Staking bij Daikin in Oostende

De socialistische vakbond ABVV Metaal riep de arbeiders bij Daikin Europe op om te staken. © PETER MAENHOUDT
Redactie KW

Er is een staking aan de gang bij Daikin Europe in Oostende. De vakbond ABVV Metaal, die als enige opriep om te staken, schat dat 70 procent van de arbeiders niet aan het werk is. De directie houdt het op 20 procent.

Het ABVV kondigde woensdag al aan dat er vrijdag en maandag gestaakt zou worden. De socialistische vakbond klaagt over een te hoge werkdruk en gebrek aan appreciatie en is niet tevreden met de manier waarop het sociaal overleg verloopt. “De staking wordt goed opgevolgd”, zegt Henk Deprez van ABVV Metaal. “Wij schatten dat 70 procent van de arbeiders niet aanwezig is, maar er moet vanmiddag nog een ploeg opkomen. De andere vakbonden doen niet mee en wij respecteren hun keuze. Er moet een oplossing komen voor de hoge werkdruk. Dinsdag zitten we weer rond de tafel met de directie.”

Lege dozen

“Wij trokken begin april al aan de alarmbel en pas toen is de directie wakker geworden”, zegt Henk Deprez. “Maar de getroffen maatregelen voldoen absoluut niet. Negen werkgroepen moeten flow, werkdruk en arbeidsorganisatie verbeteren, maar dit is grandioos te laat. Die werkgroepen zijn lege dozen en in onze ogen een vertragingsmechanisme.”

“Er worden 100 vaste contracten toegekend, maar dat gebeurt pas ten vroegste op 1 november, als het seizoen al lang voorbij is. Bovendien gaat het over maximaal 20 echt nieuwe contracten. De anderen werken al – langdurig – in het bedrijf, dus van bijkomende mankracht is er weinig sprake.”

“Er is voor de werknemers ook geen deelname in de winst of een cao90-premie mogelijk. De directie vindt dat ze al genoeg geeft, maar wij volgen die stelling absoluut niet”, aldus Henk Deprez. “Het bedrijf heeft zeker ruimte om een afdoende appreciatie te geven aan de mensen. Alleen ontbreekt het aan de wil.”

160 nieuwe mensen

“Er waren in de vroege ploeg een 100-tal afwezigen op 350, maar daar zijn ook vakantiegangers en interims bij. Wij schatten dat ongeveer 20 procent echt staakt”, zegt personeelsdirecteur Filip De Graeve van Daikin Europe. “Voor ons is dat een heel groot probleem. Twee dagen staking, dat is nooit gezien bij Daikin. ABVV Metaal spreekt over een te hoge werkdruk, maar het lijkt me dat het vooral gaat over het tweede element, het bekomen van een bonus.”

“Daikin heeft zwaar geïnvesteerd in nieuwe producten, ook in de verwarmingssector. Wij kregen daartoe het vertrouwen van het moederhuis in Japan en konden nieuwe platformen opstarten, met een sterke groei van de productie tot gevolg. Wij werven nu in anderhalf jaar tijd 160 nieuwe mensen aan. Men verwijt ons dat wij met de winst geen bonus uitbetalen, maar wij dragen onze winst over naar het volgende boekjaar om te investeren in langdurige tewerkstelling. We investeren dit jaar liefst 18 miljoen euro”, aldus Filip De Graeve.

Groeipijnen

“Ik zal niet ontkennen dat die groei gepaard gaat met groeipijnen, maar daar moeten we in constructief overleg, schouder aan schouder, mee omgaan. De andere vakbonden doen dat wel. ‘We krijgen geen appreciatie’, zegt het ABVV, maar ik denk dat Daikin zijn mensen heel sterk apprecieert, op zijn eigen manier. Onze verloning is meer dan marktconform, we organiseerden vorig jaar een verrassingsfeest voor onze 45ste verjaardag, we bieden eindejaars- en anciënniteitsgeschenken, 35 dagen vakantie per jaar… Dat zullen we in de toekomst blijven doen, maar dan wel uit eigen beweging.”

“Het overleg blijft verder gaan, ook volgende dinsdag, zoals al gepland was”, verzekert De Graeve. “Donderdagavond was er ook overleg, maar het ABVV heeft de tafel verlaten. Welke oplossingen ik nog te bieden heb? Daar moet ik voorlopig het antwoord op schuldig blijven. Maar ik hoop dat het overleg nog een oplossing brengt.”

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.