Dinsdag 7 juli, 2020

Nieuws uit Lendelede

Op woensdag 1 juli startte de 20ste speelpleinwerking van Jakkedoe. "Deze jubileumeditie wordt helemaal anders door de coronacrisis", zegt Hilde Verhamme van de jeugddienst. "Zo zullen we omwille van de beperkte bubbels op twee locaties actief zijn. Dit jaar werken er ook veel jonge en nieuwe animatoren mee, die ik in die twee maanden goed wil opleiden omdat zij de toekomst van onze speelpleinwerking zijn."

Door de coronacrisis en de tijdelijke sluiting van de scholen werd er in Lendelede kinderopvang voorzien in onder andere het DOC. Daar werd ook een speelstraat ingericht in de Elfde Julilaan. Die speelstraat blijft er nu ook nog in juli en augustus in de weken dat er speelpleinwerking is. Dat besliste de gemeenteraad.

Politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) zette afgelopen weekend extra hard in op het betrappen van bestuurders die gevaarlijk rijgedrag vertonen. "Zo loopt de kleine categorie hardleerse bestuurders vroeg of laat tegen de lamp", klinkt het.

'Handy Home, Globus' breidt de huidige winkel uit met 1.500 vierkante meter. De totale winkeloppervlakte zal dan zesduizend vierkante meters bedragen. "De nieuwbouw liep door de coronacrisis twee maanden vertraging op envnu hopen we die in het najaar, waarschijnlijk in de maand oktober, te kunnen openen", zegt zaakvoerder Patrick Glorieux.

Zaterdag en zondag hoorden we weer suskewiet zingen in de Nelcastraat. De nationale veiligheidsraad legden de vinken meer dan twee maanden zwijgverbod op. "We zijn blij dat we weer onze geliefkoosde hobby kunnen beoefenen", zegt Raf Vandewaetere, secretaris van de Verenigde Liefhebbers

Dinsdag 30 juni is de laatste officiële werkdag van Martine Heggermont, verantwoordelijke voor de dienst onderhoud en feestelijkheden van de gemeente Lendelede. "Gemakkelijk zal dat afscheid niet zijn omdat ik mijn vele collega's niet dagelijks meer zal zien", zegt Martine.

De gemeente Lendelede deed een beroep op de firma Expo-Line uit Tessenderlo om de voetbalvelden van lijnen te voorzien. In 25 minuten tijd heb je zo een veld belijnd, waar het anders met drie mensen meerdere uren in beslag neemt. "De gemeente De Haan heeft bij ons al een dergelijke robot gekocht", zegt Silvio Castronuovo van Expo-Line. Kostprijs 26.500 euro zonder BTW. Op de video hieronder zie je de robot ook aan het werk.

Politiezone Vlas (Kuurne, Kortrijk en Lendelede) kampt al jaren met een personeelstekort. De korpschef was eerder deze week dan ook heel tevreden toen hij vier nieuwe medewerkers kon verwelkomen.

Prizma basisschool De Talententuin postte een filmpje met militaire inslag om leerlingen en ouders te laten weten dat ze klaar zijn om er nog een maand tegenaan te gaan. "Naar analogie met de Canvasserie 'Band of Brothers' maakten wij er 'Band of Teachers' van."

Door de coronacrisis zullen waarschijnlijk heel wat mensen deze zomer niet op vakantie naar het buitenland trekken, maar die doorbrengen in eigen land of zelfs in eigen gemeente. Lendelede zorgt alvast voor een aantal activiteiten voor jong en oud. "Een zomerzoektocht, sport beleven in het bos, een regionaal kunstenparcours, films bekijken op de site Nelca en yogasessies aan het waterbekken op dezelfde site", zegt cultuurfunctionaris Wim Dierick.

Café De Kluisberg in de Heulsestraat in Lendelede steekt in het nieuw. "We waren eigenlijk pas volgend jaar van plan het verouderde interieur van het café aan te pakken, maar de gedwongen sluiting in de coronaperiode was het ideale moment om dat nu te doen", zegt Sofie Bruneel die vier jaar geleden in de zaak kwam.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Een op vijf Belgische vrouwen zou in de loop van haar leven het slachtoffer worden van stalking. Daarom slaan politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede), parket West-Vlaanderen afdeling Kortrijk en het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW) de handen in elkaar. Ze kochten vijf stalkingsalarmen aan. Daarmee kunnen slachtoffers de politie met een druk op de knop verwittigen.

Sinds vrijdag 12 juni kan je de nieuwe K3-clip 'Bikini vol zand' zien op Studio 100 TV, de gratis Studio 100 Go app en het K3-kanaal op YouTube. Vooraf lanceerde K3 een oproep naar de fans toe om vakantiefoto's te verkrijgen. Uit de 7.000 ontvangen foto's werden er maar een beperkt aantal gehaald die in de clip te zien zijn. Eén vakantiefoto is deze van de zevenjarige Mats Verschaeve uit Lendelede.

Chiro Ilse gaat van 21 tot 31 juli op kamp in Essen in het noorden van de provincie Antwerpen. "Ondanks dat we door de coronacrisis enkele duizenden euro's van afgelaste activiteiten misliepen, kon dat ons kamp niet in gevaar brengen omdat we in de voorbije jaren een financiële buffer opbouwden", zegt Catho Vermeulen van de hoofdleiding.

Van 10 tot 12 juli wordt de parking van het DOC in Lendelede omgetoverd tot een drive-in cinema waar je vanuit jouw auto naar een film naar keuze kan kijken. Snel inschrijven, is de boodschap.