Aanschuiven in de Brugse files

De sluiting van de Boeveriepoort, dé toegangspoort tot Brugge, voor 3,5 maanden zorgde vandaag bij de start van de aanleg van twee fietserstunnels voor onvermijdbare files. Aan de Canadasquare heerste er een verkeerschaos, omdat het binnenkomend verkeer de Smedenpoort tijdelijk niet meer in mag. Maar ook in de Bevrijdingslaan, de Torhoutse Steenweg en de Baron Ruzettelaan was het stapvoets aanschuiven. Enig lichtpunt : we zijn nog nooit zo snel het station kunnen passeren met de wagen.

Er schoven deze ochtend wel tientallen wagens aan het kruispunt van de Katelijnepoort aan om naar links af te slaan, de Baron Ruzettelaan op. Ook op de Katelijnebrug stond er een file met wagens die uit de richting van het station komen en de Baron Ruzettelaan op moeten. Het verkeer in die al altijd drukke straat zat zwaar in de knoop. De automobilisten die naar Oostkamp en de E40 willen, kregen het gezelschap an de chauffeurs die een ommetje moeten maken via Steenbrugge om Sint-Michiels te bereiken.

Zelf hadden wij prijs aan de tunnel onder ‘t Zand en moesten we een tiental minuten stapvoets aanschuiven naar de Bloedput en de Bevrijdingslaan, richting E 40.

Bumper-aan-bumper

In de tegengestelde richting was het veel erger : van de Expresweg tot aan de Bloedput was het een lange stoet van bumper-aan-bumper klevende wagens. Dat belooft voor de toekomst, als de Bevrijdingslaan officieel de enige toegangsweg tot Brugge wordt.

Na de ochtendspits verliep het verkeer vlot op de Expresweg. Ook aan het klaverblad met de Koning Albert I-laan is dan de grote drukte voorbij. Afwxachtne hoe het deze avodn wordt.

Spookstad

Aan de rotonde nabij het station lijken we in een spookstad beland, zonder verkeer. Correctie : drie nietsvermoedende automobilisten rijden zich vast ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwekliniek. Een van hen stapt uit en wenkt ons : “Ik ben van Roeselare. Kunt u mij de weg wijzen naar Assebroek ?”

Zowel in het Sint-Lodewijkscollege als bij Syntra West zijn tal van leerlingen én leerkrachten door de files te laat op school gearriveerd. “De Torhoutse Steenweg was een hel. Al wie met de auto was, moest via die weg de school bereiken. De Canadasquare was een heksenketel, omdat tal van chauffeurs niet wisten dat ze de stad niet in konden via de Smedenpoort. Waarom stonden er daar geen politiemannen het verkeer te regelen”, zuchtte de onthaalbediende van Saint-Louis, die zelf een uur langer dan normaal onderweg was.

Alle info over de omleidingen : www.brugge.be/boeveriepoort

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.