Maandag 6 april, 2020

Nieuws uit Lendelede

De gemeente Lendelede neemt enkele maatregelen om de inwoners zo goed mogelijk door de coronacrisis te loodsen. "We belden al de tachtigplussers op, laten de inwoners via een folder of web weten waar ze terechtkunnen als ze een probleem hebben en zoeken vrijwilligers die een handje kunnen toesteken waar dat nodig is", zeggen burgemeester Carine Dewaele en schepen van Sociale Zaken Rita Lammertyn.

Dit seizoen worden er geen kampioenstitels toegekend in het Belgische volleybal. De geplande hervorming voor de competitie 2020-2021 wordt wel doorgevoerd. En dat brengt een aantal verschuivingen met zich mee. Een overzicht, met meteen ook al de nieuwe namen van de reeksen erbij.

Op dinsdag 7 april gaan de containerparken opnieuw open. Dat geldt ook voor de recyclageparken van IVIO (Izegem, Tielt en negen omliggende gemeenten), maar daarbij hoort wel een hele handleiding. Zo kun je per gezin maar één keer per 14 dagen een recyclagpark bezoeken. Er wordt ook met aandrang verzocht de recyclageparken enkel te bezoeken als het echt noodzakelijk is.

Exacte cijfers wil politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) niet kwijt. "Maar het gaat wel degelijk om verschillende inbreuken", aldus woordvoerder Thomas Detavernier. "Eens we die vast stellen wordt er onmiddellijk geverbaliseerd.

Ann Lannoo van Couture Ann uit de Kasteelstraat is één van de zovele zelfstandigen die door de coronacrisis de deuren moet sluiten. "In die periode van inactiviteit besloot ik met de hulp van mijn man en dochter mondmaskers te maken om in die moeilijke tijden voor iedereen toch nog ons steentje te kunnen bijdragen", zegt Ann.

Wie zich vanaf nu niet meer houdt aan de maatregelen die de federale regering heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dreigt een gerechtelijke minnelijke schikking te moeten betalen die 250 euro zal bedragen voor particulieren en 750 euro voor handelaars. Een tweede inbreuk kan aanleiding geven tot een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Dat meldt het college van procureurs-generaal, dat een uitgebreide omzendbrief heeft opgesteld.

Agenten van de politiezone Vlas hebben tussen vrijdagavond 20 en zondagavond 22 maart in totaal 46 processen-verbaal opgesteld voor het niet naleven van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Zo openden twee cafés in Rollegem en Kortrijk toch de deuren en kreeg één shopper in een supermarkt een pv omdat ze opzettelijk andere klanten aanreed met haar winkelkar.

Vorige week kondigde politiezone Vlas via haar sociale media aan dat er tijdens de coronacrisis toch gerichte snelheidscontroles zouden komen. "De politie krijgt meldingen dat een kleine minderheid van de bestuurders zich jammer genoeg niet aan de snelheidsbeperkingen houdt", klinkt het. Een bestuurder werd geflitst aan 139 km/uur in de bebouwde kom.

Eerder besliste de Raad van Bestuur van Basketbal Vlaanderen al om de competities per direct en definitief te beëindigen. Een identieke beslissing werd door de RvB van Basketball Belgium genomen. Aan competitiesport is het echter eigen om een eindklassement op te maken, zeker wanneer dat bepalend is voor het stijgen en dalen, zoals op niveau van seniorcompetities.