Woensdag 21 oktober, 2020

Nieuws uit Leffinge

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Langs de Vaartdijk-Zuid tussen Leffinge en Snaaskerke is donderdag iets over 16 uur een auto tegen een gevel gecrasht en vervolgens nog een heel eind doorgereden in een tuin. Vermoedelijk werd de bestuurster onwel of viel ze in slaap.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Zondag wordt de nieuwe Miss West-Vlaanderen verkozen en zwaait Celest Decaestecker na een uniek jaar af. De twintig jaar jonge schone heeft er, ondanks de coronacrisis, met volle teugen van genoten. "Dankzij dit avontuur is mijn leven veranderd", zegt ze. Momenteel heeft Celest een aanbieding op zak om als model in New York en Istanboel enkele castings af te werken.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Er mag dan wel geen nazomerfestival LeffingeLeuren plaatsvinden op 11, 12 en 13 september in Leffinge, de muziekliefhebbers blijven er niet helemaal op hun honger zitten. Onder de noemer Op En Tent organiseert Muziekclub De Zwerver er samen met de Middelkerkse cultuurdienst, van 18 september tot en met 4 oktober 2020, een aantal concerten en voorstellingen in een grote tent op het Leffingeleurenplein.

Er mag dan wel geen LeffingeLeuren zijn dit jaar, de muziekliefhebbers zullen de komende weken niet op hun honger blijven zitten. Muziekclub De Zwerver organiseert onder de titel 'Op en Tent' een reeks concerten en voorstellingen in een concerttent op het Leffingeleurenplein in de Ieperleedstraat.