzee”, aldus Korneel.

Hij dompelt zijn gasten onder in een bad van smaken, maar de gerechtjes blijven stuk voor stuk evenwichtig en subtiel uitgevoerd en verfijnd gepresenteerd. Waarbij Stefanie voor wie dat wil wijnen uit opkomende wijnlanden als Hongarije en Armenië, schenkt. En al dat heerlijks rijgt zich in Onism moeiteloos aan elkaar tot een avondvullende beleving.

Onism, Graaf Jansdijk 5 in, Blankenberge, www.onism.be

Meer adressen op www.hetlekkerewesten.be.

Win een waardebon voor Onism

Wil jij zelf eens proeven van de kookkunsten van Korneel Vandermeersch?

Dan hebben wij goed nieuws. In samenwerking met Westtoer mogen wij een waardebon van 100 euro weggeven.

Surf naar www.kw.be/winetentje en waag je kans.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.