Donderdag 9 juli, 2020

Nieuws uit Kortrijk

Sinds deze legislatuur zijn alle steden en gemeenten verplicht om een participatiereglement op te maken. De goedkeuring daarvan deed in de Kortrijkse gemeenteraad wat stof opwaaien. Oppositiepartijen CD&V, Groen en Vlaams Belang vinden dat er te weinig gedaan wordt met de vele suggesties die de inwoners van Kortrijk al gaven. "Er is een groot verschil tussen inspraak en participatie", aldus Matti Vandemaele (Groen).

Op Bissegemplaats werd woensdag een nieuw zomerspeelpleintje geopend. Alle basisfacetten om echt te spelen zijn erin verwerkt. Uniek aan het speelplein is dat het gemaakt werd van boomstammen gerecupereerd uit bomen die geveld werden in Marke.

Het diepe bad van het openluchtzwembad aan de Abdijkaai bood zondagochtend maar een trieste aanblik. In de loop van de nacht waren duizenden liters water in de kelder gestroomd, waardoor het bad half leeg achter bleef. Wat er precies gebeurde is nog steeds niet helemaal duidelijk.

Het gonst van de geruchten in het landelijke Kooigem. Het kleine dorp tussen Kortrijk en de taalgrens, is bekend vanwege de rust die er bijna gegarandeerd is. Toch daverde het leven er op zijn grondvesten toen te horen viel dat er een sekstempel de deuren zou openen. Maakt het geluid van tjilpende vogels en blaffende honden weldra plaats voor opzwepende beats en dames die rond palen draaien?

De Pro League heeft woensdag de kalender bekendgemaakt voor het nieuwe seizoen. Kampioen Club Brugge en Charleroi trappen de nieuwe Jupiler Pro League op gang op zaterdag 8 augustus om 16.30 uur. KV Oostende ontvangt op de eerste speeldag RC Genk. Cercle Brugge trekt naar Sclessin, Zulte Waregem krijgt KV Mechelen over de vloer en KV Kortrijk geeft Eupen partij in het Guldensporenstadion.

Op het Marktplein in Kuurne is een nieuwe 360 gradencamera geïnstalleerd die 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 live gevolgd kan worden in de dispatch van de politiezone Vlas. Kuurne treedt daarmee in de voetsporen van Kortrijk, waar zulke camera's al ingeburgerd zijn. Ook aan het Vlaspark en het recyclagepark komt met behulp van drie camera's extra toezicht.

Op de revalidatie-afdeling van AZ Groeninge, campus Reepkaai werden alle patiënten en het personeel gisteren preventief getest op het coronavirus. Aanleiding was de vaststelling dat er afgelopen week een patiënt en twee medewerkers positief bleken. Gisteren bleken dat uiteindelijk acht medewerkers en vier patiënten te zijn, allemaal van dezelfde afdeling.

Vorige week werd aangekondigd dat Kortrijk een eigen versie van het wereldberoemde bordspel Monopoly krijgt. De makers lieten een vakje blanco. Kortrijkzanen konden stemmen op hun favoriete evenement of gebouw, dat zou dan op het bord komen. Het werd een nek-aan-nekrace race tussen de Tinekesfeesten en Guldensporenstadion, die uiteindelijk allebei een vakje kregen.

KV Kortrijk heeft zijn doelman beet. De Kerels huren Adam Jakubech één seizoen van het Franse Rijsel. De 23-jarige Slovaak was vorig seizoen ook aan de slag in het Guldensporenstadion. Er is geen aankoopoptie bedongen.

Op woensdag 1 juli is Laurent Vandewalle overleden in Kortrijk. Hij was sinds april de oudste West-Vlaamse man. De gewezen Wevelgemse apotheker heeft zijn 104de verjaardag net niet gehaald.