Ambachtelijk ijs met nieuwe smaken

Bart Mostaert gebruikt voor zijn ijs zoveel mogelijk streekproducten uit de Westhoek.© Davy Coghe
Bart Mostaert gebruikt voor zijn ijs zoveel mogelijk streekproducten uit de Westhoek.© Davy Coghe
Redactie KW

Vier weken lang zetten we met de Korte Keten een smakelijke samenwerking tussen een chef-kok en lokale producent in de kijker. Met aandacht voor verse en kwaliteitsvolle seizoensproducten, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Deze week zijn dat Kaffee Damast in Kortrijk en De Goeste in Poperinge.

In de binnenstad van Kortrijk ontdek je op de site rond de Noordbrug niet alleen Texture, het museum van vlas en textiel, maar ook Kaffee Damast, de gezellige en jazzy museumbistro van Cindy Monnens. “Wij serveren hier authentieke streekgerechten gemaakt met seizoensproducten en dagelijks aangeleverde, verse ingrediënten. Kwaliteit hoef je niet ver te zoeken. Voor onze ambachtelijke ijsjes werken we graag samen met Bart Mostaert en zijn vrouw Gerlinde van De Goeste uit Poperinge. Een product met een duurzaam verhaal en een smaakvolle beleving voor onze klanten.”


Van aardbeien- tot bierijs

Bart maakt de heerlijkste ijsbereidingen en noemt zijn klanten met overtuiging ‘de ambassadeurs van de korte keten’. “We maken zoveel mogelijk gebruik van streekproducten uit de Westhoek voor onze verse ijsbereidingen, sorbets en ijstaarten. Ons ambachtelijke l’Heritage-ijs is gemaakt van verse hoevemelk. We kopen die rechtstreeks aan bij een gepassioneerde boer uit de regio met een kleine veestapel. Het aardbeienroomijs is bereid met verse aardbeien uit Reninge, het speculoosijs met de originele koekjes van Jules Destrooper. We hebben zelfs een St.Bernardus Abt 12 bierijs.”


Streekproducten

Sinds november 2020 wordt het ijs van l’Heritage gemaakt in het open atelier achter het nieuwe ijs- en eethuis Goeste in Poperinge. Zin in meer streekproducten? De Goeste-boetiek laat je 450streekproducten ontdekken. “We doen alles met volle goesting omdat de korte keten beter, socialer en duurzamer is. Wandelaars en fietsers kunnen bij ons zelfs een picknick reserveren met uitsluitend producten met het 100% West-Vlaams label”, vertelt Bart. “Veel streekproducenten zijn toeristische spelers en wij brengen graag hun verhaal over naar onze klanten.”

www.kaffeedamast.bewww.lheritage.be


Duurzaam

Meer en meer (her)ontdekken we onze provincie en kopen we verse producten bij een lokale korteketenproducent. Zo weten we perfect waar ons voedsel vandaan komt en krijgt de producent een eerlijke prijs voor zijn duurzame werk. Tijdens de Week van de Korte Keten die nog loopt tot 23 mei zetten we jouw lokale producent in de kijker.

www.westtoer.be/week-korte-keten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.