Donderdag 9 juli, 2020

Nieuws uit Kemmel

Café 't Hommeltje in Kemmel heeft met Kelsey Beullens (60) en Nancy Bourdeau (48) nieuwe uitbaters. Het echtpaar, afkomstig uit Menen, opende afgelopen weekend het dorpscafé dat 35 jaar lang werd geopend door Vera en Luc Dewilde. Zij stopten gezien de coronacrisis wat vroeger dan gepland.

Op Provinciedomein Kemmelberg achter de commandobunker komt dan toch een speeldomein. Het dossier zat vast nadat de buur klacht had ingediend. Naar zijn mening zou het speelplein en ook de parking voor te veel overlast zorgen. In haar zitting van donderdag 18 juni heeft de provincieraad een dading goedgekeurd tussen de Provincie West-Vlaanderen en de buur die de opening van de speelzone verhinderde waardoor de speelzone na anderhalf jaar wachten open kan.

In de kerk van Kemmel stelden studenten sociaal-agogisch werk van de katholieke hogeschool Vives hun bachelorproef voor. De mogelijkheid om een korteketenmarkt op te starten in Heuvelland was het onderwerp. "We ondervonden meteen dat vooral de toeristen vertrouwd waren met de lokale producten en niet echt de bewoners van Heuvelland."

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Begin februari veranderde de bekende zaak de Belvédère van naam. De nieuwe uitbaters Francky Callens en Valérie Claeys kozen voor 'In de Gouden Jaren' met een knipoog naar de gouden jaren 60,70 en 80. "Die sfeer brengen we straks ook in onze bubbelhuisjes."

Er was vandaag geen Zoetemarkt in Kemmel maar wel taart. Het Zoetemarktcomité bedankte zo Luc en Vera, de uitbaters van café 't Hommeltje die er gezien de coronacrisis vroeger dan normaal mee stoppen en ook hun medewerking aan het Zoetemarktcomité beëindigen.

De drive-in en take away op de top van de Kemmelberg, in het restaurant In de Gouden Jaren werd zaterdagavond stopgezet op vraag van de politie na een telefoon van een anonieme beller. De reden was de aanwezigheid van klanten op de parking en grasweide. "We hebben meteen de beslissing genomen om de take away stop te zetten. We willen zeker geen conflicten, niet met de politie en niet met de klanten."

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Café 't Hommeltje in Kemmel sluit definitief de deuren. "Na bijna 35 jaar hebben we beslist te stoppen met de zaak. Vroeger dan voorzien, maar corona heeft daar een rol in gespeeld", zeggen de uitbaters Luc Dewilde (67) en Vera Decroix (65).