Maandag 27 januari, 2020

Nieuws uit Lichtervelde

Vanuit de hoofdstad van West-Vlaanderen bouwen Matias Madou en Pieter Danhieux aan een digitaal sprookje. Hun amper vijf jaar jonge cybersecurity-bedrijf 'Secure Code Warrior' wil dé referentie worden om hackers te slim af te zijn. Hun platform, dat al 100.000 programmeurs behoedt om fouten te maken, trok nu ook de aandacht van de Amerikaanse bankengigant 'Goldman Sachs'. Die zorgt voor een kapitaalsinjectie van 47,6 miljoen dollar. "Nu kunnen we verder groeien. Ons doel is om álle 25 miljoen programmeurs ter wereld aan ons te binden."

Het is de vraag van 1 miljoen. Wie kwam in 2016 als eerste met de naam Planeet 9 op de proppen? De astronomen of de sterren van de rockband die op zaterdag 15 februari zaal Club de B willen platspelen? "Wij", laat zanger Rien Deleu er geen twijfel over bestaan. "De wetenschappers hebben de naam van ons afgekeken."

Al voor de achtste keer vindt het Ingelmunsterse Boksgala plaats. Het event dat bekend staat voor de excellente ambiance, pakt dit jaar ook uit met een hoofdkamp op u tegen te zeggen. "Hedi Slimani neemt het op tegen de nog ongeslagen Fransman Laid Douadi", oppert matchmaker Marnix Dujardin. "Dat is een kamp die niet zou misstaan als Europees titelgevecht." In totaal zijn er zes prof- en vijf amateurkampen.

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft donderdag de tien geselecteerde Belgische boks(t)ers bekendgemaakt die voor België zullen deelnemen aan de Europese en mondiale kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen in Tokio (24 juli-9 augustus). Delfine Persoon (-60 kg) en Oshin Derieuw (-69 kg) zijn de West-Vlaamse uithangborden.

De omstreden kamp voor de wereldtitel boksen bij de dames lichtgewichten heeft Torhoutenaar Hugo Lagae niet in de pen, maar in het penseel doen kruipen. Hij heeft een schilderij gemaakt waarin hij het onrecht in de sport aanklaagt. Op 1 juni in New York verloor de West-Vlaamse Delfine Persoon op punten de strijd tegen de Ierse Katie Taylor, maar geen enkele rechtgeaarde boksfan vond dat correct.