Dinsdag 7 juli, 2020

Nieuws uit Kortemark

Het was de voorbije weken opnieuw gezellig druk op en rond de velden van TC Kortemark. Door de coronamaatregelen is het een hele tijd anders geweest. Toen waren de tennisvelden en de padelcourts voor de bijna 700 leden van de club verboden terrein.

Het openbaar ministerie heeft in beroep vijf jaar effectieve celstraf gevraagd voor de man die in dronken toestand het ongeval veroorzaakte waarbij Charlotte Gysel (18) om het leven kwam. "Wat ik deed is onvergeeflijk. Ik wou dat ik de plaats van Charlotte kon innemen", sprak hij tegen de ouders.

Kunstvereniging OOkunst bestaat 25 jaar. Wat een feesteditie van de jaarlijkse kunstroute moest worden, eindigde in mineur door corona. Toch bleef het bestuur niet bij de pakken zitten en maakten ze ervan gebruik om in augustus een kunstige fiets- en/of wandeltocht te organiseren langs vensters en voortuinen. Daarom zoekt het bestuur nog inwoners van groot-Kortemark die een werk voor zijn raam of in zijn voortuin wil laten plaatsen.

Ondanks de versoepeling van de regels voor huwelijken zien Didier Deylgat en Isabel Joseph van salons Ten Boogaerde in Kortemark de problemen nog niet opgelost. "Het is weer een grote ontgoocheling en voor september krijgen we nog altijd geen perspectief. Ons verlies loopt al boven het miljoen euro."

De jury van de Socratesbeker heeft op zondag 21 juni bekendgemaakt dat emeritus hoogleraar wijsbegeerte Donald Loose laureaat geworden is van de prijs die het beste filosofieboek bekroont van het voorbije jaar. De uitreiking gebeurde online via Zoom vanuit Amsterdam. Hij is de eerste Vlaming in 20 jaar die deze prijs wint. Donald Loose (71), die priester is en afkomstig van Kortemark, won de prijs met zijn boek 'Over vriendschap. De praktische filosofie van Kant'. Er waren ruim 90 inzendingen en vijf eindgenomineerden.

Een jongeman die tot voor kort in Kortemark woonde en veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van zes maanden en een zware geldboete, heeft nu een fikse strafvermindering bekomen van de strafrechter in Veurne.

Er is een trailer gelanceerd van de film The Racer. In dit Iers wielerdrama speelt West-Vlaming Louis Talpe de hoofdrol. Ook Matteo Simoni is er in te zien. De film zou normaal gezien in maart in première gaan op het befaamde SXSW-festival in Texas, dat werd geannuleerd door corona. Nu is er toch een distributeur gevonden.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) maakte de verdeling van de bijkomende middelen voor Vervoer op Maat bekend. Met zo'n 12 procent van de middelen krijgt Vervoersregio Westhoek het grootste deel de koek. Het geld gaat onder meer naar de uitwerking van de Belbus 2.0.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

De Brugse strafrechter heeft een 46-jarige Roemeen bij verstek veroordeeld tot een jaar effectieve gevangenisstraf voor minstens zes diefstallen uit het offerblok van de kerk van Kortemark. De voorzitter van de kerkfabriek kwam de dader zelf op het spoor.