Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Lichtervelde

Langs de Vandewallestraat in Lichtervelde gebeurde woensdag omstreeks 16.30 uur een ernstig verkeersongeval waarbij een autobestuurster zwaargewond raaakte. De woning waartegen ze belandde, liep grote schade op.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Jaron Wydooghe (23) presteert quasi altijd uitstekend in eigen Lichtervelde. Sinds een jaar combineert hij wielrennen met een vaste job in ploegverband. Maar omdat deze week een collega positief testte op corona is zijn deelname nog niet zeker. "Ik moest ook een test ondergaan. Is die negatief, dan kom ik sowieso aan de start."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Voor een frisse duik moest je de voorbije weken in het Lichterveldse zwembad zijn. Door een technisch defect was het zwembadwater namelijk kouder dan het zou moeten zijn. Maar door de inval van het zonlicht was de temperatuur nog ietwat draaglijk. "Maar nu ook dat weggevallen is, is het niet meer te doen", stelt schepen Els Kindt (CD&V).

Langs het parcours van de BinckBank Tour voerden landbouwers en buurtbewoners dinsdagnamiddag een stille actie. Met spandoeken aan hun landbouwmachines protesteerden ze tegen het Ventilus-project, dat via hoogspanningslijnen de windenergie van de Noordzee naar het binnenland wil brengen.

Zondag nog reed Oliver Naesen het wereldkampioenschap met de nationale selectie nadat hij eerder de Tour de France afwerkte. Dinsdag start de Oost-Vlaming in de BinckBank Tour als kopman binnen het Franse Ag2r-La Mondiale waar onder andere ook Silvan Dillier, Alexis Gougeard, Clément Venturini en de Belgen Stijn Vandenbergh en Lawrence Naesen deel van uitmaken.