Woensdag 21 oktober, 2020

Nieuws uit Koolskamp

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De 27-jarige Emiel Vermeulen hoopte dit seizoen helemaal te ontbolsteren om vervolgens een stapje hogerop te zetten, maar van koersen kwam door corona niet veel in huis. De Koolskampenaar van Natura4Ever-Roubaix-Lille Métropole liet echter geen kans onbenut en behaalde al heel wat mooie ereplaatsen.

Dit jaar kan Buren bij Kunstenaars niet plaatsvinden. Maar enkele bevriende kunstenaars zullen in het weekend van 17 oktober hun poorten openen ter gelegenheid van 'Gluren bij Kunstenaars'. Koolskampnaar Marc Vanhecke exposeert mee.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Wat voor de leden van de Koolskampse Ferm-afdeling een feestjaar moest worden met een nieuwe naam, is een jaar van voortdurende aanpassingen aan hun programma geworden.

Ardooie ontvangt dit jaar de Binck Bank Tour in coronastijl. Op dinsdag 29 september komt de eerste rit van deze Ronde van de Lage Landen aan. De rit vertrekt in Blankenberge en eindigt in de Stationsstraat. Vorig jaar won de Ier Sam Bennett, die in de recente Ronde van Frankrijk van groene trui veroverde en twee ritzeges boekte, de spurt van het peloton.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Zowel Okra Ardooie als Okra Koolskamp starten geleidelijk aan de activiteiten weer op. Okra Koolskamp doet dit met een nieuwe activiteit in hun aanbod. Ze starten met een petanqueclub.