Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Lichtervelde

De organisatoren van de Omloop van het Houtland hebben de knoop doorgehakt. Er komt op woensdag 23 september wel degelijk een 74ste editie van deze categorie 1.1-wedstrijd. Het comité kreeg eerder al de goedkeuring van startgemeente Middelkerke en finishplaats Lichtervelde en na een algemene vergadering werd beslist er vol voor te gaan.

Het Lichterveldse buurtpunt B'korf krijgt een vaste stek in De Beelderij, in de Statiestraat. Die naam is niet zomaar gekozen. "Vroeger noemde het pand van de woondienst voor mensen met een beperking ook al Biekorf."

Luttele maanden nadat hij besliste om de deuren van café De Piraat in de Hoogstraat definitief te sluiten, gooit kapitein Sander Haeghebaert het roer om. Het café heropent deze maand, maar niet langer als nachtcafé. De opening vindt dan ook - symbolischer kan haast niet - plaats op een ... dinsdagavond. "Ik heb zes jaar lang een café gerund, maar heb nooit het gevoel gehad dat ik een café uitbaatte. De Piraat was eerder een nachtclub, waar mensen laat op de avond toekwamen om af te sluiten met een feestje", zegt Sander.

Een handvol bankkantoren van BNP Paribas Fortis verdwijnt de komende drie maanden uit het West-Vlaamse straatbeeld. De filialen zullen fusioneren met nabijgelegen kantoren. "We garanderen dat mensen maximum een kwartier moeten rijden om een kantoor van BNP Paribas Fortis te vinden", klinkt het bij de bank.

Geen traditionele proclamatie, geen eindejaarsfeestjes. Vreemde laatste schoolweken en een zomer die er helemaal anders uitziet dan gepland. Hun laatste jaar zal voor altijd gelinkt worden aan 'corona' en 'lockdown', maar hoe kijken afstuderende jongeren zelf naar het afzwaaien?

Dinsdag werd afscheid genomen van dr. Paul Debaillie, die op 25 juni in het ziekenhuis in Waregem overleden is. Hij was de broer van dr. Frans Debaillie, die op 5 april dood werd aangetroffen bij zijn kasteelvilla in Kortrijk. Hij was toen erg aangeslagen en het heeft volgens zijn familie zijn gezondheid geen goed gedaan. Hij was 89.

Het moest de start worden van een schitterend nieuw hoofdstuk in hun leven. Samen met hun vier kinderen verhuisden Lichterveldenaren Nele Declerck en Dieuwer Descheemaecker eind 2019 naar een nieuwe en grotere woning in Torhout. Maar daar belandde het gezin van de ene nachtmerrie in de andere. "Tien dagen voor we de akte moesten tekenen, kregen we te horen dat er waterproblemen waren. Maar we konden niet anders dan het huis kopen, of we stonden op straat. En tot overmaat van ramp wil de vorige eigenaar niet opdraaien voor de kosten." Vorige week kwam het plafond in de woonkamer naar beneden...

Op de gemeenteraad werd door N-VA-raadslid gepleit voor een bivakzone. Zowel mede-oppositiepartij SOMM als meerderheidspartij CD&V waren voor het idee gewonnen, maar Agentschap voor Natuur en Bos houdt de plannen vooralsnog tegen.

Lichtervelde is een van de 64 gemeenten die straks West-Vlaams zomeren. Onder de noemer van '#8810congé - Ik zomer West-Vlaams' bundelen verschillende gemeentelijke diensten de krachten voor een lokale zomerse beleving.