Brugge wordt de literaire hoofdstad van de Lage Landen

Stefan Vankerkhoven

Wordt Brugge in mei de literaire hoofdstad van de Lage Landen ? Dat is in elk geval de ambitie van het nieuw, negen dagen durend, literatuurfestival Bru-taal, dat van 5 t/m 13 mei neerstrijkt in de Breydelstad. De programmatie en organisatie is in handen van KAAP.

Voor het eerst vindt in Brugge een volwaardig international literatuurfestival met ambitie plaats. Voor Bru-taal werkt KAAP (het nieuwe kunstencentrum dat groeide uit de samensmelting van De Werf en Vrijstaat O.) nauw samen met lokale en nationale cultuurhuizen. “De naam Bru-taal wijst niet zozeer naar het provocerend karakter, maar wel naar de link tussen Brugge en taal”, zeggen de curatoren Sigrid Bousset en Hendrik Tratsaert. Zestig auteurs en dertig theatermakers, woordperformers en muzikanten palmen Brugge negen dagen lang in en duiken overal op : op historische locaties, op bruggen, op de reien, in de tuin van het Gezellemuseum, op diverse cultuurpodia.

Het programma bevat 78 activiteiten : een balans tussen diepgaande auteursgesprekken en verrassende formules, zoals dichters die voordragen op een Brugse brug of schrijvers die voorlezen op een woordboot op de reitjes. Ook Annelies Verbeke (foto) is een van de gasten in Brugge.

Op de openingsavond op 5 mei in het Concertgebouw mogen wij o.a. Adriaan van Dis, Cees Noteboom, Ilja Pfeijffer, Marie NDaye, Sandro Veronesi en Christophe Boltanski verwachten. De slotavond op 13 mei in cinema Liberty wordt pas echt een Brutaal Feest met o.a. Het Venijnig Gebroed, David Van Reybrouck, Delphine Lecompte en rapper Brihang.

Info : www.brutaalbrugge.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.