Maandag 26 oktober, 2020

Nieuws uit Hulste

Yves Lampaert (29) zette woensdag met Brugge-De Panne voor het vierde seizoen op rij een WorldTour-wedstrijd op zijn palmares. Maar het nieuws van de dag was de sterkte van zijn trainingsgroepje De Melkerie, dat ook Tim Declercq (tweede), Bert Van Lerberghe (zevende) en Jonas Rickaert (tiende) mee in de kopgroep had.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Zondag staat met de Ronde van Vlaanderen de belangrijkste 'voorjaarsklassieker' van 2020 op de agenda. De Melkerie, het trainingsclubje van Yves Lampaert en co, treedt voltallig aan in Vlaanderens Mooiste, maar ook hun 'better halves' zullen intens meeleven. "We hopen uiteraard dat een van onze mannen de koers wint, maar we zullen vooral blij zijn als ze allemaal zonder kleerscheuren over 'den arrivé bollen'."

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Het iconische grillrestaurant The Flinstones houdt er mee op. Of toch voor even. De huidige uitbaters gooien eind november hun laatste côte à l'os op de grill, maar de nieuwe eigenaars willen de zaak een grondige update geven en hopen tegen Kerstmis 2021 opnieuw van start te kunnen gaan.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Iets meer dan 6,8 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de federale overheid verdeelt over de West-Vlaamse OCMW's. Met dat geld kan lokaal en specifiek hulp geboden worden aan mensen die in (financiële) moeilijkheden kwamen door de coronacrisis. Alleen is er haast: nog voor het einde van dit jaar moeten alle middelen zijn toegekend. West-Vlaams Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A) ijvert met een nieuw wetsvoorstel voor een verlenging van die termijn.

Nog tot 30 september worden er nutswerken uitgevoerd aan de rotonde in de Generaal Deprezstraat met de Politieke Gevangenenstraat in het kader van de revitalisering Harelbeke Zuid. De timing en communicatie vindt N-VA gebrekkig.

Julian Alaphilippe oppermachtig op de Col d'Eze. Tim Declercq elke dag nadrukkelijk in beeld op tv - we hadden uiteraard niet anders verwacht. En Sam Bennett, in Privas een van de topfavorieten op ritwinst. De eerste Tourdagen was Deceuninck-Quick-Step, samen met Jumbo-Visma, heer en meester. En dus trokken wij woensdag naar Hulste om er de vijfde Tourrit in het spoor van Yves Lampaert te volgen. "Van Aert is in zijn beste dagen ooit. Fenomenaal!"

De grootste parenclub van de Benelux gaat zondagavond alweer dicht, na slechts twee dagen open te zijn geweest. "De overrompeling is ongezien", zegt uitbater Gino Seynhaeve. " We moeten honderden mensen weer wegsturen en dat kunnen we niet maken."