Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Izegem

Alex Vandenbulcke (18) keek enorm uit naar zijn beloftedebuut, maar corona verknalde dat. Door in de lockdown te veel op zijn voeding te letten en verkeerd te trainen was de Izegemnaar zichzelf niet meer. Maar sinds de terugkeer naar zijn ex-trainer gaat het weer de goede richting uit de voor EFC'er.

West-Vlaamse popsongs, gebracht door de zoetgevooisde stem van frontvrouw Isolde Clarys en ondersteund door de synthesizers en gitaren van haar bandleden. Ziedaar Pacmadam in een notendop. De Izegemse groep lost met 'Pakmadam' de debuutsingle én een bijhorende videoclip waarin de bekende ex-cafébaas Jimmy Dupont een rolletje speelt. Over het hoe, wat, waar en waarom hebben we een gesprek met Isolde.

De coronacrisis noopt iedereen tot creatieve oplossingen en dat is ook het geval bij Ily Seys (23). De jongedame werkt normaal zes maanden per jaar op een cruiseschip, maar dat ligt om de bekende redenen voor anker. Nu ze langere tijd thuis verblijft, wil ze graag haar wereldwijde kennis combineren met haar passie voor decoratie. Het resultaat is de webshop Ayumu World, die ze samen met haar vader Ludwig uitbaat. Je kan er duurzame decoratiespulletjes van over de hele wereld kopen.

In de West-Vlaamse ziekenhuizen zijn vanaf maandag 112 covid-bedden voorzien op intensieve zorgen. Deze week werd een 30-tal daarvan bezet. Maar het aantal coronapatiënten stijgt snel. In Ieper worden al niet-dringende zaken uitgesteld, andere ziekenhuizen zijn dat van plan. "Het personeel wordt een kritische factor", klinkt het in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende.

De clubs in eerste nationale waren zelf vragende partij om tijdelijk niet meer te moeten voetballen, deze middag ging de KBVB in op die vraag. Er wordt nu tot en met 8 november niet gevoetbald. Dat betekent meteen ook dat de derby tussen Mandel United en Winkel Sport van komende zondag niet plaatsvindt. R. Knokke FC moest normaal de verplaatsing naar Dender maken.

Emelgemnaar Bjorn Verhaeghe heeft vijftien inheemse bomen aan het stadsbestuur van Izegem geschonken. Door een verhuizing heeft hij niet genoeg plaats op zijn nieuwe adres en dus maakt hij van een nood een deugd. "Op die manier wil ik Izegem mee helpen vergroenen", klinkt het.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Vanaf 1 december kan iedereen, ook niet-Izegemnaars, de nieuwe Izegemse Kadobon aankopen. "Zo geven we onze handelaars een extra duwtje in de rug en stimuleren we de Izegemnaar om maximaal lokaal te kopen", vertelt schepen van Economie Lisbet Bogaert.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

De West-Vlaamse ziekenhuizen zagen het aantal coronapatiënten in een week verdubbelen. Maandag lagen er 183 patiënten in onze ziekenhuizen, vorige week maandag 90 patiënten. 25 patiënten liggen op intensieve zorgen. De vrees voor wat nog komt in onze ziekenhuizen is groot.