Brugse hotels moeten meer inspelen op congrestoerisme

Stefan Vankerkhoven

De 96 Brugse hotels noteerden vorig jaar een gemiddelde bezettingsgraad van 74,67%. De gemiddelde kamerprijs bedroeg in 93,31 euro in 2015. Omwille van de impact van de aanslagen en de terreurdreiging staat nu al vast dat onze hotels die goede score in 2016 niet zal kunnen behalen.

Opvallend detail : de grote meerderheid van het vergunde Brugse kamerbestand dateert van de laatste 25 jaar. Omwille van de al lang durende hotelstop zit Brugge met ‘oude’ hotels. Wat natuurlijk niet betekent dat de meeste uitbaters hun kamers niet gerenoveerd hebben ! In 2015 waren er in Brugge, Zeebrugge niet meegerekend, 96 vergunde hotels met een aanbod van 3.293 kamers.

Vier sterren

46% van het kamerbestand situeert zich in de viersterren categorie, op de tweede plaats staan de driesterrenhotels met bijna 32% van de kamers. De tweesterrenhotels vertegenwoordigen 12% van het aanbod, hotels met één ster net geen 7%. In 2015 had Brugge nog één vijfsterrenhotel : Dukes’ Palace. Dat is inmiddels veranderd van eigenaar en is nu in het bezit van de Oostendse vastgoedgroep Degroote, die ook de viersterren hotels Casselbergh, Aragon en Oud Huis De Peelaert runt. 75% van de Brugse hotels zijn in handen van particulieren, maar de ketenhotels controleren 54% van de kamers.

Congressen

Brugs burgemeester en toerismeschepen Renaat Landuyt evalueert het hotelrapport als volgt : “In vergelijking met de andere kunststeden hebben de overnachtingen in Brugge een uitgesproken recreatief karakter. Het aandeel van het individuele recreatief toerisme bedraagt 74,5% en het aandeel van het recreatief groepstoerisme 14,5%. Het aandeel van het individueel zakentoerisme (7%) en het congrestoerisme (4%) is relatief beperkt.”

“Brugge deed het helaas in 2015 minder goed dan in 2014 toen de globale bezetting 75,27% bedroeg. De daling heeft vooral te maken met de impact van de gebeurtenissen in Parijs waardoor de bezetting in november en december met 5 procent punten is gedaald. De gemiddelde kamerprijs steeg wel met 7 euro. Die prijsstijging is quasi volledig toe te schrijven aan de vrije ketenhotels in het viersterren segment in de binnenstad.”

Aanslagen

“Vanuit het langetermijnperspectief en het duurzaam karakter dat we in het toeristisch beleid nastreven, moeten we echter nog sterker inzetten op diversiteit. Met de geplande congresinfrastructuur ambiëren we om het aandeel van het congrestoerisme te vergroten. Door de recente gebeurtenissen in Parijs en Brussel beseffen we dat we deze mooie cijfers in 2016 niet zullen evenaren. Toch blijven we samen met de sector initiatieven ontwikkelen om onze bestemming positief onder de aandacht te brengen”, aldus Renaat Landuyt.

Meer volgende week in Krant van West-Vlaanderen (Editie Brugsch Handelsblad)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier