Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Houthulst

Julie Descheppere (N-VA) ging op de gemeenteraad van vorige week donderdag niet akkoord met de besteding van 120.000 euro die de gemeente Houthulst kreeg vanuit het coronanoodfonds. "Ondertussen is al 70.000 euro besteed, maar slechts 20.000 euro rechtstreeks aan de verenigingen. Dat is veel te beperkt", zegt ze. Schepen Jeroen Vandromme (CD&V) zegt dat ze eng redeneert en dat het stadsbestuur zich niet vastpint op die 120.000 euro.

De Hemicuda Rally viert dit jaar zijn twintigste editie en dat wordt ongetwijfeld de meest bijzondere ooit. Als voorbereiding op de Ypres Rally komen WK-rijders Sébastien Ogier en Elfyn Evans proefdraaien in Koekelare, maar door de coronamaatregelen kan dat slechts voor een beperkt publiek.

De cijfers over het aantal besmettingen onder bewoners van woonzorgcentra in onze provincie zijn op zijn zachtst gezegd onrustwekkend te noemen. Dinsdag bleken 291 bewoners positief te hebben getest, bij 173 anderen is een vermoeden van een coronabesmetting. Ruim één derde van de besmette rusthuisbewoners op dit moment in Vlaanderen verblijft in een van de West-Vlaamse woonzorgcentra.

Het coronavirus is overal in onze provincie, maar zeker in de woonzorgcentra is het opnieuw alle hens aan dek. Afgelopen weekend kwam het totaal aantal positieve tests in de West-Vlaamse voorzieningen op maar liefst 301 bewoners en 246 personeelsleden te liggen. Daarmee zitten we in West-Vlaanderen opnieuw op het niveau van begin april.

Zondag staat met de Ronde van Vlaanderen de belangrijkste 'voorjaarsklassieker' van 2020 op de agenda. De Melkerie, het trainingsclubje van Yves Lampaert en co, treedt voltallig aan in Vlaanderens Mooiste, maar ook hun 'better halves' zullen intens meeleven. "We hopen uiteraard dat een van onze mannen de koers wint, maar we zullen vooral blij zijn als ze allemaal zonder kleerscheuren over 'den arrivé bollen'."

De Provincie West-Vlaanderen en Regionaal Landschap Westhoek pakken op zondag 18 oktober tussen 9.30 en 17.30 uur uit met de wandelhappening 'Blankaart XL - dag van de trage weg'.

Het risico om in armoede te belanden, ligt in West-Vlaanderen lager dan elders in ons land. 8,9 procent van de West-Vlamingen wordt beschouwd als een risicogroep voor monetaire armoede, 11,4 procent voor armoede of sociale uitsluiting. Enkel Vlaams-Brabant scoort beter. Waalse provincies maar vooral het Brussels Hoofdstedelijk Gewest baren daarentegen grote zorgen.

Brandweer Westhoek werft 30 vrijwillig hulpverlener-ambulanciers aan voor de posten Diksmuide, Zuid-IJzer, Nieuwkerke, Houthulst, Poperinge en Ieper. "Het is een vacature voor verschillende posten. Daardoor lijkt het veel. Er zijn geen plannen om extra ambulancediensten op te richten", zegt woordvoerder Kristof Louagie van Brandweer Westhoek.

De regering De Croo doet waar amper 13 West-Vlaamse gemeenten in slagen: minstens evenveel mannen als vrouwen in de nieuwe bestuursploeg krijgen. Sterker nog: in maar liefst 24 schepencolleges in onze provincie zetelt op dit moment zelfs maar één vrouw. "Mijn tip aan de vrouwelijke ministers? Laat je nooit doen, geloof in je eigen kunnen en blijf vooral jezelf."

Gouverneur Carl Decaluwé heeft na overleg met tal van West-Vlaamse burgemeesters een nieuwe uniforme mondmaskerplicht uitgevaardigd. De kern: overal in West-Vlaanderen moet je een mondmasker op zak hebben en op alle markten, kermissen en evenementen moet dat masker ook gedragen worden. Bovendien geldt er ook een mondmaskerplicht op begraafplaatsen in de weken voor en na Allerheiligen.

Tijdens de Tour was Tim "El Tractor" Declercq onze wekelijkse columnist. De meid van alle werk bij Deceuninck-Quick-Step moest drie weken lang kopmannen Sam Bennett en Julian Alaphilippe aan ritwinst helpen. Hier geeft hij wekelijks een impressie van zijn Tour. Vandaag: slot

Twee jongemannen van 22 en 24 en een vrouw van 22 zijn veroordeeld voor 17 inbraken in kantines van voetbalclubs, lokalen van jeugdverenigingen en scholen in een deel van West-Vlaanderen. Achttien maanden cel met probatievoorwaarden, 90 uur werkstraf en een probatie-opschorting zijn het verdict. De twee mannen uit Veurne en Middelkerke sloegen telkens hun slag terwijl de vrouw uit Veurne in de wagen zat.