Zondag 5 juli, 2020

Nieuws uit Kooigem

Het ziet ernaar uit dat de inwoners van de Kortrijkse deelgemeenten vanaf volgend jaar wat langer van huis zullen zijn als ze een pintje gaan pakken in het centrum van de stad. Een eerste, voorlopige versie van het Openbaar Vervoerplan 2021 voorziet in het weekend immers bussen tot iets na 23 uur. De Kortrijkse gemeenteraadsleden reageren overwegend positief op het plan, al moet er op andere lijnen wel ingeboet worden.

Jeugdhuizen draaien dan wel hoofdzakelijk op vrijwilligers, ook bij hen heeft de crisis er zwaar ingehakt. Van de acht jeugdhuizen in Groot-Kortrijk zijn er op dit moment, ondanks het positieve advies van de Nationale Veiligheidsraad, nog maar twee open. De extra kosten, nodig om aan alle maatregelen te voldoen, wegen zwaar door. Maar Kortrijk gaat bijspringen. "Er komt een extra premie", belooft schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A).

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Ook in Kortrijk mag de horeca vanaf morgen (maandag) de deuren opnieuw openen. Om de verplichte afstand van 1.5 meter tussen klanten te kunnen bewaren, richt Stad Kortrijk heel wat nieuwe terrassen in. De stad telt op die manier ongeveer 7.000 m² aan terrassen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van andere jaren. Dat zorgt voor heel wat nieuwe terrasjes, soms op verrassende plaatsen.

Naar goede gewoonte lanceerde de burgemeester van Kortrijk, Vincent Van Quickenborne, zondag een video op sociale media. Daarin roept hij op om vanaf maandag de lokale horecazaken zoveel mogelijk te steunen. Hij verbindt er zelfs een wedstrijd aan. Wie een originele foto neemt van zichzelf op een terras, kan een bon voor zijn of haar favoriete café of restaurant winnen.

Student Maxime Van Parys (22) uit Kooigem heeft een missie. Hij wil de Geitenbergstraat in Kooigem redden van het asfaltmonster. Zijn grootvader ontdekte immers in de jaren '80 al dat er onder het asfalt van de straat een zijweg van een oude Romeinse heirweg schuil gaat. "Doordat het wegje veelvuldig gebruikt wordt als sluipweg door zwaar verkeer, komen de originele kasseien bloot te liggen", aldus Maxime. "Ik zou die graag erkend en beschermd zien." Gemeenteraadslid Philippe Avijn (Groen) steunt hem daarin.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Patricia Vanneste alias Sohnarr - afkomstig uit Kooigem - bracht haar debuutalbum 'Coral Dusk' uit. De gewezen violiste/toetseniste bij Balthazar wilde na veertien jaar een eigen weg inslaan. Patricia ging zich bezinnen in o.a. Scandinavië, Zweden, Noorwegen. Ze keerde terug met een pak nieuwe eigen nummers en ook met andere nieuwe ideeën, waaronder de uitbouw van de'De Sohnarr Sjel'. Benieuwd wat ze allemaal te vertellen had ? Zet je maar neer en lees, want we sloegen met haar een heel boeiende babbel.

De burgemeester van Kortrijk, Vincent Van Quickenborne liet zondag in een video op sociale media weten dat Kortrijkzanen deze zomer weldegelijk een terrasje zullen kunnen doen. Schepen Arne Vandendriessche en de dienst economie van de stad pakken daarvoor uit met het plan 'Terrassen XXL", waarbij indien nodig zelfs straten en parkeerplaatsen afgesloten worden zodat cafébazen tafels verder uit elkaar kunnen plaatsen.

Enkele bewoners uit de Koninklijkestraat in het hart van Kooigem trekken aan de alarmbel over de nieuwe zone 30 in hun straat. Een onduidelijke aankondiging en een gebrek aan controle zorgen er volgens de buren voor dat de maatregel het gewenste effect mist. Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) belooft beterschap, zowel op korte als middellange termijn.