Vrijdag 30 oktober, 2020

Nieuws uit Hooglede

Ook in tijden van corona en zéker nu gaat De Krant van West-Vlaanderen op zoek naar dé Krak van jouw gemeente. Al voor de twaalfde keer zet deze krant mensen in de bloemetjes die het voorbije jaar het verschil gemaakt hebben. Wie verdient de ultieme erkenning in jouw gemeente?

West-Vlaanderen voert tijdens de herfstvakantie een mondmaskerplicht in op de zeedijk. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé donderdag na overleg met alle West-Vlaamse burgemeesters. De regel geldt enkel voor de zones van de zeedijk binnen de bebouwde kom. Daarnaast worden alle deur-aan-deuractiviteiten rond Halloween of andere festiviteiten verboden.

Het aantal coronabesmettingen in de West-Vlaamse woonzorgcentra blijft voorlopig enkel stijgen. Op woensdag 28 oktober zijn 543 bewoners in woonzorgcentra positief bevonden op het virus, bij 150 anderen is een sterk vermoeden van covid. Ook het personeel wordt almaar vaker getroffen. In Oost-Vlaanderen en zeker in Antwerpen is de situatie echter nog ernstiger.

Nu er weer wat minder verkeer op de weg is, worden sommige bestuurders verleid om wat harder op het gaspedaal te duwen. Geen verstandige keuze, zeker niet op de plaatsen waar de politiezone RIHO in de maand november snelheidscontroles zal houden.

Een 35-jarige Fransman uit Roubaix riskeert in beroep acht jaar cel voor zijn aandeel in de diefstal van 63 wagens in de regio Menen, Moeskroen, Wervik, Hooglede en Kortrijk. Ze manipuleerden telkens de elektronica in de wagen met behulp van valse sleutels.

Op de gemeenteraad van Hooglede werd het masterplan rond de kloostersite in Gits voorgesteld. Oppositiepartij Groep 21 is tevreden dat er een herbestemming van de zone komt, maar spaarde ook hun kritiek niet en sprak van een valse start van het project. Vooral de financiële onduidelijkheid rond het project roept volgens hen vragen op.

Het aantal rusthuisbewoners en personeelsleden in West-Vlaamse woonzorgcentra dat besmet raakt met het coronavirus blijft stijgen. Uit de nieuwe weekendcijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat 642 bewoners positief testten of dat er een vermoeden van covid is. Maar wat het meest zorgen baart: het aantal overlijdens in de woonzorgcentra kent de afgelopen dagen een enorme stijging.

22 West-Vlaamse ondernemingen ontvangen dinsdag 27 oktober het SDG Pioneer-certificaat van UNITAR, het United Nations Institute for Training and Research. 88 bedrijven werden minstens drie jaar door Voka begeleid om intensief in te zetten op elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. "Dit toont aan dat we niet alleen in woorden, maar ook in daden inzetten op een duurzame transformatie van onze economie", zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen.

Ook in het hoger onderwijs moeten dringend strengere maatregelen komen, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Hij pleit ervoor om ook in West-Vlaanderen code rood te hanteren. "De studenten zijn de leeftijdsgroep met het hoogste aantal besmettingen. We moeten er alles aan doen op onze ziekenhuizen en economie te redden."