Oostendse Zeekapiteins strijden vanavond voor kwartfinaleticket in Bourgondië

Oostende putte vertrouwen uit de winst tegen onder meer Charleroi. © BELGA
Redactie KW

BC Telenet Oostende speelt woensdagavond om 19.30 uur de belle in de achtste finales om de FIBA Europe Cup in Chalon-sur-Saône (Bourgondië) tegen de Franse klepper Chalon. Winst betekent een ticket in de kwartfinales met thuisvoordeel tegen het Roemeense Targu Jiu of het Oekraïense Khimik Yuzhny.

Vier teams zijn na een 2-0-sweep al zeker van de kwartfinales: Frankfurt Skyliners, Enisey Krasnoyarsk, Maccabi Rishon en Antwerp Giants. Vanavond voegen zich minstens drie teams bij dat gezelschap. Indien Cibona Zagreb thuis van Juventus Utena wint – zij zijn pas aan hun tweede duel toe -, zijn alle kwartfinalisten bekend. Alleen België maakt kans op twee kwartfinalisten.

Statistieken

Chalon is met 88,1 punten per match de meest offensieve ploeg na het al uitgeschakelde Ankara. Oostende is met een gemiddelde van 80,3 punten zeventiende in deze ranking. Ook deelt Chalon met 19,1 doelgerichte passes de meeste assists uit. Nymburk en Minsk waren iets beter maar zij zijn uitgeschakeld. Oostende staat met 17,4 assists pas op de vijftiende plaats.

Met slechts 74,1 geïncasseeerde punten heeft Oostende de negende beste defensie van de 56 deelnemers aan de FIBA Europe Cup. Chalon is pas 22ste met gemiddeld 78,1 tegenpunten.

Oostende is iets vlotter in tweepunters (57,8 % tegen 56,2 %), Chalon is scherper in driepunters (41,4 % tegen 35,9 %) en ook benutten de Bourgondiërs beter hun vrijworpen (75,2 % tegen 71,2 %). Beide teams halen ongeveer evenveel rebounds per match neer: 34,6 bij Chalon en 34,9 bij Oostende. De efficiëntie voorbij de driepuntboog en het handig gebruik maken van de balverliezen van de tegenstander kunnen beslissende elementen zijn.

“Matchbegin van groot belang”

Het komt Oostende goed uit dat ze tussen twee Europese confrontaties ook een topper in eigen land tegen Charleroi afwerkten en wonnen. De intensiteit bleef hoog. “De twee zeges van woensdag tegen Chalon en zaterdag tegen Charleroi geven ons een boost“, benadrukt Quentin Serron. “Chalon shot wel fenomenaal. Het matchbegin zal heel belangrijk zijn. Geen 9-0-achterstand zoals in de eerste match of 0-11 zoals in de tweede wedstrijd, telkens na drie minuten. We moeten kleine foutjes vermijden. We moeten tot het einde in de wedstrijd blijven zodat zij met het idee van een nederlaag beginnen te worstelen. Voor ons is elke wedstrijd belangrijk en woensdag willen we niet het einde van deze Europese campagne meemaken.”

De winnaar van Chalon-Oostende ontmoet in de kwartfinales met thuisvoordeel de Roemeense middenmoter Energia Targu Jiu of de Oekraïense viceleider Khimik Yuzhny. Die kwartfinales, ook volgens de playoff-formule “best of three”, zijn gepland op de woensdagen 16, 23 en 30 maart.

Antwerp Giants is aan zijn derde Europese kwartfinale toe. Oostende stootte al eens vaker tot de kwartfinales door maar in de meest recente geschiedenis zou een kwartfinaleticket ook pas het derde van de Zeekapiteins zijn. In 1999 bereikte Oostende de halve finales van de Koraçbeker en in 2011 speelde Oostende de Final Four van de Eurochallenge waarin het derde werd.

(P.R)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten