Brugs havenbestuur en Artes investeren elk 5 miljoen euro in ABC-tower en cruisegebouw

Na de zomer start de bouw van de ABC Tower (Artes Bruges Cruises) tussen Zweedse en Rederskaai. Architect van het bakstenen gebouw met knipoog naar het Brugse Belfort is de Bruggeling Olivier Salens. Het havenbestuur en aannemer Artes sloten hiervoor een overeenkomst en investeren elk 5 miljoen euro. “40 van onze 220 werknemers krijgen er een kantoor”, zegt Robert Hoornaert van Artes.

Acht bouwlagen

Urbanisatieschepen Franky Demon, die de vergunning afleverde, stelt : “Het gebouw wordt 37,5 meter hoog en krijgt acht bouwlagen, waarvan er vijf verdiepingen door Artes zullen gebruikt worden als kantoorruimte. Het gelijkvloers wordt de ontvangstruimte voor cruisetoeristen, de bovenste verdieping een bezoekerscentrum en panoramisch restaurant. Voor de oude vismijn wordt een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt, ook het plein voor het nieuwe gebouw moet nog een functie krijgen.”

Startplaats voor cruisetoeristen

Volgens havenvoorzitter en burgemeester Renaat Landuyt krijgen de 500.000 cruisetoeristen die Zeebrugge elk jaar aandoen, eindelijk een mooie ontvangstruimte. Het is evenwel onze bedoeling om van Zeebrugge de startplaats van cruises te maken. Dat stimuleert het verblijfstoerisme. Daarvoor hebben we eerst een mooi en nieuw gebouw nodig. In september starten trouwens al de eerste cruises naar Scandinavië vanuit Zeebrugge. Het panoramisch restaurant zal een adembenemend zicht op de haven en Brugge aanbieden. De onderhandelingen met de Lisseweegse familie Dendooven van hotel-restaurant Ter Doest om dit restaurant in concessie te nemen zijn al vergevorderd. Er zal ook at kunst te zien zijn in het gebouw, omdat de cruisetoeristen de goesting te doen krijgen om de Brugse musea te bezoeken.”

Shelter voor extra veiligheid

Havenbestuurder Joachim Coens vult aan : “Dit jaar meren er 146 cruises aan in Zeebrugge. We hebben inderhaast een tijdelijke shelter tent moeten opstellen, want de rederijen eisen na de aanslagen extra veiligheidsmaatregelen. Het nieuwe gebouw zal die veiligheid ook garanderen. De ABC Tower zal naast de check-in voor cruisetoeristen twee receptie- en conferentieruimtes voor 499 personen herbergen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.