A step in the Westhoek

© WVH
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

De Veurn’ Ambachtse uit Alveringem startte in de jaren 80 als een fabriekje voor de productie van paté, foie gras, rillettes en potjesvlees. Tegenwoordig zijn ook een winkel en een restaurant in hetzelfde pand ondergebracht, onder de naam ‘t Potje Paté. ‘Chef paté’ Joris Missiaen staat er achter het fornuis, samen met zijn ouders en zus Carmen.

“Onze streek heette vroeger De Veurn’ Ambachtse”, toont hij op een oude landkaart die in het restaurant tegen de muur hangt. “Onze West-Vlaamse roots zijn voor ons altijd al heel belangrijk geweest. We zijn onder meer erkend door 100% West-Vlaams en werken voor onze bereidingen graag samen met andere streekproducenten die dit label dragen. Zo creëren we dikwijls patés die passen bij streekbieren, of gaan we aan de slag met konfijt van een lokale rabarberboer.”

A step in the Westhoek
© WVH

Joris zijn signature dish is een combinatie van diverse streekproducten en staat hier al 15 jaar op de kaart. “Naast ‘A step in the Westhoek’ kun je ook ‘A walk’ verkrijgen; een uitgebreidere versie.”

De verklaring voor die Engelse benamingen moet je zoeken in de aanwezigheid van Britse soldaten tijdens WO I, die nog lang niet vergeten is. “Wij ‘verwestvlaamsten’ hun boiled beef naar ‘bolle beef’. En de chimichurri-saus, die verbasterden wij hier tot ‘tjimmy tjurry'”, lacht hij.

RECEPT

voor één persoon

INGREDIËNTEN

potjesvlees

ouderwetsche boerenpaté

bolle beef

filet d’Anvers

chimichurri

puree van karnemelk en schorseneer

WERKWIJZE

Rol de boerenpaté in een sneetje filet d’Anvers.

Leg daar nog een schijfje potjesvlees en bolle beef bij.

Werk af met de puree en wat saus op het rundvlees. Voeg desgewenst nog ajuin, mosterdzaadjes, oude geitenkaas en een crumble van filet d’Anvers toe.

Garneer met een kervelblaadje.