Bert Huyghe, kunstschilder: op zoek naar het nulpunt

Bert Huyghe: “In Oostende kan ik meer alleen zijn, en dat werkt inspirerend.” (Foto Gus & Stella)©Gus & Stella
Bert Huyghe: “In Oostende kan ik meer alleen zijn, en dat werkt inspirerend.” (Foto Gus & Stella)©Gus & Stella
Nancy Boerjan

Sinds Bert Huyghe afstudeerde als kunstschilder werkt hij gestaag aan een artistieke carrière.

Zekersinds hij onlangs zijn intrek nam in een atelier in een loodsencomplex aan de rand van Oostende, heeft hij als kunstenaar een tweede adem gevonden.“Ik ben enthousiast over het nieuwe werk dat ik hier momenteel schilder”, klinkt het. En daar speelt Oostende wel degelijk een rol in: “Ik heb lang in de alternatieve scene in Antwerpen en Gent vertoefd, in Oostende heb ik een vorm van rust gevonden. Oostende heeft alles als stad, maar er is ook de zee. Dat ambigue trekt me aan: je kunt het heel druk hebben in Oostende, en tegelijk kun je er volledig op jezelf terugplooien. Hier kan ik meer alleen zijn, en dat is inspirerend.”

Eerder werkte Bert schilderijenreeksen uit, waarinhij motieven herhaalde, in telkens weer andere kleuren. “Ik werk naar een nulpunt van een idee. Zo schilderde ik een reeks voetbalshirts waarbij het voor mij ging om de herhaling van de strepen en kleuren. Ik voeg niets toe, je hoeft er ook helemaalgeen shirt in te zien. Ik vertrok vanuit een soort oergevoel, in het weergeven van grote verhalen ben ik nooit geïnteresseerd geweest.” Ook in een recente reeks cijferschilderijen ging hij op zoek naar de ultieme basisvorm.

Maar de coronacrisis verlegde zijn focus. “Ik heb een stap teruggezet en ben vertrokken vanuit de leefwereld van kinderen die leren lezen en schrijven.Dat resulteert in een project waar onder meer appels in hun meest elementaire vorm een plaats vinden. De idee erachter gaat terug op een nieuw soort eerlijkheid en directheid die corona teweeg heeft gebracht in onze complexe maatschappij. (NB)

Wie is Bert Huyghe?

Bert Huyghe (31) studeerde in 2012 af als kunstschilder aan LUCA School of Arts in Gent. Zijn werk werd toen al tentoongesteld in het SMAK in Gent. Zijn oeuvre wordt behartigd door de Brusselse galerieRossicontemporary.

Voor KAAP in Oostende maakte hij vorige zomer een minischilderij op email, van een vis zoals een kind die zou tekenen.Gestript van al wat overbodig is.

In september toont hij zijn nieuwe werk voor het eerst, in Zwitserland, later dit najaar in Antwerpen.

www.berthuyghe.be

@berthuyghe

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten