Zaterdag 24 oktober, 2020

Nieuws uit Kemmel

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

V-Estate heeft het Labyrint in Kemmel begin vorige maand gekocht. In de zomer van 2021 komt er nu een nieuw Labyrint, in het pand wordt door het immokantoor een handelsruimte voorzien, een café-restaurant en 4 appartementen. "Alles met oog voor de authenticiteit van het gebouw," weet projectontwikkelaar Brecht Vierstraete. Het Labyrint stond leeg sinds maart 2019.

Zonder ongelukken vindt er in 2021 in Kemmel een kermiskoers voor profs plaats. Eind juni organiseerde profrenner Thomas Joseph samen met zijn twee broers en vier anderen al een oefenkoers, waarin onder meer Xandro Meurisse aan de start stond.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

In 2019 werden negen restauranthouders uit Heuvelland ambassadeur van de Heuvellandse wijnen. Nu komen er daar nog eens 17 restaurant-ambassadeurs uit het zuiden van de Westhoek bij. "Op die manier zetten we onze wijnen letterlijk op de kaart," zegt José Lemahieu van Vintage Heuvelland.

Zoals de organisatie van Gent-Wevelgem gevraagd had en de burgemeester van Heuvelland uitgevoerd had, was er geen publiek toegelaten op de Kemmelberg. Met uitzondering van één verdwaalde(?) supporter uit de Franse Drôme. "Ik vond als per toeval een aardeweg die naar de kasseiweg leidde en voor ik het wist stond ik op de Kemmelberg."

Zondag vormt de Westhoek, gezien de start in Ieper, het decor van de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem. Door de geldende coronamaatregelen zal de beleving van de wielerklassieker totaal anders zijn dan de voorbije edities. In Heuvelland zijn de bekendste hellingen uit de koers, de Baneberg en de Kemmelberg, afgesloten voor het publiek. "Er zal ruime politiecontrole zijn", waarschuwt burgemeester Marc Lewyllie. "Enkel wie reserveerde in één van de horecazaken op de Kemmelberg kan naar de berg komen."

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Vandaag, maandag 5 oktober, zijn de omgevingswerken gestart op de Dries in Kemmel. Alle bomen worden gerooid, het grasveld genivelleerd en heringezaaid. "Zo willen we opnieuw een kwalitatieve Dries bekomen", zegt schepen Wieland De Meyer.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

In het kader van de week van de mobiliteit postte de gemeente Heuvelland een overzicht van de reeds gerealiseerde en nog te realiseren projecten op haar website. De inrichting van een deel van de Schomminkelstraat in Westouter, ter hoogte van de vrije basisschool, als schoolstraat is een van die realisaties.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Nadat eerder N-VA Heuvelland het tekort aan randparkings aankaartte, was het op de voorbije gemeenteraad de beurt aan de andere oppositiepartij CD&V Heuvelland om aandacht te vragen voor dit probleem.

Het kermiscomité heeft door het schrappen van de rommelmarkt de zondag van de kermis in het teken van de kinderen geplaatst met tal van activiteiten op de Dries. Voor de sportievelingen is er de nieuwe Kemmelbergtrail.