Zondag 5 juli, 2020

Nieuws uit Kachtem

Serge Vermeersch (65) ken je misschien nog van Serfiko, het bedrijf dat onder meer glasbedrukking deed en ondertussen plaats ruimde voor drie woningen. Ondertussen woont hij al een tiental jaar op De Wezehoeve in Emelgem. Van daaruit verdeelt hij onder meer zijn ambachtelijk gerookte zalm. Deze zomer opent hij in zijn zaaltje en de terrassen er rond een pop-up eetcafé.

Eerst de coronacrisis en dan de blauwalgen. Voor het derde jaar op rij. Maar Wouter Pattyn van de Izegemse Watersportvereniging (IWV) blijft vooral positief. "We passen ons aan door de activiteiten anders in te plannen. Maar we hebben vooral een bloeiende vereniging. Met 250 leden waarbij heel wat jeugd, maar ook een iets oudere generatie. In 't Schroefke hebben we hier onze uitvalsbasis met het mooiste terras van Izegem."

De eigenaar van de site Schramme in de Mezegemstraat in Kachten trekt zijn project in voor een bedrijvencentrum met vijftien KMO-units. "Burgerplatform 'Leefbaar Kachtem' verzette zich tegen die plannen en was nog maar pas een actie gestart om zoveel mogelijk bezwaarschriften in te dienen. Waarschijnlijk heeft die campagne de eigenaar en projectontwikkelaar op andere gedachten gebracht", klinkt het.

Het zwembadcomplex De Krekel in Izegem kan op woensdag 1 juli weer van start gaan, maar ook daar gelden coronaregels. Zo moet je zowel voor het buiten- als binnenbad reserveren en wordt de zwemduur in tijd beperkt.

De proclamatie is een moment waar laatstejaars reikhalzend naar uitkijken. Ze nemen afscheid van een school, maar ook van schoolmakkers en leerkrachten. Een dikke knuffel uitdelen zal er nu niet in zitten. Elke school heeft nu een eigen manier uitgewerkt om de diploma's uit te reiken. In het College is er een online proclamatie, in het VTI gebeurt het per klas en Atheneum Bellevue kan - er zijn slechts 24 laatstejaars - iedereen uitnodigen. In het Instituut de Pélichy wacht men tot 1 juli om door de versoepelde maatregelen op het grote grasplein voor de school en met respect voor afstand de 130 laatstejaars uit te wuiven.

Juli en augustus worden ongetwijfeld twee mooie zomermaanden voor Cultuurcafé De Leest. "Na bijna drie maanden verplichte sluiting geven we er nu in juli en augustus een ferme lap op en organiseren niet minder 15 terrasconcerten met onder andere toppers als Red Zebra, Kobe Sercu & Broers en ambiancemakers De Wilfrieds", zegt uitbater Francis Leman.

De horeca draait stilaan weer op volle toeren en ook onze brouwerijen kunnen wat herademen. De Kasteel Brouwerij Van Honsebrouck produceerde in april en mei 40 procent minder bier, maar kijkt hoopvol naar de toekomst. "Onze winkelverkoop steeg met 17 procent en we nemen onze eigen horeca onder handen." Op 7 juli opent het vernieuwde restaurant de deuren én wordt ook Michelle's Pub daarin geïntegreerd. De huidige locatie krijgt een nieuw leven als extra eventruimte.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

In de Kachtemse jachthaven is er weer bedrijvigheid. En ook in 't Schroefke is uitbater Yannick Deplae al druk bezig. Enerzijds met zijn afhaalservice, van de andere kant hoopt hij natuurlijk zo snel mogelijk weer te openen. "We hebben geluk over veel ruimte te beschikken."

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.