Zaterdag 11 juli, 2020

Nieuws uit Ieper

Sinds het uitbreken van de coronacrisis worden geen jubilarissen meer in het stadhuis ontvangen. "Maar ook in deze tijden worden jubilerende echtparen door het stadsbestuur in het zonnetje gezet", zegt schepen van Burgerlijke Stand Ives Goudeseune (SP.A).

Normaal zou morgen, zondag 12 juli, in Ieper gestreden worden om de tweede Belgische titel Leeuwentoren. Corona stak daar een stokje voor, maar intussen heeft spelbedenker Stefaan Vanoplynes wel een nieuwe datum kunnen prikken: 23 augustus. In samenwerking met de zomerbar van restaurant De Voerman wordt dan het BK Leeuwentoren georganiseerd.

Voor de rechter in Ieper moest een man zich verantwoorden nadat hij verschillende keren zijn vriendin hard aanpakte. Op een bepaald moment liep de jonge vrouw uit Poperinge een neus- en oogkasbreuk op.

De Ieperse Bedrijven Vereniging (IEBEVE) heeft een nieuwe voorzitter. Peter Van de Vyvere (Stevens Commercial) heeft de fakkel doorgegeven aan nieuwe frontman Pieter Marchand (Sum-Invent). IEBEVE blijft ijveren voor een betere mobiliteit in de regio en wil opleidingen betaalbaar maken.

Het kermiscomité van Boezinge laat weten dat de jaarlijks kermis eind juli wel degelijk plaatsvindt, maar in afgeslankte versie. Op het programma staat een openluchtquiz, een autoloze activiteitenzondag en een dorpsfeest op donderdagavond. Zelfs de foorkramen kregen toelating om te komen.

Nu de zomervakantie echt aangebroken is, moet iedereen flexibel zijn. De een kan zijn reisplannen uitvoeren, terwijl de ander ze moet annuleren of op zoek gaat naar een andere bestemming. Sommigen zweren bij een staycation. Dan heb je van al die stress geen last. In de komende weken laten we telkens iemand aan het woord die vertelt wat corona met hem of haar deed en dromen we ook even weg met wat reizen voor hen betekent of moet zijn.

De sluiting van de legerkazerne 1WM Lemahieu staat weer een stap verder. Een eerste testlading van 1.900 zwarte legerstropdassen werd maandag naar de Katoennatie-vestiging in Beringen gereden. Tegen eind 2023 zullen alle logistieke opdrachten verdwenen zijn uit deze legerkazerne, waarvoor een nieuwe invulling gezocht wordt. Hoogstwaarschijnlijk zal het War Heritage Institute er een zestal loodsen overnemen.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele (N-VA), kwam deze namiddag zijn laatste handtekening zetten voor de overeenkomst van vijf jaar voor de restauratie van Commonwealth-oorlogsbegraafplaatsen. Van 2017 tot en met 2021 worden 24 sites gerestaureerd met 3.915.393,60 euro Vlaams belastinggeld. Voor de laatste fase van 2021 was er nog een krabbel nodig en die was goed voor 354 291 euro.

Ieper verwijdert de voetgangers- en fietsoversteek bij het kruispunt Dikkebusseweg-Oudstrijderslaan om de files in de stationsbuurt aan te pakken. In de Capronstraat worden binnenkort de borduren verlaagd, zodat fietsers vlotter kunnen in- en uitrijden.

In het voorjaar kreeg het bibliotheeksysteem van de meeste bibliotheken een upgrade. Voor nieuwe leden van de bibs in de regio betekent dat ook dat ze een nieuwe lidkaart krijgen. Illustrator Xavier Truant maakte een ontwerp daarvoor.

Door de coronacrisis blijft een deel van haar stock onverkocht, maar dat laat Heidi Coudron, zaakvoerster van kledingwinkel ZPS, niet aan haar hart komen. "Ik ben een positief iemand en bij problemen probeer ik creatief te zijn", vertelt Heidi, die ook een link heeft met de Menenpoort. Haar man Jan Callemein is al twaalf jaar klaroenblazer.

Een alcoholverslaafde man moest zich woensdag in de rechtbank verantwoorden, omdat hij medewerkers van het Iepers psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart op 6 juni bedreigde met een mes. "Door corona viel de dagtherapie weg, maar Heilig Hart was zijn thuis."

In de gevangenis van Ieper is een bevestigd geval van een coronabesmetting vastgesteld. Het gaat om een gedetineerde die onlangs de gevangenis binnenkwam.

Groen Ieper richt zijn pijlen op een groot woonproject in de Haiglaan voor 144 gezinnen om de stijgende ruimtelijke voetdruk in Ieper aan te klagen. Schepen Philip Bolle (SP.A) verdedigt inbreiding op die locatie: "In 2019 bedroeg het aantal appartementen in Ieper 15,3% van het woonaanbod, in vergelijkbare steden in Vlaanderen bedraagt het aantal appartementen 26,4%. Bijna het dubbele."