Unieke Ensortentoonstelling in Brussel

In Brussel opende een kleine, maar mooie tentoonstelling over het werk van Ensor. Er is werk te zien uit de privéverzameling van de West-Vlaamse ondernemersfamilie Deceuninck. In november is het 70 jaar geleden dat de Oostendse meester overleed.

Op 19 november is het 70 jaar geleden dat James Ensor overleed. © Mu.ZEE

De Roeselaarse familie Deceuninck, bekend van het gelijknamige kunststoffenbedrijf in Gits, verzamelt al jaren werk van James Ensor (1860-1949). Een kleine 50 werken worden nu geëxposeerd in de ambassade van Luxemburg in Brussel. Frank Deceuninck is ereconsul van Luxemburg, vandaar de keuze voor deze locatie. De tentoonstelling is gratis toegankelijk, maar enkel op weekdagen open.

Schelpen en maskers

Aanleiding voor de tentoonstelling is de 70ste verjaardag van het overlijden van Ensor op 19 november. Samensteller Henri Vandekerckhove spreekt van de grootste Ensortentoonstelling in België van de laatste tien jaar, met werk uit al zijn periodes. De typische elementen uit het werk van Ensor zijn er aanwezig: schelpen, chinoiserieën, zee en strand, maskers… Er hangt een ingekleurde ets van ‘De intrede van Christus in Brussel’, waarvan het reusachtige schilderij zelf in Los Angeles hangt. Ook de maatschappijkritische kant van Ensor is niet ver weg. Vele werken op de expo werden al tientallen jaren niet meer getoond.

De tentoonstelling in de Luxemburgse ambassade, Kortenberglaan 75 in Brussel, is nog tot 20 oktober te zien, van maandag tot vrijdag, van 13 tot 17 uur.

(HH)

Voor meer relevante informatie, zie ook Appartement te koop in Brussel

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.