VZW Oostendse Oosteroever vreest dat anderen haar plannen voor ontmoetingsruimte mogen realiseren

Redactie KW

De vzw Oosteroever deed een voorstel om een leegstaand pand van OVAM aan de Hendrik Baelskaai om te vormen tot een ontmoetingsruimte, maar vreest nu dat anderen het project mogen realiseren.

De Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM is eigenaar van het pand in de Hendrik Baelskaai 27, dat vroeger van de voormalige Visserijcoöperatie was. De ondergrond is vervuild, maar zal pas over enkele jaren gesaneerd worden. In de tussentijd wil OVAM een zinvolle bestemming voor het pand. “In het voorjaar van 2015 kwamen de mensen van OVAM langs met de vraag of we iets konden doen met het gebouw”, vertelt voorzitter Johan Smalle van de vzw Oosteroever. “Enkele weken later konden wij al een concreet concept, plan van aanpak en renovatieplan voorleggen, waarop OVAM enthousiast reageerde.”

“Ons project kreeg de naam ‘Kaai 27’ en voorziet een multifunctioneel gebruik van het gebouw”, aldus Johan Smalle. “Het moet een hippe plek worden waar Oostendse verenigingen en creatievelingen tegen bodemprijzen een ruimte, repetitielokaal… ter beschikking krijgen. Het moet een ontmoetingsplek voor jong en oud worden. Op het gelijkvloers zijn er twee ruimtes waar optredens, workshops en tentoonstellingen kunnen plaatsvinden.”

“Stad trekt naar zich toe”

De vzw Oosteroever kreeg een mail van OVAM waarin het project positief wordt onthaald. Daarna hoorde de vzw niets meer van het project. “Onze plannen kwamen het stadsbestuur ter ore en dat wil nu kost wat kost het project naar zich toe trekken“, is de interpretatie van de vzw Oosteroever. “Het stapte zelf naar OVAM en doet er nu alles aan om een andere vzw – kleinVerhaal – het project te laten trekken.”

Volgens burgemeester Johan Vande Lanotte en Hans Dewitte van kleinVerhaal is de versie van de vzw Oosteroever nog heel voorbarig en is er nog niets beslist over de toewijzing van het pand.

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.