Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Kortemark

We mogen het eender welke wielrenner vragen, ze zullen allemaal hetzelfde zeggen: het seizoen 2020 was veel te kort. Dat was ook het geval bij Simon Van Elslander. De 17-jarige Kortemarkenaar schat dat hij er zo'n tiental koersdagen heeft opzitten.

De Hemicuda Rally viert dit jaar zijn twintigste editie en dat wordt ongetwijfeld de meest bijzondere ooit. Als voorbereiding op de Ypres Rally komen WK-rijders Sébastien Ogier en Elfyn Evans proefdraaien in Koekelare, maar door de coronamaatregelen kan dat slechts voor een beperkt publiek.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het wegseizoen zit erop voor Bonnie Delanote, maar veel tijd om uit te blazen gunt de 23-jarige renster uit Kortemark zichzelf niet. Tijdens de wintermaanden wil de dames elite graag enkele strandraces betwisten en daarom blijft ze gewoon haar conditie onderhouden.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Shirly De Weird en Dimitri Crevits wisten niet wat ze zagen toen ze het graf van Shirly's grootmoeder Edwige bezochten op de kerkhof in Handzame. Het beertje dat hun zoontje op het graf plaatste, was verdwenen. Blijkbaar was dat niet de eerste keer en niet het enige incident.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Hij speelde net geen 200 wedstrijden in de Jupiler Pro League voor KAA Gent. Hij was een sterkhouder in het kampioenenjaar onder Hein Vanhaezebrouck. Maar de voorbije maanden werd hij op een weinig galante manier richting uitgang begeleid, via de Gentse B-kern zelfs. Brecht Dejaegere doet zijn verhaal over de voorbije maanden in de Ghelamco Arena, maar vooral over zijn eerste buitenlandse avontuur. "Ik ben blij dat ik weer aan voetballen toekom."