Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Ieper

Verschillende West-Vlaamse ziekenhuizen roepen patiënten op om niet zelf te beslissen om zorg uit te stellen. Die oproep komt er nadat verschillende overheden hadden gevraagd om niet-dringende operaties uit te stellen. "Het zijn de behandelende artsen die zullen oordelen of zorg kan worden uitgesteld. We roepen patiënten op om dat niet zelf te doen", zegt dokter Sabine Gerniers, hoofdarts bij AZ Damiaan in Oostende.

2020 zal bij de zaakvoerders van 't Schoenenpaleis uit Ieper nog voor iets anders dan de coronacrisis in hun familiegeschiedenis gegrift staan. Ze stoppen met de markten om een bijzonder pijnlijke reden: een winkelbediende met lange staat van dienst werd betrapt met de vingers in de kassa.

Vrijdagochtend werden fietsers aan het kruispunt van de Augustijnenstraat met het Scholierenpad aan het VTI verrast door een heuse verlichtingsactie. De Fietsersbond Ieper en politie vatten samen met een team van vrijwilligers post aan de Augustijnenstraat om onvoldoende verlichte fietsers te sensibiliseren. Dit kaderde in de nationale campagne die loopt tot 10 november. Vandaag werd de eerste week van de verlichtingscampagne afgesloten.

Net als vorige week met Thierry Dehaeck blijven we in de categorie 'boys and their toys'. Ieperling Philip Charlet heeft in de afgelopen twintig jaren immers een charmante verzameling speelgoedautootjes bij elkaar gespaard.

Toen Peter Slosse 34 jaar geleden toeristisch attaché werd bij stad Ieper had hij nooit verwacht dat hij ooit 35 medewerkers onder zijn hoede zou hebben. Als diensthoofd toerisme en zakelijk leider van In Flanders Fields Museum stond hij op de eerste rij van de vijf vette toerismejaren, maar nu houdt hij zijn hart vast voor de gevolgen van de coronacrisis.

Frituur Marianne in de Stationsstraat in Wervik levert sedert woensdagavond frieten, hamburgers en andere bestellingen aan huis. Het is de eerste frituur in de Tabaksstad die deze service aanbiedt. "Misschien wordt dat wel een gat in de markt, de mensen moeten niet meer naar buiten", zegt zaakvoerder Stephane Bogaert. "We leveren vanaf een bestelling van 20 euro en rekenen geen verplaatsingskosten aan."

Het Ieperse Syx Automations, dat gespecialiseerd is in toegangscontrole en gebouwbeheer, wordt net als zijn Oostenrijkse moederhuis Gantner Spaans. Sectorgenoot Salto heeft de hele groep gekocht. Syx Automations wordt zo onderdeel van de wereldleider in de sector.

Vertegenwoordigers van het burgerplatform Frontwind Sint-Jan dienen donderdag 1.300 bezwaarschriten in tegen de komst van twee windturbines langs de A19 in Zonnebeke en Zonnebeke. Ondanks het infomoment van Aspiravi twee weken geleden blijven de buurtbewoners zich verzetten tegen de 200 meter hoge windmolens.

Nog maar drie weken geleden je eigen horecazaak opgestart en maandag al de deuren mogen sluiten door de recentste coronamaatregelen: dat is ook voor de nieuwe uitbaters van De Kollebloeme op de Ieperse Grote Markt hard aangekomen. Bovendien stellen Sergey Soghomonyan (38) en Grietje Minjauw (34) zich serieus vragen bij de toestand en maatregelen.

In de West-Vlaamse ziekenhuizen zijn vanaf maandag 112 covid-bedden voorzien op intensieve zorgen. Deze week werd een 30-tal daarvan bezet. Maar het aantal coronapatiënten stijgt snel. In Ieper worden al niet-dringende zaken uitgesteld, andere ziekenhuizen zijn dat van plan. "Het personeel wordt een kritische factor", klinkt het in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende.

De Ieperse begraafplaatsen worden sinds enige jaren grondig gerenoveerd. Het stadsbestuur kiest hierbij resoluut voor vergroening en voor inbreiding i.p.v. uitbreiding. Bij de renovatie wil men waardevolle graven beschermen door ze in hergebruik te geven. Het stadsbestuur keurde dan ook recent een reglement voor hergebruik van graven goed.

Onder strikte coronamaatregelen kozen zondag een 80-tal leden voor een nieuw arrondissementeel bestuur. Koen Descheemaeker uit Zonnebeke werd verkozen tot voorzitter. Als secretaris werd Julie Kinoo uit Wervik aangeduid en als ondervoorzitter Jan Van Bruwaene uit Poperinge.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

De stad Ieper bestelde 371 zonnepanelen bij het Vlaams Energiebedrijf (VEB) voor de daken van diverse stadsgebouwen. De installatie zal 118.000 kWh op jaarbasis opwekken. Dat komt overeen met het verbruik van 34 gezinnen. Het is de eerste fase van een ambitieus plan. "Deze legislatuur streven we ernaar om 2.000 PV-panelen te leggen", zegt schepen Valentijn Despeghel.

De Ieperse horeca droegen dinsdag hun sector symbolisch ten grave door samen te komen op de Grote Markt met chrysanten. De tweede verplichte sluiting in één jaar kan op weinig begrip rekenen. "Ondanks alle investeringen om onze zaken coronaveilig te maken, zijn we de enige sector die moet sluiten", zucht voorzitter Jurgen Crombez van Horeca Ieper.