Keepertrainers Gino De Block en Kurt Vandoorne over Harelbeke – Mandel

Gino De Block (links) en Kurt Vandoorne: "Zalig werken met onze doelmannen."
Redactie KW

Zondagmiddag treffen RC Harelbeke en Mandel United elkaar. Harelbeke staat verrassend op een tweede stek op drie punten van leider en periodekampioen R. Knokke FC, Mandel United heeft zich na een 1 op 12 laten terugslaan naar een zevende stek. En dat is niet wat de meeste voetbalvolgers voor het seizoen in gedachten hadden.

Op Wapenstilstand krijgen we de keepertrainers van beide clubs rond de tafel. Plaats van bijeenkomst: café De Zoeten Inval in Heule. Een KVK-lokaal. Leek ons niet slecht gezien de woonplaats en het verleden van beide doelmannen. Gino De Block (58) woont nog altijd in Kuurne, Kurt Vandoorne (44) heeft ondertussen Gullegem voor Zwevegem ingeruild als woonplaats.

Maar zot van voetbal zijn ze allebei gebleven. Gino zag het jonge talent Kurt Vandoorne opkomen. “Ik volgde hem uiteraard wel, ik ben ook een voetbalgeneratie ouder.” Gino groeide zelf door uit de jeugd van Kuurne, speelde er 16 seizoenen en trok uiteindelijk nog voor zes jaar naar Zultse VV, waar een enclave West-Vlamingen speelde. “Weet je dat Eddy Cordier, de huidige ceo van Zulte Waregem, er mijn keepertrainer was? Willy Naessens was voorzitter. En Francky Dury was de coach. Toen al zag je dat hij het ver zou schoppen. En hoewel ik de dertig al voorbij was, leerde ik er nog iedere training bij.”

Gino was nog keepertrainer bij KVK, in derde klasse na het faillissement. “Daarna trok ik naar SV Wevelgem, daar werkte ik onder meer samen met Gilbert Bodart. Ik besloot uiteindelijk om zelf nog wat te gaan voetballen bij de studax van Zwevegem. Maar nu ben ik al jarenlang trainer van de jeugddoelmannen van SV Zulte Waregem. En sinds dit seizoen van de keepers van RC Harelbeke.”

Commotie bij debuut

Het interview gebeurt in het lokaal van de Zoete KVK-vrienden. “Hopelijk herkent niemand mij hier”, knipoogt De Block. Igor Six, nog een gewezen KVK-speler, komt even gedag zeggen. Maar terwijl De Block ondertussen een Essevee-fan is, blijft het hart van Kurt Vandoorne voor KV Kortrijk kloppen. “Logisch. Nadat ik voor het eerst de handschoenen bij SK Gullegem aantrok, ging ik op mijn twaalfde naar KV Kortrijk en speelde er in het eerste elftal in eerste en tweede klasse. Daarna ging het een jaartje richting RC Harelbeke. Niet mijn beste seizoen, maar ik versierde er wel mijn transfer naar Moeskroen. Uiteindelijk belandde ik via KVK en Deinze weer bij Harelbeke. Ik stopte op mijn 35ste, wel met een titel op zak.”

Als keepertrainer maakte Kurt Vandoorne de opgang van FC Gullegem mee. “Prachtige jaren!” En daar dropte hij ook Anthony Degrendel – de huidige keeper van RC Harelbeke – in het eerste elftal. “Tja, dat had wat voeten in de aarde. Anthony was als jonge keeper van Diksmuide gekomen, hij keepte ‘kind van het huis’ Christophe Descamps uit de goal en dat ging met heel wat commotie gepaard. Maar Anthony toonde meteen dat hij een topdoelman was. En nog altijd is.”

Gino De Block beaamt: “Een plezier om mee te werken. Hij werkt bij De Post, moet meestal vroeg uit de veren, maar op training staat hij er altijd.”

“Ik had een goede band met Anthony, maar zeker ook met Brecht Laleman”, pikt Vandoorne weer in. “Ook zo’n topper. Dat zijn doelmannen die voor zichzelf de lat steeds hoger leggen. En bij een tegengoal vragen ze zich altijd af wat ze beter hadden kunnen doen. Met zulke kerels is het leuk werken.”

Het gevoel bij beide teams zit momenteel wat anders. Niet dat er al paniek is bij Mandel United, maar de 1 op 12 was niet ingecalculeerd. “Ik geloof dat we 16 officiële matchen speelden dit seizoen, waarvan er 14 goed waren. Onlangs, tegen Ronse, was het slecht. Maar bij leider Knokke verdienden we een punt, tegen Gent moesten we het in de eerste helft altijd afmaken en recent tegen Petegem gaf de tegenstander ook toe dat ze blij mochten zijn met een punt. Het toont ook de weerbaarheid van ons team dat we tegen Petegem nog terug vochten. Alleen al voor onze trainer Kurt Berton hoop ik op een klinkende zege op Harelbeke.

Gino De Block aanhoort het met de glimlach. “Ja, voor ons kan de heenronde al niet meer stuk. Vorig seizoen moesten we tot het einde vechten voor het behoud, nu staan we tweede. En mochten we geen offday gekend hebben op Menen…”

Vergeet Jens Noppe niet

RC Harelbeke heeft met Bruno Derveaux een trainer met ervaring, maar niet in de amateurklasses. “Hij komt uit de provinciale reeksen (hij zakte vorig seizoen met KFC Meulebeke uit eerste provinciale, het jaar nadat hij kampioen speelde in tweede, red.). Maar hij heeft er hier meteen een bepaalde groepssfeer in gekregen. En ik vind hem tactisch sterk. Er staat ook een ploeg waar de één een gat voor een ander wil toelopen. En vergeet de inbreng van Jens Noppe niet. Jarenlang speler bij RC Harelbeke, maar nu als T2 ook de verbindingspersoon.”

Ondanks de stand en het feit dat Harelbeke in het Forestiersstadion thuis speelt, start Mandel toch als favoriet. “Dat hebben wij graag. Voor ons moet niks, alles mag. Dan zijn we op ons sterkst”, aldus Gino. Kurt Vandoorne doet geen boude uitspraken, maar heeft wel vertrouwen in zijn team. “We hebben een goede ploeg. Wel een smallere kern dan vorig seizoen en als met Raes, Lorthiois en Verspeeten dan plots in één keer drie spelers uit je centrale as wegvallen, dan is het niet onlogisch dat je het eens moeilijk krijgt. Maar ik blijf erbij: we spelen goed voetbal. Als je iedere week je kansen blijft creëren, en daar ontbrak het vorig seizoen soms wat aan, dan komt de kentering er ooit wel eens.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.