Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Ichtegem

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Een vrachtwagen geladen met 20 ton tomaten is zaterdagnamiddag gekanteld in de sloot, in de Ganzestraat in Eernegem. De chauffeur en zijn dochtertje bleven ongedeerd. De brandweer staat voor een stevige klus en moet al die tomaten overladen in een container, alvorens de truck getakeld kan worden.

De Ichtegemse kinderen zullen het graag horen: Sint-Maarten komt ook dit jaar naar Ichtegem, ondanks de coronacrisis. De bevestiging van zijn komst liet een tijdje op zicht wachten, maar hij wou zeker zijn dat alles coronaveilig zou kunnen verlopen. Dit om te vermijden dat de brave Ichtegemse kinderen zouden besmet worden.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Op 13 oktober werd het 'Huis van het Kind' officieel voorgesteld. De fundamentele onderlinge motivatie van die hervorming van de gemeentelijke diensten is dat het bestuur ervoor wil zorgen dat elk kind zo veel mogelijk gelijke kansen krijgt.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

In de marinekazerne van Zeebrugge werd zondag een jobdag gehouden. De Marine heeft 189 vacatures die moeten ingevuld worden. Het gaat om uiteenlopende jobs. Tweehonderd geïnteresseerden hadden zich ingeschreven voor de jobdag.

Zondag staat met de GP Jules Van Hevel in Ichtegem toch nog een interclub op de wielerkalender. Organisator Peter Brackez ziet het helemaal zitten en heeft zelfs al een aanvraag ingediend om volgend seizoen IC 1 te worden met zijn koers.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Een autobestuurster van middelbare leeftijd heeft zich zondagavond lelijk vergist in Ichtegem. Ze schatte een bocht verkeerd in en knalde in een hoogspanningscabine waar liefst 11.000 volt binnenkomt. Gelukkig boorde de auto zich niet te ver in de cabine, zodat er geen elektrocutiegevaar was.