Appelen en peren om bij te blozen

Davy Coghe © Davy Coghe
Nancy Boerjan

Blozende appelen en peren: op Hoeve Siam in Zillebeke vallen ze bijna letterlijk van de boom in je winkelmand. Henk en Greet kozen voluit voor fruit en het pure sap dat ze daarvan persen, en brengen dat aan de man en vrouw in hun hoevewinkel en binnenkort ook op de Lokaalmarkt.

Henk Mahieu en Greet Rooze runnen ruim twintig jaar Hoeve Siam. Ze namen het bedrijf, toen nog een varkensboerderij, over van Henks ouders maar besloten zich al gauw toe te leggen op het kweken van appelen, peren, aardbeien en aardappelen. Een deel daarvan gaat richting veiling maar ook in de eigen hoevewinkel zijn kopers bijna elke weekdag welkom om er een portie vitaminen in te slaan.

“Je vindt hier appelsoorten als delbard, elstar, boskoop, jonagold en jonaprim, naast conference- en doyenneperen en aardbeien maar dan alleen uit vollegrond, die smaken nog altijd het best”, vertelt Greet van wie de winkel haar nauw aan het hart ligt. “Ik sta heel graag in mijn winkel”, lacht ze. “Ik hou van het contact met de klanten. Tijdens de coronaperiode hebben bovendien nogal wat mensen die ons daarvoor niet kenden, de weg naar onze hoeve gevonden. Naar mijn gevoel heeft de crisis de lokale verkoop toch wel een boost gegeven.” In de winkel verkopen ze ook producten van collega-landbouwers, zoals kaas en yoghurt van Hoeve Zuid-Bellegoed, ijs van De IJshoeve en paté van hoeveslagerij ‘t Lindebos.

Rode wangetjes

Henk en Greet staan, samen met hun twee dochters en zoon die hen vooral tijdens de oogstperiode een handje helpen, overtuigd achter de keuze voor de verkoop rechtstreeks aan de klant. Vanaf oktober wordt er in Ieper wekelijks een Lokaalmarkt georganiseerd, waar ook Hoeve Siam een stand zal innemen.

Volgend jaar plant het duo een nieuwe soort peren aan te planten, de early desire. “Een lekkere peer met een rood wangetje, die we een paar dagen voor de doyenne kunnen oogsten. Op die manier spreiden we de oogst wat meer”, aldus Greet, die meteen ook wijst op de milieubewuste teelt waarvoor ze sinds jaren bewust kiezen. “Dat betekent dat we nuttige insecten inzetten om schadelijke insecten uit te schakelen. Op die werkwijze worden we ook jaarlijks gecontroleerd, waardoor we het label Global Gap mogen dragen.”

Enthousiaste gasten

Na het oogsten wordt een deel van de appelen en peren tot sap verwerkt en in literflessen of kratjes van drie of vijf liter verkocht. “Daar komen geen bewaarmiddelen aan te pas evenmin als toegevoegde suikers, dit is puur sap”, pleit Greet, die in september en oktober ook regelmatig klasjes op het bedrijf rondleidt. “Ik heb nog als lerares gewerkt, ik geniet er dus van om af en toe zo’n klas enthousiaste leerlingen over de vloer te krijgen. Zeker kleuters ervaren een bezoek aan onze boomgaarden en boerderij als iets heel bijzonders.”

Op www.100procentwestvlaams.be vind je nog meer recepten en een overzicht van lokale producenten en producten.

Bretoense appeltaart

Pieter D'Hoop
Pieter D’Hoop

Dit heb je nodig voor 10 personen:

1 rol bladerdeeg

100g hoeveboter

175g suiker

3 eieren

50g maïzena

5 appelen (of rabarber)

Zo maak je het:

Doe het bladerdeeg in de bakvorm en doorprik het met een vork.

Smelt de hoeveboter.

Maak een mengsel van de eieren, de suiker, de maïzena en de gesmolten boter.

Schil de appelen en snijd ze in kleine stukjes en schik ze op het bladerdeeg.

Giet het mengsel over de appelen.

Bak ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

Clafoutis van peren met amandelcrumble

Bart Tanghe
Bart Tanghe

Dit heb je nodig voor 4 personen:

4 zachte peren

4 eieren

125 g suiker

125 ml hoeveroom

125 g bloem

25 g hoeveboter

voor de amandelcrumble

20 g bloem

20 g amandelpoeder

20 g hoeveboter

20 g bruine suiker

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd in brunoise.

Klop het eigeel met de suiker luchtig op. Roer er de room en de bloem onder.

Beboter een ovenvast kommetje. Leg daarin de brunoise van peer en doe daarop het eimengsel.

Bak 30 tot 40 minuten in de oven.

Meng alle ingrediënten voor de crumble zorgvuldig.

Neem boterpapier, leg daarop het deeg en rol plat.

Bak 10 minuten in de oven op 180°C.

Serveer de clafoutis in het vormpje. Doe daarop een bolletje yoghurtijs en werk af met de amandelcrumble.

Je eigen yoghurtijs

Meng 300 ml magere hoeveyoghurt met 100 g basterdsuiker en een zakje vanillesuiker. Klop 150 ml hoeveroom half stijf en meng met het yoghurtmengsel. Draai het mengsel in de ijsmachine. Of als je die niet hebt: steek het mengsel in de diepvries en roer er af en toe met een vork door tot het ijs wordt.