Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Keiem

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Een 70-jarige man uit Keiem bij Diksmuide moest zich dinsdag voor de strafrechter verantwoorden wegens poging tot doodslag op zijn vrouw (66), een dame met een zwaar psychiatrisch verleden. De procureur toonde zich opvallend mild in zijn vordering, de advocaat van de man wil de vrijspraak wegens onweerstaanbare drang

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Wielerliefhebbers uit Diksmuide en omstreken kunnen zich nog eens in de handen wrijven. Zondag wordt in Keiem een nieuwe koers georganiseerd. De wedstrijd maakt deel uit van de nevenbond OVWF, maar ook niet-vergunninghouders krijgen hun eigen reeks.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Twee jongemannen van 22 en 24 en een vrouw van 22 zijn veroordeeld voor 17 inbraken in kantines van voetbalclubs, lokalen van jeugdverenigingen en scholen in een deel van West-Vlaanderen. Achttien maanden cel met probatievoorwaarden, 90 uur werkstraf en een probatie-opschorting zijn het verdict. De twee mannen uit Veurne en Middelkerke sloegen telkens hun slag terwijl de vrouw uit Veurne in de wagen zat.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

De brandweer van Leke en het speciale Dierenreddingsteam (DRT) kregen gisterenavond een bijzondere opdracht voor de kiezen. Ze moesten liefst 8 jonge koeien tegelijk redden die in een afwateringsgracht naar de IJzer waren gesukkeld.

2020 moest het seizoen van de waarheid worden voor Gilles Borra. Als laatstejaarsbelofte hoopte de 22-jarige Keiemnaar zich in de kijker te rijden van enkele profploegen. Dat corona ervoor zorgde dat er nu amper nog koersen zijn, is voor hem dan ook een serieuze streep door de rekening.

Boer Olivier Mehuys (31) uit Keiem past helemaal in het plaatje van de projecten van Natuurwerkgroep De Kerkuil. De innovatieve jonge landbouwer heeft het grootste respect voor de natuur en dat vertaalt zich in zijn duurzame manier van werken en in zijn producten.