Vrijdag 10 juli, 2020

Nieuws uit Kaster

Vanaf september 2020 zal Debbie Vandenberghe zetelen in de Anzegemse gemeenteraad namens de meerderheidsfractie Inzet. Raadslid Nathalie Kint neemt ontslag en geeft de fakkel door omdat zij door persoonlijke ambities keuzes moet maken. Jean-Marie Vandenheede zal Debbie Vandenberghe opvolgen in het bijzonder comité voor de sociale dienst.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

Aan de voet van de Vlaamse Ardennen is vandaag de vierdaagse stage voor de renners van Deceuninck - Quick-Step van start gegaan. Het is de eerste keer sinds de coronacrisis dat de ploeg terug in groep zal trainen. De uitvalsbasis is het vakantiehuis Castrum gelegen in Kaster. Het was ereburgemeester Victor Gerniers die Patrick Lefevere hierover tipte.

Op vrijdag 22 mei kwam het verlossende nieuws voor de jeugdbewegingen dat ze op kamp kunnen. Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) kondigde daarbij heel wat regels aan. De afgelopen week sprokkelden we een aantal reacties van een aantal Anzegemse jeugdbewegingen.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Vanaf dinsdag kunnen studenten terecht op de bovenste verdieping van de Ansold (Landergemstraat 1) om samen te blokken. In de lokalen van het Deeltijds Kunstonderwijs kunnen ze een plekje reserveren in de gemeenschappelijke studeerlocatie.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

In Anzegem heeft schepen Christophe Vandererven (SAMENéén) dinsdagavond de gemeenteraadszitting moeten verlaten nadat hij de coronamaatregelen niet had nageleefd. Toen hij de zittingzaal even wilde verlaten tegen de aangegeven richting in, haalde raadslid Rik Colman (CD&V-Eendracht) woedend uit. De schepen heeft zich inmiddels geëxcuseerd.

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."