Zondag 5 april, 2020

Nieuws uit Izegem

Langs de Prins Albertlaan in Izegem staan de bussen van Mandel Car Toerisme netjes naast elkaar opgesteld. "De bedrijvigheid is hier tot een minimum herleid. Enkel nog wat lijnbussen rijden, voor de rest zitten al onze chauffeurs thuis. En voor hoe lang nog? 2020 moest voor onze een topjaar worden en daarvoor werden drie nieuwe autocars aangekocht. Maar het lijkt nu op een catastrofe af te stevenen."

Catering Verkindere is een naam als een klok, maar op de koer in de Lodewijk de Raetlaan in Kachtem staan de worstenkramen en tapwagens er werkloos bij. "We kunnen onmiddellijk weer aan de slag, al beseffen we dat we dat wellicht als laatste zullen kunnen", poneert zaakvoerder Guy Verkindere. "Want een event zonder publiek, daar hebben wij niks aan natuurlijk."

Francis Leman zette zijn carrière bij de politie 'on hold' om zijn grote droom waar te maken. Al anderhalf jaar baat hij cultuurcafé De Leest uit en ook in deze coronatijden kijkt hij positief vooruit en hoopt hij deze zomer opnieuw optredens te organiseren.

Dit seizoen worden er geen kampioenstitels toegekend in het Belgische volleybal. De geplande hervorming voor de competitie 2020-2021 wordt wel doorgevoerd. En dat brengt een aantal verschuivingen met zich mee. Een overzicht, met meteen ook al de nieuwe namen van de reeksen erbij.

Het culturele leven ligt voor een tijdje stil, waardoor het ook voor cultuurhuis De Leest puzzelen is met de programmatie. "Zo goed als het volledige voorjaarsprogramma van dit jaar wordt verschoven naar volgend jaar", zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA). De voorverkoop voor het najaar gaat nu voor het eerst helemaal online.

Geen klassiekers in april. Geen Giro in mei. Geen olympische tijd- en wegrit in Tokio eind juli. Wat nu? Wanneer zullen onze profs dit seizoen weer kunnen koersen? Wordt de Tour straks voor de eerste keer sinds 1946 afgelast? En kunnen de vier voorjaarsmonumenten over enkele maanden alsnog plaatsvinden? Veel vraagtekens en voorlopig geen antwoorden. Wij polsten bij Johan Bruyneel, Dirk Demol en Michel Pollentier. "Je kan geen kalender maken zolang je niet weet wanneer je kan beginnen."

"Het staat buiten kijf dat met het coronavirus niet valt te lachen. Dat moeten we au sérieux nemen. Maar dat betekent niet dat je niet mag lachen met alles wat er rond hangt", vindt actrice en toneelleerkracht Bianca Vanhaverbeke (44). "De maatregelen zijn ongezien, de maatschappij ligt plat. Mensen zoeken een manier om daarmee om te gaan. En dat doen ze onder meer met humor. Er moet in het leven al heel veel gebeuren voor je niet meer lacht."

In de Sint-Jozefskliniek in Izegem geeft men geen cijfers vrij over het aantal coronapatiënten en overlijdens. Maar uiteraard stelt men daar ook alles in het werk om ook het aantal besmettingen binnen de ziekenhuismuren in de hand te houden. "Ook mensen waarvan geen corona-vermoeden is, en waarbij een opname noodzakelijk is, gaan we te testen bij opname. Maar het probleem is dat er nog geen echt betrouwbare test voorhanden is", zegt dokter Geert Luyckx, gynaecoloog, maar ook hoofdarts in het Izegemse ziekenhuis.

Op dinsdag 7 april gaan de containerparken opnieuw open. Dat geldt ook voor de recyclageparken van IVIO (Izegem, Tielt en negen omliggende gemeenten), maar daarbij hoort wel een hele handleiding. Zo kun je per gezin maar één keer per 14 dagen een recyclagpark bezoeken. Er wordt ook met aandrang verzocht de recyclageparken enkel te bezoeken als het echt noodzakelijk is.