Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Kortrijk

Ooit ontvluchtte ze samen met haar ouders een wereld van corruptie en onzekerheden, op zoek naar een betere toekomst. Ondertussen staat ze, samen met duizenden collega's, aan het front in de strijd tegen het coronavirus. De 26-jarige Elena Graborova kijkt dankbaar terug op de kansen die ze heeft gekregen, en schaterlachend op haar pogingen om potten te bakken.

KV Kortrijk verloor met 1-3 van een zeer efficiënt Anderlecht. De Kerels hadden kansen genoeg, maar vergaten die af te maken. Zo kun je geen wedstrijd winnen. Twee keer Nmecha en Tau scoorden voor Anderlecht. Mboyo zette in de absolute slotfase een discutabele penalty om voor KVK.

Verschillende West-Vlaamse ziekenhuizen roepen patiënten op om niet zelf te beslissen om zorg uit te stellen. Die oproep komt er nadat verschillende overheden hadden gevraagd om niet-dringende operaties uit te stellen. "Het zijn de behandelende artsen die zullen oordelen of zorg kan worden uitgesteld. We roepen patiënten op om dat niet zelf te doen", zegt dokter Sabine Gerniers, hoofdarts bij AZ Damiaan in Oostende.

De eerste Pitch Night van Start@K heeft negen student-ondernemers een stevig duwtje in de rug opgeleverd. Zij krijgen de kosten voor het aanvragen van hun ondernemersnummer terugbetaald van de stad Kortrijk en mogen binnen de Hangar K-muren voortwerken aan hun onderneming. "Wij kijken al uit naar welke creatieve ideeën de Kortrijkse student-ondernemers nog in petto hebben", is schepen Kelly Detavernier enthousiast.

KV Kortrijk ontvangt vanavond Anderlecht. Paars-wit en de West-Vlamingen hebben evenveel punten: veertien stuks. "We kunnen een kloofje slaan als we drie punten thuishouden", zegt Kristof D'Haene (30), die vorig seizoen tegen Anderlecht een pareltje scoorde vanuit een quasi onmogelijke hoek. Een goal die door de fans uiteindelijk tot 'Doelpunt van het seizoen' werd verkozen.

Maandag is het exact vijf jaar geleden dat Gino Derveaux, straathoekwerker en bezieler van de laagdrempelige voetbalbeweging Red-Side Academy in Kortrijk, dood teruggevonden werd in zijn appartement. Zijn overlijden zorgde voor veel ongeloof bij de honderden jongeren die hij met voetbal van straat probeerde te houden. Wij haalden herinneringen op met Younes en Youssef El Haddaji. De tweelingbroers zetten niet alleen het project van Gino voort, als kind beschouwden ze hem als een tweede vader."

Vanavond ontvangt KV Kortrijk Anderlecht, een duel dat zich in de rangschikking afspeelt op de scheiding van de play-off 2-ploegen van de rest. Tweevoudig 'Kerel van de Maand' Gilles Dewaele is er alweer helemaal klaar voor. "Het enige wat voor mij telt in voetbal is winnen", zegt de gewezen jeugdspeler van Cercle Brugge. "Daar doe ik altijd alles voor."

"We weten niet hoe goed het met de wereld gaat en wat voor moois er allemaal gebeurt. Daar willen wij verandering in brengen." Kortrijkzaan Jeroen Ongenae (49) maakt er samen met zijn team van GoedNieuws.be zijn levensmissie van om de negativiteit in de nieuwsmedia te counteren. "Ik begrijp dat 'Het Journaal' vaak de uitzonderingen belicht, maar het evenwicht is helemaal zoek."

Op zaterdag 24 en zondag 25 oktober vindt in het Fatimaklooster in Heule een unieke fototentoonstelling, Shoot 20/20, plaats van tien cursisten fotografie aan CVO Scala in Zwevegem. De cursisten studeerden in juni af als fotograaf en willen als onderdeel van hun laatste opleidingsjaar hun beelden aan het grote publiek tonen.

Het is een jaarlijkse traditie bij de Zusters van Liefde in de Mellestraat dat begin mei de medezusters die hun gouden of diamanten kloosterjubileum vieren, gehuldigd worden. Corona stak daar een stokje voor, maar nu kon het feest toch plaatsvinden. Vijf zusters vierden hun 60-jarig jubileum, één zuster legde 50 jaar geleden haar geloften af.

update Kortrijk
Flat onbewoonbaar na brand

In de Lange-Brugstraat, een smalle zijstraat gelegen tussen de Houtmarkt en de Sint-Maartenskerk in, is donderdagavond brand ontstaan in een kleine studio. Die maakt deel uit van een gebouw bestaande uit nog 7 andere studio's. De brandweer kon het vuur snel blussen, maar de getroffen studio is onbewoonbaar. Onderzoek door de branddeskundige wees uit dat het vuur ontstond als gevolg van brandstichting.