Dinsdag 7 juli, 2020

Nieuws uit Hulste

Wordt er te veel gebouwd in Harelbeke? Menig Harelbekenaar zit met deze vraag. In 1995 waren er in de stad 925 flats in appartementsgebouwen, in 2019 waren dat er al 2.291. In Harelbeke is bijna 47,5 procent van de oppervlakte bebouwd. Maar dat heeft zijn redenen. Schepenen Tijs Naert en David Vandekerckhove geven duiding.

Maïté Devos uit Harelbeke, studente agro-industrie aan Hogeschool Vives campus Roeselare, is een van de vijf winnaars van 'Students in a race to Uganda', een organisatie van Dierenartsen Zonder Grenzen en Broederlijk Delen. De prijs is een uitwisselingsreis naar Oeganda.

Het openen van de grenzen werd door miljoenen mensen gevolgd. Mensen met familie in het buitenland, grensarbeiders of gezinnen die graag bij onze zuiderburen gaan shoppen: allen keken ze hunkerend uit naar het openstellen van de grens tussen België en Frankrijk. Eén groep stond nog net iets harder te trappelen dan de rest. Camperreizigers stonden, met hun mobiele bubbels, klaar om terug de baan op te trekken.

De 29-jarige man uit Kortemark die in de nacht van 19 januari 2019 tijdens een dollemansrit in Hulste, Emelgem en Ingelmunster vier auto's ramde en tal van personen liet lopen voor hun leven, is door de rechter in Kortrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van ruim 2 jaar en een boete van 2.500 euro. Hij kreeg ook één jaar rijverbod.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.

De openbare speeltuinen mogen vanaf woensdag weer open voor kinderen tot 12 jaar. De gemeentelijke, provinciale en regionale overheden mogen zelf beslissen of hun buurtspeeltuinen in open lucht en grote speeltuinen in parken weer open kunnen, zo schrijft het Crisiscentrum in een update van veelgestelde vragen over het coronavirus.

Het grensstadje Sluis heeft het in deze coronatijden bijzonder moeilijk. De vele winkels en horecazaken leven van de dagjestoeristen uit (West-)Vlaanderen, maar die staan nu voor een gesloten grens. "Vroeger dacht ik voor 90 procent afhankelijk te zijn van de Belgen. Nu blijkt dat het voor 99 procent is."

De provincie West-Vlaanderen en provinciebedrijf Westtoer zullen twee miljoen euro uittrekken als relancesteun voor toeristische ondernemingen. Dat meldt Westtoer vrijdag. De steun is vooral bedoeld voor logiesondernemingen, private musea en attracties. De steunmaatregelen komen op 28 mei voor de provincieraad.

De 29-jarige man uit Kortemark, die begin vorig jaar tijdens een dollemansrit in Hulste (Harelbeke), Emelgem (Izegem) en Ingelmunster vier auto's ramde en tal van personen liet lopen voor hun leven, riskeert voor de rechtbank twee jaar cel. "Door de drank herinner ik me niet veel meer", klonk het. "Maar sindsdien raakte ik geen druppel alcohol meer aan."

Indien er een tweede lockdown mocht komen, dan zou dit de doodsteek zijn voor een derde van de West-Vlaamse bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Voka West-Vlaanderen. "Daarom moet iedereen de veiligheidsmaatregelen blijven volgen", benadrukt directeur Bert Mons. "We moeten het virus lam leggen, niet de economie."

Westtoer noteerde in april topcijfers voor het recreatief fietsen in West-Vlaanderen. Met een totaal van ruim 900.000 fietsers op het fietsnetwerk doet april het ruim 70 procent beter dan april vorig jaar. Op topdagen werden vorige maand meer dan 50.000 recreatieve fietsers per dag genoteerd. De cijfers zijn gebaseerd op de vaste fietstelinstallaties langs de fietsnetwerken in de provincie.

Boerenbond en Landelijke Gilden hebben besloten de Dag van de Landbouw, die traditioneel op de derde zondag in september valt, dit jaar te annuleren omwille van de coronamaatregelen. De organisaties werken aan een alternatief, zo laten ze dinsdag weten in een persbericht.