Maandag 1 juni, 2020

Nieuws uit Ledegem

Corona trekt dit jaar een streep door heel wat activiteiten. Toch blijft het verenigingsleven niet bij de pakken zitten en zocht ze naar alternatieven. Zo pakt Beweging.net, afdeling Ledegem nu uit met een Speurneuzentocht als alternatief voor hun jaarlijkse sneukeltoer.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Drie West-Vlaamse voetbalclubs sloten zich aan bij de 15 teams die naar het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) trokken, omdat ze niet akkoord gaan met afhandeling van de competitie. Concreet gaat met het met SV Wevelgem, SK Vlamertinge en Ol. Ledegem om drie teams die in principe degraderen. "We konden onze kansen niet verdedigen", luidt het in koor. Dinsdagvond 26 mei worden de debatten online gevoerd, maar dat pas vanaf 21.30 uur. De uitspraak kan forse gevolgen hebben voor de hele voetbalwereld, tot in eerste klasse A toe.

Hendrik Vandecasteele is een BW, een Bekende Winkelnaar. Jarenlang was hij met zijn witte bestelwagen een vertrouwd beeld in de straten van Sint-Eloois-Winkel en omgeving. Na 43 jaar gaat de melkboer op 1 juni met pensioen. We konden hem net vóór zijn ereronde deze antwoorden op onze vragen ontfutselen.

Alle inwoners in Ledegem kregen intussen een mondmasker van de gemeente. "Het gaat om kwalitatieve, herbruikbare mondmaskers die, gezien de dikte, geen extra filter behoeven."

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De kaarten lijken stilaan geschud bij Olympic Ledegem. De festiviteiten omwille van het 75-jarig bestaan zijn naar volgend jaar uitgesteld. Ook sportief werd een belangrijke beslissing genomen. Voortaan zal men niet meer met twee, maar met één herenploeg meer in competitie uitkomen.

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Uit de analyse van het aantal interventies en ambulanceritten bij hulpverleningszone Fluvia blijkt dat er opvallend minder vaak is uitgereden tijdens de coronaperiode. "Dat er minder brandweerinterventies waren, is niet verrassend. Maar dat er tien procent minder ritten met een ambulance waren, baart wel zorgen", aldus zonevoorzitter Francis Benoit.

De spelerskern van neoderdeprovincialer Winkel Sport B zal er volgend seizoen grotendeels anders uitzien. Een achttal spelers hebben immers aangegeven te stoppen met voetballen. Het gaat om Yentl Verhelst, Dwayne Lefevre, Joren Bostyn, Mathiece D'haeyere, Simon Valcke, Wesley Ver Eecke, Göran Vansteenkiste en Guillaume Vanlerberghe.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."

Op het gemeentehuis is Ludwine Vandromme een vertrouwd gezicht. Na 42 jaar dienst gaat ze met pensioen. Een mijlpaal voor haar en voor ons een ideaal moment om Ludwine, in deze tijden digitaal enkele vragen voor te leggen.

Westtoer noteerde in april topcijfers voor het recreatief fietsen in West-Vlaanderen. Met een totaal van ruim 900.000 fietsers op het fietsnetwerk doet april het ruim 70 procent beter dan april vorig jaar. Op topdagen werden vorige maand meer dan 50.000 recreatieve fietsers per dag genoteerd. De cijfers zijn gebaseerd op de vaste fietstelinstallaties langs de fietsnetwerken in de provincie.