Bart Syryn maakt worst, appelmoes en aardappelpuree

© IV
Redactie KW

West-Vlaanderen is een paradijs voor lekkerbekken. Hier wordt niet alleen op hoog niveau gekookt, maar worden ook in elk dorp en elke stad de meest heerlijke producten geteeld, gekweekt en gemaakt. Wekelijks verklapt zo’n streekproductenmaker hier zijn favoriete recept.

Zelf varkensboer worden? Het was niet meteen de jongensdroom van Bart Syryn (35) uit Vladslo. “Mijn vader was weliswaar landbouwer in bijberoep, maar zelf ben ik afgestudeerd als slager-spekslager-traiteur. Als vertegenwoordiger van een vleesverwerkend bedrijf zag ik echter hoe alles alsmaar meer geïndustrialiseerd wordt en het echte slagersambacht dreigt te verdwijnen.”

En dus begonnen Bart en echtgenote Joke een kleine drie jaar geleden met De Heerlijkheid, een kleine ambachtelijke varkensboerderij in Vladslo. “Ons geheim? We proberen zoveel mogelijk zelf te doen, enkel het slachten zelf gebeurt niet op onze boerderij. Maar we telen zelf het voedsel voor de varkens, versnijden zelf het vlees en ik maak ook zelf de vleeswaren. Dat is mijn grote passie trouwens. Het resultaat verkopen we in onze hoevewinkel.”

Recept

voor vier personen

Ingrediënten

voor de appelmoes

5 kg boskoopappelen

30 gram boter

voor de puree

1 kg zachtkokende aardappelen

1 ei

boter

room

peper en zout

nootmuskaat

voor de worsten

4 worsten

klontje boter

Bart Syryn maakt worst, appelmoes en aardappelpuree
© IV

Werkwijze

Maak eerst de appelmoes: schil de appelen en snij ze in stukken. Smelt de boter in een pot en voeg de appelschijfjes en wat water toe. Laat 20 minuten koken en kruid af met wat peper en zout.

Maak de puree: schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en stamp ze tot puree. Voeg een ei, wat boter en room naar smaak toe. Kruid af met wat peper, zout en versgeraspte nootmuskaat.

Haal de worsten ruim op voorhand uit de koelkast, zo verklein je de kans dat ze zullen openspringen. Zet je pan op een matig vuur en laat de boter bruinen. Bak de worsten. Zet het vuur zeker niet te hoog, anders zullen ze alsnog openspringen. Prik ook niet in de worsten, maar wacht tot er een helder vocht uitloopt, een teken dat ze gaar zijn.