Donderdag 24 september, 2020

Nieuws uit Ledegem

Een onverbeterlijke oplichtster uit Gullegem (Wevelgem) riskeert voor de correctionele rechtbank van Kortrijk voor de vierde keer een veroordeling voor oplichting. De openbare aanklager eiste 40 maanden effectieve celstraf voor gesjoemel bij de verkoop van auto's. Haar advocaat vroeg de vrijspraak. "Er is geen geld aan haar handen blijven kleven", aldus advocaat Frank Scheerlinck.

In WZC Rustenhove in Ledegem hebben negen bewoners positief getest op Covid-19. De besmette personen verblijven allemaal op dezelfde afdeling. Het personeel van de bewuste afdeling testte ondertussen negatief, net als de rest van de leefgroep. "Maar morgen gaan we uit voorzorg nog 150 bewoners en medewerkers onderwerpen aan een test", zegt directeur Johan Demyttenaere.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Al negen jaar duurt de lijdensweg van Kelly Vandermeersch (24) uit Ledegem. Ze lijdt aan een chronische vorm van de ziekte van Lyme. "Maar die wordt hier niet erkend door de overheid. Enkel boswachters kunnen die zogezegd krijgen. Niet te geloven, hé." Omdat het ziekenfonds nauwelijks tussenkomt en ze op de barrières van de reguliere medische wereld botst, kost haar ziekte dan ook handenvol geld. Daarom startte ze nu een inzamelactie.

Stilaan ontwaken heel veel verenigingen na een gedwongen winterslaap in de voorbije lente en zomer. Dat is ook het geval met KVLV Rollegem-Kapelle. De jaarlijkse boerenmarkt op het Pleintje van zaterdag 19 september, die trouwens al eens uitgesteld moest worden, is daar een exponent van. Met het oog op die heropstart legden we voorzitter Ann Ghekiere wat vragen voor.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Wie op woensdagmorgen bij de vroege vogels was en bij het ochtendkrieken de baan op moest, zal het wel gemerkt hebben. In de nacht van dinsdag 15 op woensdag 16 september trokken de KLJ-ers van Ledegem erop uit om het wegdek van verschillende straten te beschilderen.

Dertien jaar geleden kreeg Michelle Verstraete uit Sint-Eloois-Winkel in korte tijd twee hersenbloedingen. Op slag werden al haar toekomstdromen uitgewist. Zorgteam Moorsele dat al die jaren dagelijks bij haar op bezoek gaat, maakt nu toch een van die dromen waar. Zaterdag 12 september maakt ze een duo parachutesprong in Moorsele.

Ten huize van voorzitter Guido Driessens werden de winnaars getrokken van de speurneuzentocht van Beweging.net Ledegem. De speurneuzentocht tijdens de zomervakantie was een alternatief voor de bekende jaarlijkse sneukeltoer van dezelfde organisatie. Het werd dit jaar noodgedwongen een 'wandel- en fotozoekroute' van 13 km in en rond de gemeente.

In de Kasteelstraat 15-17-19 en 21 in Sint-Eloois-Winkel vind je vier kinderdagverblijven naast elkaar. Het zijn de kinderdagverblijven van Babs Desmet, de in 2018 in onze krant verkozen Krak van Ledegem. Iedere zomer wordt er in de kinderopvang binnen een thema gewerkt en dit jaar zou de vakantieperiode de naam Monsters en Co meekrijgen. Dat het in 2020 Monsters en Corona zou gaan heten, was dus maar een kleine stap in de gewijzigde naamgeving maar een grote sprong in de veranderde werkwijze en aanpak.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal de E403 richting Brugge, tussen Ledegem en Roeselare, volgend jaar helemaal vernieuwen. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

Op 17 augustus was er weer heel wat animo in de sporthal van Sint-Eloois-Winkel. Voor de eerste keer na lange tijd weerklonk er basketgedribbel van jongens en meisjes die er duidelijk weer zin in hadden. Gedreven bestuurskrachten Bernice Margot en Dylan Van Wassenhove konden hun enthousiasme niet onderdrukken na een lange en gedwongen rustperiode.

In het weekend van 12 en 13 september start het nieuwe seizoen in de provinciale voetbalreeksen. Veel voetballers wrijven zich de handen warm om er terug in te vliegen na een competitieluwte van net geen zes maanden. Voor enkele lokale voetballers komt de start te vroeg door een zware blessure. Het gaat om Arne Sabbe (Dadizele A), Mattice Godderis (Club Roeselare) en Gilles Knockaert (Ledegem).