Woensdag 21 oktober, 2020

Nieuws uit Kachtem

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De verkeerssituatie aan het Izegemse containerpark in de Lodewijk de Raetlaan is al langer een doorn in het oog van Vlaams Belang Izegem. Op gemeenteraad, in commissies en op sociale media lieten ze dat ook duidelijk blijken. Deze morgen hield VB Izegem een actie aan het containerpark. De bezoekers kregen een pamflet met daarop het voorstel om eenrichtingsverkeer in te voeren ter hoogte van het containerpark. "Moeten hier nog doden vallen voor er iets aan de situatie gedaan wordt", vragen de Vlaams Belangers zich luidop af.

Markant verenigt al jaren actieve dames en ook in onze Pekkerstad hebben we een afdeling van de bekende vereniging. Marleen Bossu is al ruim 20 jaar voorzitter van Markant Izegem. Ze kan gelukkig rekenen op een enthousiast team van vrouwen die haar in alles ondersteunen.

Vier maanden nadat Luc Popelier en zijn vrouw Marleen met pensioen gingen krijgt hun bakkerij in de Blauwhuisstraat een tweede leven. Bakkerskoppel Casini Spillebeen (25) en Amber Bouttelgier (24) nemen de zaak over. Zij trekken met hun bakkerij Spillebeen weg uit de Baron de Pélichystraat.

Schoonheidsinstituut MaRo uit de Roeselaarsestraat is een award rijker. De zaak van Romina Masscho kreeg begin oktober de 100 procent Suikersalonaward uit handen van de mensen van Dré Cosmetics uit Westerlo. Romina kiest bij ontharing resoluut voor suiker en dat leverde haar de award op.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

De zware brand bij Belcroom zindert nog altijd na, maar er is goed nieuws. In het water van de Mandel werd liefst 300 keer meer chroom 6 gemeten dan toegelaten, al de aanwezigheid van die kankerverwekkende stof daalt snel. "Nu zitten we op 14 microgram per liter, nog drie keer van wat de norm is", stelt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. Groenten en fruit uit eigen tuin eten wordt tot dinsdag afgeraden.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits kent 628.000 euro steun toe aan Moderna Products uit Izegem. Het bedrijf gaat door middel van nieuwe technieken innovatieve dierentransportkooien produceren die sterker, handiger, gebruiksvriendelijker en lichter zullen zijn. De kooien werden ontworpen met het oog op een beter comfort voor de dieren. De investering stelt de onderneming in staat om als eerste internationale speler tegemoet te komen aan de wereldwijde marktvraag naar stevigere (lucht)transportkooien voor dieren.

Ook in cultuurhuis De Leest probeert men coronaproof de honger naar optredens te stillen. Woensdag 15 oktober staat er een dubbel optreden op het programma. Met Matti De Rijcke (Matt T Mahony) en Mattias Vanhoecke (Gertrude Perkins) staan er twee rasartiesten met hun respectieve band op het podium. Beide muzikale virtuozen wonen dan wel in Gent, maar zijn ook leerkracht aan Art'Iz.

Voor de eerste keer stond Jettie Pallettie terug op het podium. Het was inderdaad van 7 maart jl. geleden dat Jettie nog eens een optreden kon verzorgen, want waar Jettie ook komt volgt er een polonaise en in deze coronatijden is dat verboden. Het publiek in Het Rhodesgoed in Kachtem hield zich aan de coronamaatregelen en bleef tijdens het optreden neerzitten of ze deden al rechtstaand mee, zonder hun plaats te verlaten. Jettie zong heel wat van haar bekende songs, inclusief 'Feest in de tent', alhoewel ze die avond voor één keer niét in een tent, maar in een gezellige zaal stond. En of het leuk was ? Zie onze fotomap ! (PADI & Daniël)

Woensdagavond stond de Nederlandse zangeres Jettie Pallettie op het podium van restaurant Rhodesgoed in Kachtem. Voor Wim en Hilde van het Rhodesgoed was dit het eerste optreden in de winterperiode en ook na de versoepeling van de coronamaatregelen. Hilde bedankte het stadsbestuur van Izegem omdat ze die avond mochten organiseren. Ze vroeg aan het publiek om te blijven zitten en mee te wiegen. Wie toch wilde rechtstaan, kreeg de toestemming maar men moest wel ter plaatse blijven staan. "Voor één keer geen polonaise, alhoewel dat met die zangeres niet gemakkelijk is", benadrukte Hilde.