Brugge wil 282 miljoen investeren in grote projecten

© Benny Proot
Stefan Vankerkhoven

De Brugse financiënschepen Boudewijn Laloo presenteert dinsdag aan de gemeenteraad een stadsbudget in evenwicht, zonder dat de stadsbelastingen dienen verhoogd te worden. Volgend jaar wil het stadsbestuur 73 miljoen euro investeren, in vijf jaar tijd hoest de Brugse stadskas 282 miljoen euro op voor grote projecten

Het stadsbudget voor 2017 bouwt volgens schepen Boudewijn Laloo (CD&V) en burgemeester Renaat Landuyt (SP.a) voort op de budgettaire afspraken van het bestuursakkoord : “Een budget in evenwicht, een sociaal akkoord, met meer geld voor OCMW dan voor de politie, geen verhoging van de belastingen, een reorganisatie van het stadspersoneel met het niet vervangen van wie op pensioen gaat en een investeringsbeleid. Voor de periode van 2014-2019 gaat het om maar liefst om 282 miljoen euro investeringen en 65,9 miljoen euro voor nieuwe projecten in 2019 na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018. Daarin zit onder meer uitbreiding van de ondergrondse parking op ‘t Zand, de bouw van een nieuwe beurs- en congrescentrum en de nieuwe voetbalstadions.”

In 2017 zal Brugge 73 miljoen euro investeren. Zo gaat 5 miljoen euro naar de aankoop van de KTA site in de Jacobinessenstraat, war een nieuwe expohal voor de stedelijke musea zal ingericht worden. “We investeren volgend jaar 17 miljoen euro meer dan in 2106”, benadrukt Boudewijn Laloo. “Investeringen zijn niet alleen belangrijk voor de stad, maar ook voor lokale economie en tewerkstelling. We realiseren dit binnen een financieel evenwicht én zonder de belastingen te verhogen.”

Heraanleg ‘t Zand

Volgend jaar hoest de stadskas ook 4,4 miljoen euro op voor de heraanleg van ‘t Zand – een klus die in totaal 9,5 miljoen euro kost. Daarnaast is er 14 miljoen euro voorzien voor wegenwerken.

Hoe financiert Brugge al die uitgaven ? Boudewijn Laloo rekent op de verkoop van een aantal stadseigendommen, waaronder bouwgrond in Lissewege-Zeewege, de kazerne in de Peterseliestraat (waar sociale woningen zullen gerealiseerd worden), het complex Himpe en de school in de Jeruzalemstraat, die aan het gemeenschapsonderwijs verkocht wordt. Door de opening van het Huis van de Bruggeling kunnen ook overbodige stadsgebouwen in de Ridderstraat, Oostmeers, Braambergstraat en Vlamingdam verkocht worden.

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Brugsch Handelsblad)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier