Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Lendelede

Onlangs konden de leden van gemengd koor Sonore voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis weer repeteren. "Niet in de refter van de middenschool maar wel in zaal Lindelei waar we een goede akoestiek en genoeg ruimte hebben om de nodige afstand tussen de koorleden te bewaren", zegt dirigent Johan Delaere.

Een 59-jarige man uit Lendelede is door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden en een effectieve boete van 800 euro omdat hij 's nachts gewapend aan haar bed zijn ex-schoonzus bedreigde. Hij sloeg ook haar hondje dood. Een boete van 800 euro en een schadevergoeding van 2.000 euro moet hij wel betalen.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De helft van de mensen weet niet waar ze besmet raakten met het coronavirus, bij de andere helft spelen vooral werk en school een hoofdrol. Dat blijkt uit het brononderzoek van welzijnsintercommunale W13 in het zuiden van West-Vlaanderen. Die cijfers zijn best opvallend, want bij het Agentschap Zorg en Gezondheid komt school als besmettingshaard zelfs niet voor.

Eind september ging bibliothecaris Myriam Verfaillie met pensioen. Ze wordt opgevolgd door Ellen Allegaert. "33 jaar lang kon ik de bibliotheek uitbouwen tot wat ze vandaag is: een eigentijdse bib voor onze gemeente, een ontmoetingsplek voor jong en oud", zegt Myriam

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Rotary Izegem hoopte samen met de stad Izegem 1.010 extra orgaandonoren te strikken tegen 10 oktober. Dat cijfer werd niet gehaald, niettemin is men dik tevreden met 519 stadsgenoten die zich wel lieten overtuigen om deze stap te zetten. De Izegemse jeugdbewegingen werden ook bedankt voor hun steun.

Het Autonoom Gemeentebedrijf Lendelede (AGL) investeert de komende vijf jaar in onder andere de vervanging van afgekeurd turnmateriaal voor het DOC en de sporthal Steuren Ambacht en in de verlichting van een voetbalveld. Een investering van bijna 100.000 euro.

Bibliothecaresse Myriam Verfaillie nam recent na 33 jaar afscheid van de gemeentelijke bibliotheek. Ook heel wat leerlingen van de Prizma Middenschool Lendelede kwamen er geregeld over de vloer en werden er altijd hartelijk onthaald. Als dank voor haar bewezen diensten wuifden ze haar uit met een 'bookfie'.

Een 28-jarige jongeman uit Lendelede moet van de Kortrijkse strafrechter vijf jaar de cel in voor verkrachting van zijn zusje en twee nichtjes. Het misbruik vond in De Haan en Gullegem (Wevelgem) plaats en startte toen hij zelf maar 16 à 17 jaar oud was.

Nu de provinciale dienst cultuur Buren bij Kunstenaars niet meer organiseert nam de stad Kortrijk samen met Zuidwest het heft in handen om in het weekend van 17 en 18 oktober toch uit te pakken met Buren Bij Kunstenaars in de regio Zuid-West-Vlaanderen.

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van negen mensen met een maand verlengd op verdenking van betrokkenheid bij een omvangrijk drugslab in Lendelede. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Eén van de verdachten lag even in een coma, nadat hij zich in een beerput had verborgen.

Het iconische grillrestaurant The Flinstones houdt er mee op. Of toch voor even. De huidige uitbaters gooien eind november hun laatste côte à l'os op de grill, maar de nieuwe eigenaars willen de zaak een grondige update geven en hopen tegen Kerstmis 2021 opnieuw van start te kunnen gaan.