Vrijdag 3 juli, 2020

Nieuws uit Koolskamp

De langste dag van het jaar is uitgeroepen tot de dag van de mantelzorg. Want mantelzorg stopt nooit. Vooral in deze coronatijd niet. Ferm Koolskamp (wat KVLV ooit was) trakteert haar leden op een dankbaar bloemetje.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Sinds half maart ligt alles stil in het Ardooise seniorenlandschap. Zowel Neos, S-Plus, Okra als Vief hielden zich aan de richtlijnen van de overheid en schortten alle activiteiten op. Maar nu er wat activiteit mag georganiseerd worden, ontwaken ze stilaan uit hun coronaslaapje.

Koolskamp-ommegang van vorig weekend is geruisloos verlopen, in coronamodus. De harmonie, die steeds een kermisuitstap maakt in het dorp, bleef binnen en op cafébezoek gaan, zat er nog niet in. Nu is het uitkijken naar de septemberkermis maar die zal wellicht een uitgedunde affiche hebben.

Alle zomerinitiatieven voor de lokale jeugd en kinderen kunnen dit jaar plaatsvinden. Tot die conclusie kwamen de betrokken diensten binnen de gemeente. Er worden wel veiligheidsmaatregelen getroffen.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De Koolskampse judoclub is gestart met contactloze judotraining. Omdat zaalsport nog niet mag, deden de leden dit outdoor op het voetbalveld van Koolskamp. Voor de zestien aanwezige judoka's was het een blij weerzien na acht weken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.