Bruggeling ontmaskerd als spilfiguur in internationaal online drugplatform

Stefan Vankerkhoven

De federale gerechtelijke politie heeft in samenwerking met de FBI en diverse politiediensten in de Verenigde Staten en Roemenië een twaalfkoppige drugbende opgerold. Spilfiguur is een 23-jairige Bruggeling.

De bal ging aan het rollen in februari 2014, toen bedrijven pakketten uit de Verenigde Staten terugbezorgd kregen die ze nooit verstuurd hadden. De bende bood via het darkweb drugs aan en verstuurde de bestellingen via postpakketten naar de Verenigde Staten, met als afzender bestaande bedrijven uit België, Frankrijk en Duitsland.

MDMA-kristallen

Uit analyses bleek het over MDMA-kristallen te gaan, die in het uitgaansmilieu als pure drugs worden gebruikt, maar ook de basis zijn voor de aanmaak van XTC. Eén kg MDMA is voldoende voor de aanmaak van 10 000 XTC-pillen.

De bende zocht bedrijven die ‘erop gelijkende’ producten verkochten (vb badzout of materiaal voor miniatuurtreinen). Vervolgens werden deze bedrijven als verzender opgegeven en werden valse facturen opgesteld om geen argwaan te wekken bij nazicht van de pakketten en om zelf buiten schot te blijven.

Gezamenlijk politieonderzoek in België, de Verenigde Staten en Roemenië kon aantonen dat het hoofd van de organisatie gebruik maakte van het darkweb om de producten aan de man te brengen. Onder de nickname ‘Italian Maffia Brussels’ boden ze op ‘marketplaces’ allerlei drugs aan. De organisator liet zich betalen met bitcoins (digitaal geld).

Garagebox

Uiteindelijk kon door intensief onderzoek een aantal verdachten geïdentificeerd worden. Een 23-jarige man uit Brugge, die zowel de Belgische als de Roemeense nationaliteit bezit, stond met enkele kompanen in voor de organisatie van deze handel. In een garagebox, gehuurd door een 24-jarige Brugse kompaan, maakten ze de ladingen klaar.

Samen met een 26-jarige derde verdachte, ook uit Brugge, zorgden ze voor de verzending van de pakketten. Twee broers, respectievelijk 29 jaar en 22 jaar, uit Gent en Maldegem worden er ook van verdacht deel uit te maken van de bende, net zoals nog twee andere verdachten (beiden 24 jaar) uit Brugge en een 20-jarige Roemeen.

Acht verdachten zijn begin mei 2016 opgepakt in België en twee verdachten in Roemenië. De Amerikaanse overheden hebben de uitlevering gevraagd van de twee verdachten die in Roemenië opgepakt zijn. Eind mei 2016 werden er nog twee verdachten opgepakt.

Huiszoekingen

Van de tien in België opgepakte verdachten werden er deze week zes onder aanhoudingsmandaat geplaatst en één onder voorwaarden vrijgelaten door de Onderzoeksrechter in Dendermonde.

In België werden 17 huiszoekingen uitgevoerd, voornamelijk in Brugge, maar ook in Beernem, Gent en Maldegem. De Federale gerechtelijke politie West-Vlaanderen, alsook de lokale politie Gent en Het Houtsche hebben hierbij steun gegeven.

Bij deze huiszoekingen werden drugs aangetroffen (meer dan 2 kg MDMA en meer dan 4000 XTC-pillen) en verpakkingsmateriaal voor de verzending per post. Er werd meer dan 10 000 euro aan cash geld in beslag genomen, alsook 3 wagens (BMW 520d, Peugeot 308 en Volkswagen Golf).

Honderden pakketten

De bende wordt ervan verdacht honderden postpakketten verstuurd te hebben naar de Verenigde Staten, waardoor de organisator nu al een aangetoonde omzet realiseerde van meer dan 2.4 miljoen dollar op het onlinedrugsplatform ‘Silkroad’….

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.