Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Keiem

Op 19 mei verleende het stadsbestuur van Diksmuide een vergunning van vijf jaar voor de aanleg van een kunstgrasveld, het plaatsen van nieuwe afsluiting, nieuwe dug-outs en nieuwe ballenvangers op de bestaande sportsite in de Tervaetestraat in Keiem.

Een West-Vlaming die in de Vuelta dertien etappes wint, eindwinnaar wordt, vervolgens ook zeven ritzeges in de Giro behaalt en een andere West-Vlaming, zijn knecht nota bene, de eindzege ziet behalen. Kan u het zich levendig voorstellen? Waarschijnlijk niet, maar het kan dus wel. Freddy Maertens (68) en Michel Pollentier (69), beiden geboren op 13 februari, brachten dat huzarenstukje in de lente van 1977 tot een goed einde. Een reconstructie van 48 wonderbaarlijke dagen ten huize Flandria-Velda-Latina. "Freddy had met een aangepast programma zelfs de Tour kunnen winnen."

In de week van 21 tot 29 augustus zou normaal een druk gevuld kermisprogramma zorgen voor heel wat pret in Keiem, helaas komt ook hier het coronavirus de feestvreugde verhinderen.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Goed nieuws voor de gemeenteschool Klavertje Vier in Keiem. Zij kregen van de Vlaamse regering hun definitieve erkenning. De onderwijsinspectie gaf na de doorlichting positief advies voor deze beslissing. Door deze erkenning komt de school in aanmerking voor subisidiëring.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."

Westtoer noteerde in april topcijfers voor het recreatief fietsen in West-Vlaanderen. Met een totaal van ruim 900.000 fietsers op het fietsnetwerk doet april het ruim 70 procent beter dan april vorig jaar. Op topdagen werden vorige maand meer dan 50.000 recreatieve fietsers per dag genoteerd. De cijfers zijn gebaseerd op de vaste fietstelinstallaties langs de fietsnetwerken in de provincie.

Boerenbond en Landelijke Gilden hebben besloten de Dag van de Landbouw, die traditioneel op de derde zondag in september valt, dit jaar te annuleren omwille van de coronamaatregelen. De organisaties werken aan een alternatief, zo laten ze dinsdag weten in een persbericht.