Ruim 300 West-Vlaamse melkveehouders op straat bij FrieslandCampina

Redactie KW

Bij ruim 300 West-Vlaamse melkveehouders wil de melkcoöperatie FrieslandCampina de leveringsovereenkomst opzeggen. Ook in Oost-Vlaanderen worden er contracten opgezegd. De Boerenbond reageert intussen fel.

De coöperatie FrieslandCampina wil alleen nog melk ophalen bij melkveehouders ten noorden van de E40 in onze provincie en voor Oost-Vlaanderen ten westen van het kanaal Gent-Terneuzen. De coöperatie maakt een uitzondering voor Tielt, Wingene en Aalter. Maar van alle andere aangesloten veehouders – en dat zijn er voor onze provincie zeker een 300-tal – wil de coöperatie straks de melk niet meer ophalen.

Het nieuws komt voor de veehouders zeer ongelegen. “De zuivelmarkt maakt een crisis door en uitgerekend nu worden de leveranciers op straat gezet”, reageert de Boerenbond.

De voorbije jaren hebben de veehouders een vertrouwensrelatie opgebouwd met de coöperatie en stroomlijnden de veehouders hun bedrijf in functie van wat FrieslandCampina wou. Er was sprake van ‘ethisch verantwoord ondernemerschap’ en van ‘duurzaam ondernemen’. Er werd heel wat geïnvesteerd in een zogenoemde producentenorganisatie en dat wordt, aldus de Boerenbond, nu allemaal in de prullenmand gegooid. “Wie hiervoor zijn nek uitstak wordt nu brutaal in zijn hemd gezet.”

Intussen zijn de getroffen veehouders al bijeengekomen om zich met de vakorganisaties te beraden over mogelijke stappen. Ook mogelijk andere coöperaties – Milcobel bijvoorbeeld – hebben al mogelijke interesse getoond voor overname van de leveranciers.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.