Trainer-coach Steven Vanmedegael staat met Knack Volley voor pittig vierluik

Van zaterdag 9 januari tot en met donderdag 11 februari speelt Knack Volley maar liefst negen wedstrijden. Trainer-coach Steven Vanmedegael kijkt nog even terug, maar blikt vooral vooruit.

Steven Vanmedegael. (foto Bart)©VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Steven Vanmedegael. (foto Bart)©VDB / Bart Vandenbroucke VDB

“Uitzonderlijke omstandigheden leiden tot een aparte aanpak. Dat was na het vervroegd stopzetten van de vorige competitie duidelijk het geval voor het lopende seizoen”, opent Steven Vanmedegael zijn analyse van de eerste seizoenshelft. “Dat slaat dan vooral op de manier van trainen en het afwerken van de wedstrijden. Ik moet de spelers feliciteren met de manier waarop ze met deze toch wel aparte omstandigheden van de Knackbubbel en zijn beperkingen in contacten omgingen. Anderzijds leidden die restricties tot een inperken van extra-sportieve activiteiten waarop de spelers geacht worden present te zijn, zoals contacten met de sponsors. Dat was dan het voordeel van het nadeel. De spelers moesten alleen maar aan volleybal denken. Zij waren overigens vooral blij dat zij hun job konden uitoefenen en hielden zich dan ook aan die ongewone leefomstandigheden. Ook tussen de feestdagen door, want op drie vrije dagen volgend op het Europese tornooi na liepen de trainingen in een aangepast schema door. Iedereen, ook de buitenlanders, moest dus in hun eigen Roeselaars kot blijven.”

Te weinig tegenstand

“Inzake resultaten deden wij wat moest. Op nationaal vlak moesten wij alleen maar een punt prijsgeven aan Maaseik en staan we ongeslagen op kop. Ik was wel ontgoocheld na de openingswedstrijd tegen Warschau in het Europees tornooi, waarin wij nooit in de match kwamen. Wij groeiden wel in die driedaagse met een prima prestatie tegen Modena als exponent. Die positieve boost toont alleen maar dat wij dat eerste seizoensgedeelte te weinig tegenstand ondervonden om als collectief te groeien. Dit is mijn derde seizoen als T1 en deze groep is collectief de sterkste die ik tot nu toe onder handen had. Wat ook duidelijk werd in de rotatie die ik die eerst ronde kon aanhouden. Alle spelers zijn, indien nodig, bekwaam hun rol te spelen in deze ploeg die op een effenaf schitterende manier aangestuurd wordt door Stijn D’Hulst.”

Pittig kwartet

In de reguliere competitie moeten er nog vier wedstrijden gespeeld worden. Zaterdag reist Knack naar Maaseik, woensdag wacht de uitgestelde wedstrijd bij Menen. En dan volgen nog de thuiswedstrijden tegen Aalst en Menen. Drie ploegen die momenteel met Knack de top vier vormen. Volgens het bijgestuurde competitieformat spelen de eerste vier teams de titelplay-offs of een minicompetitie in heen en terug. De eerste twee hierin werken dan de titelfinale af naar drie winnende wedstrijden.

“Prestatiedruk? Deze groep speelt altijd om te winnen”

Vanmedegael wou er dit seizoen vanaf de openingswedstrijd staan, want wie op kop stond in de competitie als die door corona weer vroegtijdig zou afgebroken worden, werd kampioen. Knack staat momenteel op kop met drie punten bonus op Maaseik, dat twee vijfsetters verloor. Wint Knack zaterdag op Maaseik de Limburgers dwongen Knack in eigen Tomabelhal tot de belle dan is de titel van regulier kampioen zo goed als binnen. Verliest Knack in drie of vier sets, dan komen beiden op gelijk puntenaantal, maar blijft Knack leider, omdat het dan één wedstrijd meer gewonnen heeft. De prestatiedruk zwelt in deze laatste fase van de reguliere competitie dus aan met nog vier matchen tegen de eerste achtervolgers.

“De Liga-ploegen toonden dat een competitie onder strikte voorwaarden mogelijk is. Ik denk dan ook dat de competitie globaal kan afgewerkt worden. De titel van regulier kampioen is dan minder belangrijk. Maar eigenlijk kan de prestatiedruk in geen enkele situatie op ons team wegen. Deze groep is volwassen genoeg om met die zogenaamde druk om te gaan, het wil gewoonweg elke wedstrijd winnen. Dat is een blijvende attitude. Dat zal zo zijn in het resterende competitieslot, de play-offs, het bekerverhaal én het Europese tornooi waarin wij onszelf willen overtreffen”, besluit Steven Vanmedegael.

Creatief uit de hoek komen

Om het leidmotief van Knack Volley One Team, One Family , waarmee voorzitter Francis De Nolf de werking van zijn club graag vereenzelvigt, in deze coronatijden waar te maken, moest de club creatief uit de hoek komen. Want één belangrijke partij, de supportersfamilie, moest alles vanop afstand meebeleven. “Deze pandemie hakte serieus in op het maatschappelijk leven. En dus ook op de sportbeleving. De Liga heeft evenwel bewezen dat het professionele volleybal ook in deze moeilijke tijden kan overleven. Vooral omdat de clubs zich rigoureus hielden aan de opgelegde coronamaatregelen”, opent de voorzitter. “Net als de supporters moest ook ik alles vanop afstand volgen. Via eigen georganiseerde live beeldverslagen konden wij de thuiswedstrijden, het Europese tornooi via Sporza, wel bij onze supporters brengen. Dat kon alleen maar dankzij de grote discipline van al onze medewerkers. Zij zorgden ervoor dat One Team, One Family wel degelijk de basislijn vormt van onze clubwerking. Ik was dan ook heel fier te mogen horen dat de CEV-afgevaardigde niets dan lof had over de manier waarop wij dat Europese tornooi organiseerden.”

En sportief? “Wij domineren de nationale competitie en zijn nog op drie fronten actief. Ik verwacht nog stuntwerk van deze ploeg en blijf erbij dat wij in het eigen georganiseerde Europese tornooi mét de live aanmoedigingen van onze supporters altijd winnen tegen Modena.” (RBD)

Zaterdag 9 januari om 20.30 uur Greenyard Maaseik – Knack Volley.

Woensdag 13 januari om 19.30 uur VT Menen – Knack Volley.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.