Donderdag 22 oktober, 2020

Nieuws uit Kooigem

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Nu de provinciale dienst cultuur Buren bij Kunstenaars niet meer organiseert nam de stad Kortrijk samen met Zuidwest het heft in handen om in het weekend van 17 en 18 oktober toch uit te pakken met Buren Bij Kunstenaars in de regio Zuid-West-Vlaanderen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Stad Kortrijk wil inwoners aansporen om beter te sorteren. "Er verdwijnt te veel afval in de gewone vuilzak, dat daar niet thuis hoort", aldus schepen Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). De campagne wordt niet toevallig nu op poten gezet. Enkele weken geleden sloot het containerpark in de Graaf Karel de Goedelaan, waardoor vooral minder mobiele Kortrijkzanen zich in de steek gelaten voelden.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Begin juli werd een eerste, voorlopige versie van het Openbaar Vervoerplan 2021 voorgesteld op de gemeenteraad. Daar sprongen vooral de avondbussen naar de deelgemeenten (met uitzondering van Kooigem en Aalbeke) in het oog. Extra Vlaams budget moest de stad nog wat ruimte geven voor verbetering. Maar de 634.503 euro die Kortrijk toegewezen kreeg, maakt amper een verschil.

De Stad Kortrijk zal de cijfers van het aantal besmettingen op het grondgebied van Kortrijk en deelgemeenten op de website publiceren. Het Kortrijks stadsbestuur besliste dit afgelopen maandag. "Hiermee willen we de Kortrijkzanen zo goed mogelijk informeren over de evolutie van het virus in eigen stad", klinkt het.

Vanaf maandag zal wie de maandagmarkt in Kortrijk bezoekt een mondmasker moeten dragen. Ook op de kleinere markten in Marke, Heule, Kooigem, Rollegem, Bissegem en op Overleie, zal de maatregel gelden. "Stewards en politie zullen controleren", aldus schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester).

Onze provincie blijft slecht scoren in de actuele coronacijfers, al lijkt het probleem zich vooral te concentreren op de clusters Ledegem-Moorslede en Torhout-Kortemark. In de eerste cluster is de trend licht dalend, in de tweede stijgt hij opvallend. Maar er zijn ook nog altijd 26 gemeenten waar in de voorbije week (11 t/m 17 juli) geen enkele nieuwe besmetting werd opgetekend.