Zondag 5 april, 2020

Nieuws uit Houthulst

Dit seizoen worden er geen kampioenstitels toegekend in het Belgische volleybal. De geplande hervorming voor de competitie 2020-2021 wordt wel doorgevoerd. En dat brengt een aantal verschuivingen met zich mee. Een overzicht, met meteen ook al de nieuwe namen van de reeksen erbij.

De coronacrisis treft ook vzw De BOOT, de non-profitorganisatie die werkt rond ecotoerisme en aangemeerd ligt aan de Driegrachtenbrug in Merkem. Verantwoordelijke Bart Castelein slaakt een noodkreet: "Werp jij ons een reddingsboei toe?"

Het lijkt voor ons allemaal zo evident, maar dat is het in geen geval. Ook in volle coronacrisis staan een pak mensen voor dag en dauw op om vuilnis op te halen en de straten net te houden. Ook bij Joachim Deceuninck ontbreekt het niet aan motivatie. "Kinderen hangen nu tekeningen op de vuilniszakken. Die krijgen in ons depot een ereplaats."

Tijdens de coronacrisis is er geen bezoek meer toegelaten in centra voor mensen met een beperking. Dat stelt velen voor een moeilijke keuze. Hun kind naar huis halen of vijf weken niet meer zien. Nathalie Van Houtte en Johan Staeren stonden voor dit dilemma. "Het was geen gemakkelijke beslissing, maar wel een die het beste voor onze dochter inhoudt."

Niet iedereen kan in deze moeilijke coronatijden zo veel mogelijk veilig thuis zitten. Thuisverpleegkundige Stefanie Sander (37) bezoekt dagelijks nog tientallen patiënten. "Sommigen huilen van blijdschap dat ze eindelijk eens iemand zien", zegt Stefanie.

Wie zich vanaf nu niet meer houdt aan de maatregelen die de federale regering heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dreigt een gerechtelijke minnelijke schikking te moeten betalen die 250 euro zal bedragen voor particulieren en 750 euro voor handelaars. Een tweede inbreuk kan aanleiding geven tot een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Dat meldt het college van procureurs-generaal, dat een uitgebreide omzendbrief heeft opgesteld.

Op het kruispunt van de Kippe in Merkem is maandagavond een brand ontstaan in een woning. Die is gelegen op de hoek van de Kloosterstraat met de Iepersteenweg. Het gaat om een niet bewoond huis. De brand werd opgemerkt om 22.20 uur, allicht door een voorbijganger die plots rook zag dat uit het dak kwam.

Eerder besliste de Raad van Bestuur van Basketbal Vlaanderen al om de competities per direct en definitief te beëindigen. Een identieke beslissing werd door de RvB van Basketball Belgium genomen. Aan competitiesport is het echter eigen om een eindklassement op te maken, zeker wanneer dat bepalend is voor het stijgen en dalen, zoals op niveau van seniorcompetities.

Nadat Christophe Thorrez van Surprice, de ijsjeszaak met vestingen op de Rodeberg in Westouter en Houthulst eerder trakteerde op gratis ijs in het wzc Sint-Medard in Wijtschate wordt nu door de ondernemer de mogelijkheid geboden om een gepersonaliseerde ijstaart te schenken aan de bewoners van het woon- en zorgcentrum.

Het coronavirus is een aanslag op onze longen, maar wie aan mucoviscidose lijdt, moet dezer dagen extra waakzaam zijn. Landbouwersdochter en loonwerker Evelien Hillewaere is zich bewust van de gevaren. "Mijn longcapaciteit bedraagt 45 tot 55 procent van dat van een normaal mens. Als corona me treft, is dat fataal."